Travel Blog

jan 27

De beste tijd om het Noorderlicht te zien

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Het staat op de bucketlist van vrijwel iedere reiziger: het Noorderlicht. Dit bizarre natuurverschijnsel vrolijkt vooral de Scandinavische landen met haar kleurrijke openluchtlasershow, maar zelfs in het uiterste noorden is Aurora Borealis niet het hele jaar door te zien.

 

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

Om het Noorderlicht te kunnen waarnemen moet het donker zijn, of het nu dag is of nacht.

Het Noorderlicht vindt meestal plaats tussen de 70ste en 80ste breedtegraad van de aarde en is zichtbaar tot ongeveer 5 graden afstand. Voor de beste poollicht-ervaring zul je dus minimaal richting de 65e breedtegraad moeten. Dit is slechts één graad onder de Noordpoolcirkel.

In het noordpoolgebied is het tijdens de zomermaanden vrijwel continu licht, terwijl de zon zich gedurende de wintermaanden nauwelijks laat zien. De donkere winterperiode is dus de beste reistijd. Deze periode is niet overal gelijk, maar doorgaans kun je begin november tot medio maart aanhouden als ideale noorderlichtperiode.

In de Zweedse stad Luleå, dat net iets onder de Noordpoolcirkel ligt, is het op de kortste dagen ongeveer 3 uur licht. Op het noordelijker gelegen Spitsbergen blijft het daarentegen tussen eind oktober en medio onafgebroken februari donker. Dat wil echter niet zeggen dat je daar meer kans hebt om het Noorderlicht waar te nemen, maar gedurende de dag kun je er op Spitsbergen wel (iets) langer van genieten.

 

Minder maanlicht is beter

Boek je een reis speciaal voor het Noorderlicht? Houd dan ook rekening met de maanstand. Tijdens volle maan zorgt het maanlicht voor een blauwige hemel, wat de zichtbaarheid van Aurora Borealis iets vermindert. Het verschil is niet enorm groot, maar als je er bij je reisplannen rekening mee kunt houden, is dat zeker het overwegen waard.

Gepost in Reportages | 3298 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *