Travel Blog

okt 29

Lekker groen Kopenhagen

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Nergens anders ter wereld kun je zó eco-verantwoord vertoeven als in Kopenhagen. De Deense hoofdstad is een lichtend voorbeeld voor de wereld op het gebied van schone technologie, duurzame architectuur én lokale cuisine. Reisjournalist Jurriaan Teulings maakte voor Tix een selectie van de groenste, maar ook de beste, lekkerste en hipste adressen. Alles wat je nodig hebt voor een heerlijk verantwoord én gezond lang weekendje Kopenhagen.

Actief

Havenbaden

Bijzonder: een van de populairste plekjes voor een frisse duik, weer of geen weer, zomer of winter, is het Islands Brygge havenbad. Er zijn vijf bassins, waaronder twee speciaal voor kinderen. Er staat zelfs een trailer met een sauna naast het bad geparkeerd om bibberende badgasten weer op te warmen. Als het te druk wordt, kan worden uitgeweken naar de baden van Fisketorvet en Sluseholmen.

havnebad
Het Islands Brygge havenbad, foto: Copenhagen Mediacenter

 

Energietours

Green Energy Tours verzorgt fietstochten langs de belangrijkste milieuvriendelijke initiatieven van de stad. Wie meer tijd heeft, kan ook kiezen voor een dagje op het eco-eilandje Samsø, waar eventueel ook kan worden overnacht.

Blå Blå Blub

Het nieuwe Den Blå Planet-aquarium, het grootste in Noord-Europa, huisvest onder andere een reusachtige tank vol jonge hamerhaaien, die met de attractie moeten gaan meegroeien. Het futuristische gebouw, dat begin vorig jaar werd geopend, is volgestouwd met eco-vernuft. Van buiten is het nog mooier dan van binnen.

bla

 

LUNCH

Puur natuur

Bij 42 Raw is alles rauw en knapperig, maar toch de salade ver voorbij. Denk lasagne van schijfjes courgette en Thaise noodles van dungesneden wortel; zie ook de appetijtelijke intro-foto.

42 Raw, Pilestræde 32, www.42raw.dk

Eco-dogs

Vlak naast de beroemde Rundetårn (‘ronde toren’) in het centrum van Kopenhagen staat DØP, een typische Deense hotdog-kraam waar alléén biologisch geteelde producten worden gebruikt. Er staat nog zo’n kraam bij de Helligaandskirken.

DØP Rundetårn: Købmagergade 52, DØP Helligaandskirken: Amagertorv, www.døp.dk.

doep

 

Haute Smørrebrød

Chef-kok Adam Aamann heeft smørrebrød, de uit de gratie geraakte ‘bastaardzoon van Deense gastronomie’, weer op de culinaire kaart gezet. Zijn oogstrelende New Nordic-herinterpretaties liggen minder zwaar op de maag, en de focus van vlees is verschoven naar vis. Aamann, die jarenlang met Claus Meyer van Noma samenwerkte, gebruikt zoveel mogelijk lokale, biologisch geteelde producten.

Aamanns, Øster Farimagsgade 12, +45 35553310, www.aamanns.dk.

 

DINER

Revolutionair

Dat restaurant Noma twee Michelinsterren heeft is haast bijzaak bij het initiatief van de Deense chefs René Redzepi en Claus Meyer, dat de weg baande voor een regelrechte culinaire revolutie. Hier niks geen Mediterrane of Aziatische fusion-fratsen maar een creatieve herontdekking van Scandinavische ingrediënten. Waar je voor aanschuift: mieren die naar limoenblaadjes smaken, sauzen van lievevrouwebedstro, zo gek en lokaal als de keuken het kan bedenken.

Noma, Strandgade 93, +45 3296 3297 www.noma.dk.

noma
Restaurant Noma, foto: (c) Mikkel Heriba

 

Bio (+Mio)

Het uiterst sympathieke BioM doet zijn naam eer aan tot in het extreme: van het menu tot de verf op de muren, alles is er gecertificeerd biologisch. Niet te verwarren met BioMio, aan de andere kant van de stad. Dat is studentikoos, gezellig en goedkoop; ook eco-alles, maar eetcafé-kwaliteit.

BioM, Fredericiagade 78, +45 3332 2466, www.biom.dk;
BioMio, Halmtorvet 19, +45 3331 2000, www.biomio.dk.

Tussen de boomtoppen

Gerookte heidetakjes, duindoorn: bij Geranium liggen de herkenningspunten van een gezonde Hollandse wandeling gewoon op het bord. Na Noma is het de meest succesvolle exponent van New Nordic Cuisine, maar qua ingrediënten en prijs nét wat toegankelijker. De locatie, op de achtste verdieping met uitzicht op een aangrenzend park, is bij uitstek groen.

Geranium, Per Henrik Lings Allé 4, +45 69 96 00 20, www.geranium.dk.

geranium
Geranium, foto: Claes Bech Poulsen

 

DRINKEN

Wijn

Ved Stranden 10 verdient om verschillende reden een bijzondere vermelding. Deze uiterst knusse, wijnhandel en -bar is de favoriet onder ’s stads superchefs, die er ’s avonds graag even komen nadrinken. Bovendien is het merendeel van de wijnen biologisch, biodynamisch of natuurlijk – met opvallend veel uit Oostenrijk. Barman Maurice Chapman (foto), zelf een vat oenologische kennis, is degene die alle toprestaurants van de stad van wijnen voorziet – per vintage long john bakfiets.

Ved Stranden 10 (de naam is het adres!), www.vedstranden10.dk.

Cocktails

Kopenhagens cocktailbars zijn om van te smullen, en ook hier is het biologisch wat de klok slaat. Bij Nimb, de enorme bar van het gelijknamige hotel aan het Tivoli-attractiepark, worden de highballs zelfs vervaardigd met een wodka van gras uit een wildpark. Het alom bejubelde visrestaurant Kødbyens Fiskebar mixt aperitieven zoals een Fleming Collins met biologische duindoorn en limoen. Tenslotte is er nog Ruby’s, de beste – en mooiste – cocktailbar van de stad, die niet mag worden gemist.

Bar Nimb Bernstorffsgade 5, www.nimb.dk;
Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100, www.fiskebaren.dk;
Ruby’s, Nybrogade 10, www.rby.dk.

ruby
Relax- en cocktailbar Ruby’s

 

SHOP

Gek op lokaal

360° Nord is een platform voor lokale producenten dat in het kielzog van de New Nordic Cuisine werd opgericht. Men vond het hoog tijd dat niet alleen bij restaurant Noma, maar ook in gewone Deense huishoudens de rug werd toegekeerd aan smakeloze geïmporteerde troep. Als het aan de uitstalling van ecologisch speciaalbier en delicatessen in de marktkraam in Torvehallerne ligt, moet dat niet moeilijk zijn. De liefde voor alles wat lokaal is spat er van af.

360° Nord lokal mad, Torvehallerne, Israels Plads, www.360nord.dk.

Bio couture

In de boetiek van de rebelse modeontwerper Henrik Vibskov is 30% van de aangeboden kleding vervaardigd ecologisch verantwoorde materialen. Behalve zijn eigen collectie worden ook milieuvriendelijke labels als Cosmic Wonder en Barbara i Congini aangeboden.

Henrik Vibskov, Krystalgade 6, www.henrikvibskovboutique.com.

Pure cosmetica

Cosmeticawinkel Pure is gespecialiseerd in biologische beautyproducten; alles plantaardig, milieuvriendelijk en proefdiervrij. Let op het verantwoorde Spa-merk Karmameju van Mette Skjaerbaek, een Kopenhaagse schone.

Grønnegade 36, www.pureshop.dk.

pure
Cosmeticashop Pure

 

SLAPEN

Andersen Boutique Hotel

De kamers van het 2012 geopende Andersen Boutique hotel zijn behangen met prijswinnend design. Het ligt in Vesterbro, vlakbij het station, Tivoli en het autovrije winkelgebied rond Strøget. Wie het verder of sneller zoekt, kan gratis gebruik maken van de fietsen van het hotel. Handig is het 24-uur concept, de kamer is vanaf het moment dat u incheckt een volle dag de uwe, of u nu om 12 uur ’s middags om 9 uur ’s avonds arriveert.

Helgolandsgade 12, +45 33 31 46 10, www.andersen-hotel.dk.

Kong Arthur

Kong Arthur blinkt niet alleen uit in slim uitgekiende CO2-neutraliteit, maar ook in persoonlijkheid: het is er kastelerig knus bij het haardvuur en tijdens het jaarlijkse Jazzfestival houden de muzikanten er jamsessies op de binnenplaats. De kamers zijn ruim en informeel; de locatie is centraal en om de hoek van Kopenhagens prachtige botanische tuin.

Nørre Søgade 11, +45 33 11 12 12, www.kongarthur.dk.

Hotel-Kong-Arthur-Front
Hotel Kong Arthur

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 2123 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *