Travel Blog

apr 20

Magisch München

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Zeg je Duitsland, dan denk je aan Berlijn. Of wellicht aan Keulen, Düsseldorf of Hamburg. Maar in het prachtige Beierse landschap ligt nog een verrassend onbekende parel verscholen: München. Wellicht is ‘onbekend’ niet het juiste woord, want de meeste mensen kennen de stad wel. Maar het aantal Nederlanders dat wel eens in München is geweest, is verrassend klein.

Voor dat gemis is de bereikbaarheid allang niet meer een excuus. Sinds begin 2016 is er een Transavia-verbinding tussen Eindhoven en München, maar ook vanuit Rotterdam, Amsterdam en Brussel vertrekken er dagelijks vluchten naar de Zuid-Duitse stad, soms zelfs al vanaf een paar tientjes per retour. En die prijs is echt niet de enige reden om naar München te vliegen.

munchen

 

Metropool zonder allures

Met bijna anderhalf miljoen inwoners is München de derde stad van Duitsland. En toch heb je dat in veel gedeelten van de stad niet echt in de gaten. München is bijvoorbeeld beslist geen Frankfurt, dat met een Singaporesque skyline probeert op te vallen. Nee, München is een stad zonder sterallures. Hier behoort een 500 jaar oude kerk nog gewoon tot de hoogste gebouwen van de stad.

munchen-rathaus

Onder meer het Neues Rathaus, de Peterskirche en het Altes Rathaus, allen rondom het centrale plein Marienplatz, zijn sfeerbepalende gebouwen in de Altstadt van München. Net als in veel Duitse steden is deze na de verwoestende Tweede Wereldoorlog grotendeels herbouwd. Met verbazingwekkende precisie, want aan de buitenkant is dat vrijwel nergens af te zien.

Moderne frivoliteiten blijven grotendeels beperkt tot BMW Welt en de naastgelegen BMW-toren, die ook bekend staat als de BMW Vierzylinder.

BMW Welt

 

Bezienswaardigheden voor iedereen

Kunst- en cultuurfanaten kunnen hun kennismaking met München starten in Kunstareal, de museumwijk. Hier zijn negen musea gevestigd, waaronder de Alte en Neue Pinakothek (schilderkunst) en het Architectuurmuseum. Van daaruit kan de weg worden vervolgd naar het Museum voor Egyptische Kunst of het Deutsches Museum, die beide buiten Kunstareal gevestigd zijn. Ook het Residenzpaleis (de Münchner Residenz), met onder meer het antiquarium, is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

antiquarium residenzpaleis

 
Voor het mooiste uitzicht over München ga je naar de Olympiaturm, die je tot een hoogte van 190 meter kunt beklimmen. De toren maakt deel uit van het Olympiapark, dat voor de Olympische Spelen van 1972 werd ingericht en vooral dienst doet als hip recreatie- en activiteitengebied. De plaatselijke Olympiaberg is het groene vloerkleed van de stad, waar al het na-oorlogse puin onder is geschoven. Zo is het oude München nu letterlijk één met de natuur.

 

Ook leuk buiten oktober

Eind september en begin oktober ontvangt München, tijdens het wereldberoemde Oktoberfest, een aanzienlijk deel van de jaarlijkse toeristenmassa. Zes miljoen gasten drinken samen ruim zeven miljoen liter bier.

oktoberfest
Foto: ©Erik van Erp, Around the Globe

 
Maar ook buiten dit tot bierfestijn uitgegroeide oogstfeest is er in München veel te zien en te doen. Sterker nog, tijdens de lente- en zomermaanden heb je de kans dat je sommige bezienswaardigheden vrijwel voor jezelf hebt, en ruiken de gezellige Münchener straatjes niet doorlopend naar een openluchtkroeg. En bovendien betaal je voor je vliegtickets nu niet de hoofdprijs, dus waar wacht je nog op?

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 3010 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *