Travel Blog

nov 05

Lees dit niet als je hoogtevrees hebt!

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Afgelopen maand opende Zwitserland’s meest spectaculaire hangbrug: de Peak Walk, vlakbij Les Diablerets en Gstaad. Mooi op tijd voor het nieuwe winterseizoen. Nog nooit eerder verbond een brug twee bergtoppen met elkaar. Het uitzicht is op een aantal van de beroemdste bergen van de Alpen: de Matterhorn, Mont Blanc en Jungfrau. De 107 meter lange brug hangt op een duizelingwekkende 3000 meter hoogte, en mag de nieuwste attractie van Zwitserland heten.

 
Toch is de Peak Walk lang niet de enige opzienbarende hangbrug van Zwitserland. Sterker nog, het land heeft er een beetje een traditie van gemaakt om hangbruggen te plaatsen op schijnbaar de meest afgelegen en onbegaanbare plekken. Allemaal met prachtig uitzicht natuurlijk – want daar gaat het natuurlijk wél een beetje om. Onderstaande bruggen bestonden al langer, en zijn minstens zo spectaculair als de Peak Walk, elk om zijn eigen reden.

Hou je vast: de YouTube filmpjes hieronder zijn niet voor mensen met hoogtevrees. Of je moet er stiekem van genieten om alleen bij het zien ervan al klamme handen te krijgen!

Titlis Cliff Walk

Bij Engelberg-Titlis in Centraal-Zwitserland vind je de Titlis Cliff Walk. Hoewel deze niet zoals de Peak Walk tussen twee bergtoppen ligt, is hij toch nog nét wat hoger dan de voornoemde brug: 3041 meter boven zeeniveau. Daarmee is het de hoogste hangbrug van Europa. Niet dat er enig gevaar bestaat, maar vertel dat je zenuwen maar eens: de afgrond eronder is maar liefst 500 meter diep.

Triftbrug

In het Haslital bevindt zich de Triftbrücke. Hier geen hoogterecord, maar wél eentje voor de lengte: het betreft hier de langste voetgangershangbrug van Europa. Met zijn imposante 170 meter strekt de brug boven het gebied van de Triftgletsjer. Ook de reis ernaartoe is een belevenis: met de gondelbaan door de een kloof. Leuk detail: de brug werd naar het voorbeeld van de Nepalese hangbrug gebouwd. Wat goed is voor de Himalaya, werkt in de Alpen ook prima.

Hangbrug Riederalp – Belalp

Tachtig meter boven het ijskoude gletsjerwater dat door de Massakloof raast, bungelt dé voetgangersverbinding tussen Belalp en Riederalp in het Wallis. De ontzagwekkende kloof bij de Aletschgletsjer maakt onderdeel uit van Jungfrau-Aletsch, het gebied dat door Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen. De brug is 124 meter lang.

Salbitbrug, Göschenen

Een wandeling naar de Salbitbrug, tussen Salbit en Voralp in het kanton Uri duurt al snel 5½ uur, en de route is zo veeleisend dat er een klimharnas wordt aangeraden. Je komt er dus niet zomaar, maar dan héb je ook wat. Eenmaal bereikt, heb je de brug door het ongerepte berglandschap hoogstwaarschijnlijk voor jezelf. De oversteek op 2380 meter hoogte, over de akelig smalle (64cm) loopplanken voert langs de graniettorens van de Salbitschijen, en biedt een prachtig uitzicht op de gletsjers van de Dammaketen en de Sustenhorn.


© Introfoto: Glacier3000.ch

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 13704 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Frans07/01/2018 01:32

volgens mij is hij maar 20m hoog maar misschien 300 m boven np


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *