Travel Blog

mrt 21

Beachclubs van de rich & famous

Gepost in Reportages, Top 10's | geplaatst door Jurriaan Teulings

Hoera, het is lente! Nu het eerste zondagje op het terras erop zit, droom je misschien al voorzichtig over de volgende stap: het strand. Je bent niet de enige. Ook de rich & famous (van het soort dat pasgeleden een Oscar won bijvoorbeeld) kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze weer plaats kunnen nemen op hun favoriete strandstoel. Waar gaan ze heen? Deze vier exclusieve strandlocaties bijvoorbeeld, zijn échte klassiekers.

Hotel del Coronado

Het unieke, Victoriaanse beachresort Hotel del Coronado bij San Diego, Californië was toen het werd gebouwd in 1888 het grootste ter wereld. Maar liefst elf Amerikaanse presidenten verbleven er; en de lijst van royalty- en celebritygasten door de decennia heen is te lang om op te noemen.

‘The Del’ speelde nota bene zélf een rol speelde in films en literatuur. In de succeskomedie Some Like it Hot uit 1958 bijvoorbeeld, met Marilyn Monroe en Tony Curtis. De old-school luxe van het 125 jaar oude hotel heeft de tand des tijds wonderwel doorstaan: wat goed genoeg was voor Thomas Edison, Charlie Chaplin en Humphrey Bogart, was ook goed genoeg voor Brad Pitt en Madonna.

beachclubs-the-del

Le Club 55

Toen Brigitte Bardot nog geen rancuneus kattenvrouwtje maar een wervelende sekspoes was, kon ze de hele wereld gek maken met het idee dat er ergens een strand was waar zij vrij rondliep. Dat strand was Pampelonne, even buiten St Tropez.

De simpele strandhut die de crew van Et Dieu Crea La Femme, de film die Bardot beroemd maakte, tijdens de opnames op van croissants voorzag, liftte mee op het succes en vernoemde zich naar het jaar dat dit allemaal plaatsvond: Club 55. De rest is beach club history.

De internationale jetset dook er op de strandstoelen als meeuwen op een haringkot en heeft de stek zes decennia later nog steeds niet verlaten. Terecht of niet, sindsdien wordt elk glamour-strandoord langs de St-Tropez-lat gelegd.

beachclubs-st-tropez

The Bath Club

Op de cover van de brochure voor aspirant-leden van The Bath Club, een historische members-only strandoase in Miami, prijkt een close-up van een zware, gesloten, met gietijzer beslagen houten poort. Die gaat niet zomaar open.

Na een introductiefee van $5.000 en een jaarlijkse bijdrage van $7.500, mag je je er er echter tot de happy few rekenen, met het voorrecht om er – bijvoorbeeld – een strandhuisje te huren. Dat kost dan wel weer $350 per dag, maar dat maakt dan allang niet meer uit. Je krijgt er een butler bij en het Atlantisch zout kan na een ommetje over het privéstrand in stijl worden afgespoeld.

De exclusieve überclub, die na zijn opening in 1926 menig Astor, Vanderbilt, en Honeywell verwelkomde, is inmiddels de 21e eeuw in gerestaureerd. Voornoemde deur slaat niet langer meteen dicht slaat als je naam op -kov, -baum of -ama eindigt. Wel zo sympathiek!

Overigens duurde het wél tot 1996 dat de club zijn eerste zwarte lid accepteerde. Dat was de schatrijke projectontwikkelaar Donahue Peebles. Hij kocht de hele club nota bene een paar jaar later op, en bouwde er een luxe appartementencomplex naast. Dus mogen de strandhuisjes u wat krapjes ogen, dan kunt u uw oog nog laten vallen op een van de power-pied-à-terres, die voor 1,5 tot 10 miljoen dollar over de toonbank gaan. Exclusief membership fee, uiteraard.

beachclubs-bath
De biljartzaal van de luxueuze beachclub, foto © the Bath Club

Sveti Stefan

Voor wie er niet bij was: in de jaren zestig tot en met tachtig was het roze zand van Sveti Stefan, een eilandje voor de kust van Montenegro, bijzonder in trek bij glamourdames als Liz Taylor en Sophia Loren. Laatstgenoemde, die ook keukenprinses was, zag nog wel kans om de koks van het hotel een lesje te geven, opdat deze voortaan spaghetti carbonara op haar manier zouden bereiden.

Ook Orson Welles, Kirk Douglas, prinses Margaret en andere prominenten lieten zich graag zien het chique privéstrand. Er werd niet alleen gebadderd en gekokkereld, maar ook geschaakt: Boris Spassky en Bobby Fischer waren onder de laatste prominente bezoekers voordat in de regio de vlam in de pan sloeg. Tijdens de Balkanoorlog en de nasleep ervan werd het een tijd stil.

Het gouden jubileum van het resort in 2010 viel echter samen met een heropeningsfeestje. Drie jaar eerder had de Montenegrijnse overheid een dertigjarige lease verleend aan Amanresorts, de chique hotelgroep die zich richt op het soort publiek dat het Ritz-Carlton wat te gewoontjes vindt. Om de toon te zetten, werd Andrea Bocelli uitgenodigd als eerste gast. Ter ere van de gelegenheid gaf hij een paar greatest hits ten beste. De nieuwe glans van Sveti Stefan is dan ook wel een aria waard.

Bij de renovatie werd het interieur van het vissersdorp volledig vernieuwd, terwijl het exterieur – Unesco Werelderfgoed nota bene – liefdevol werd gerestaureerd. Het eiland telt nu vijftig luxe kamers, cottages en suites, elk met een eigen karakter en uitzicht op pittoreske hofjes, pleintjes en Adriatische einder. Alles is uiteraard voorzien van een stevig glamourprijskaartje en omgeven door drie ruime privéstranden, waar het roze zand weer klaarligt voor de poezelige tenen van een nieuwe lichting jetsetters.

Aman Sveti Stefan - Queens Chair
Foto © Amanresorts

Gepost in Reportages, Top 10's | 2539 keer gelezen

Tags: , , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *