Travel Blog

mrt 12

Iedereen gelukkig, van hier tot Tokio

Gepost in Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Toen Pharrell Williams eind 2013 zijn single ‘Happy’ uitbracht, ging deze gepaard met ’s werelds eerste 24-uurs muziekvideo op de website 24hoursofhappy.com. In deze zeer aanstekelijke video is te zien hoe telkens een ander persoon door de straten van Los Angeles danst. Als toevallige bijkomstigheid krijg je een zeer positief beeld van de stad en zijn inwoners. Als je nog nooit eerder in LA bent geweest, krijg je, zonder de inzet van allerlei toeristische nonsens, een goed idee hoe een stad aanvoelt – op alle uren van de dag.

En het mooie is: het houdt daar niet bij op. In de afgelopen maanden hebben creatieve bewoners uit steden over de hele wereld soortgelijke video’s gemaakt, telkens onder de noemer “Happy – We are from [naam van de stad]”. Wat blijkt: er zijn een heleboel blije mensen op de wereld. Mocht je om inspiratie verlegen zitten bij het uitzoeken van een stedentrip, dan is het bekijken van zo’n video zeer aan te bevelen. We kozen alvast de 8 leukste bijdragen voor je uit.

Sydney

Happy Sydney is een feest voor het oog: we zien we een heleboel afgetrainde lichamen. Beach babes, skater boys, een breakdancer en knappe vent met een fedora (waarschijnlijk bedoeld als een verwijzing naar Pharrell’s favoriete hoofddeksel) die telkens terugkomt. Mensen van alle kleuren passeren de revue, inclusief een traditioneel uitgedoste Aboriginal. Verder blijkt roze haar opmerkelijk populair in de Australische havenstad – althans, bij gelukkige bewoners.

Buenos Aires

Happy Buenos Aires is op het moment van schrijven de meest recente toevoeging aan de collectie. Het is er, zoals te verwachten was, erg zonnig. Je ziet luchtig geklede dames en heren lekker uit de bol gaan, op straat, langs het spoor, in een keuken, in een kantoor en zelfs op een balkon. Voornamelijk in de buurt Palermo. Dat is geen toeval: het is een van de leukste buurten van de stad. Wat je niet ziet, is de obelisk die op elke ansichtkaart staat, of dames met knotten verstrengeld in een tangopose met mannen in harembroeken. Zo ziet het dagelijks leven in Buenos Aires er namelijk in het echt ook niet uit.

Moskou

Happy Moscow maakt korte metten met het beeld dat de straat er wordt beheerst door bullebakken met speknekken en hoertjes in luipaardprints. Je ziet een uiterst modieus gekleed groepje jonge mensen door straten en opulente winkelcentra dansen. Op het rode plein springt een roodharig meisje rond; één van de jongens danst op het midden van een snelweg. Zelfs de Kerstman en een sneeuwkoningin doen mee, voor het Kremlin.

Tokio

Happy Tokyo speelt zich af de brandschone straten, hoge flatgebouwen en met neon beklede gevels. Van de zogenaamde Japanse ingetogenheid is hier weinig te bespeuren. Je ziet geisha’s, monniken, zakenmannen, meisjes in pandapakken en zelfs een man met een surfplank door het beeld dansen. Lekker gek – daar is men in Tokio duidelijk niet vies van.

Parijs

Misschien geen verrassing: in Happy Paris zie je de bestgeklede mannen en vrouwen. Er zitten ook een paar leeuwen-, panda- en berenpakken tussen. Op de achtergrond onder andere het Louvre en de Eiffeltoren, maar de aandacht gaat toch vooral naar het vrouwelijk schoon dat door de straat danst: er zitten er een paar tussen die recht van de catwalk lijken te zijn gelopen. Grote afwezige: de man met baret en gestreept shirt met een stokbrood onder de arm.

Boedapest

Happy Budapest is het energiekst. Mensen dansen in warme kleren, maar ook in badpak; een dikke man buitelt door de beroemde Grote Markthal, en ook een gelukkig meisje in een rolstoel blijkt zich geenszins door haar handicap te laten weerhouden. We zien een beetje van de badcultuur (dames en heren in stomend water) en verreweg de meest indrukwekkende breakdance-capriolen in de Happy-collectie. Dé fashion-accessoire van Boedapest is een setje Mickey Mouse-oortjes. Van het grauwe communistische verleden van de stad is geen spoor te bekennen: dit is het jonge, fun-loving Hongarije van de populaire ruïnebars en het Sgizet-festival in de Donau.

Tahiti

De dansers in de Happy Tahiti video winnen het van alle anderen als het aankomt op het uitstralen van ongecompliceerd geluk. Je zou ook niet anders verwachten: op een tropisch eiland van azuurblauwe wateren en wuivende palmen is het nu eenmaal moeilijk chagrijnig te zijn. Behalve het traditionele otea-heupwiegen van Polynesische origine zien we ook een moonwalkende man en een ballerina in een tutu. En naast de onvermijdelijke bloemenslingers wordt er ook een dikke, kolderieke muts gedragen. Het geheel eindigt met een luchtshot van een groep mensen dat in de tamme branding het woord ‘Happy’ vormt. Dan blijkt ook dat dit geen spontaan initiatief van de bewoners betreft, maar een slim inhaken op een meme door Tahiti Tourisme. Maakt dat het wat minder oprecht? Misschien, maar we willen er best even heen om te verifiëren hoe waarheidsgetrouw het is!

Sofia

Hoewel we geen grote Bulgaarse clichés kennen (behalve yoghurt misschien?) is Happy Sofia misschien wel de meest aangename verrassing, zóveel lol blijken we daar al die tijd te hebben gemist. Mooie, acrobatische mensen passeren de revue; soms op rollerskates, dan weer opgetuigd in kartonnen dozen en Daft Punk robothelmen. Er doet zelfs een bruidspaar mee. Suikerspinnen zijn een ding: één jongen houdt er zelfs eentje verleidelijk tussen zijn tanden geklemd. Het geheel smaakt absoluut naar meer – je krijgt meteen zin om er heen te gaan. En dat is toch wel de grote kracht van de Happy-video’s: een stad kan zich geen betere promotie wensen, en de bezoeker geen eerlijkere reclame.

Waar ga jij heen? Wordt het één van bovenstaande steden of is er een andere Happy-video die voor jou de doorslag geeft? Laat het ons hieronder weten!

Gepost in Reportages | 3663 keer gelezen

Tags: , , , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *