Travel Blog

feb 18

New York, New York

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

New York heeft natuurlijk iconische bezienswaardigheden, zoals het Vrijheidsbeeld, Times Square, Broadway en het Empire State Building. Of Central Park en Central Perk, het café waar de serie Friends zich voor een groot deel afspeelde. Maar New York is vooral een beleving.

Iedereen die ooit in New York is geweest, is onder de indruk van de levendigheid van de stad. Van de atmosfeer, van de mensen, van de totale grootsheid. We nemen je mee naar plekken in de schaduw van de hoogbouw, maar we gaan ook de skyline in. We nemen je mee de rust van parken, waarvandaan je diezelfde skyline op z’n mooist kan aanschouwen. We zoeken de drukte op van markten in New York, waar dat zogenaamde échte New York ervaren kan worden.

new-york-new-york

Magisch Manhattan

Het bekendste district is Manhattan. Op dit eiland vind je al die beroemde bezienswaardigheden, maar ook tientallen wijken die zeker de moeite waard zijn. Greenwich Village werd als Groenwijk gesticht door de Nederlanders, en is min of meer een dorpje in de stad. De wijk wordt steeds meer door toeristen bezocht en is uitermate levendig met straatartiesten. Greenwich Village staat ook bekend als de homocommunity binnen New York.

Aangrenzend is de erg mooie, maar ook populaire wijk West Village. Deze wijk stamt uit de 18e en 19e eeuw en het straatbeeld staat symbool voor de authenticiteit van New York. Een wandeling door deze wijken geeft je in ieder geval het gevoel in New York te zijn. En anders zorgt de avondbus, waarbij je langs de blinkende hoogtepunten van de stad rijdt, daar wel voor. De bekendste wijken binnen Manhattan zijn Upper West Side en Upper East Side. De East Side is daarbij het zakencentrum met de hoge wolkenkrabbers, de West Side staat juist meer bekend om haar cafés met live muziek, schrijvers en andere kunstenaars.

new-york-greenwich-village
Ontmoetingsplaats Washington Square Park, in Greenwich Village

 

Markten en muziek

Razend populair in New York zijn ook de echte buitenmarkten. In The Lower East Side vind je de Hester Street Fair, een markt die alleen ’s zomers georganiseerd wordt. Doe je hier tegoed aan de meest bijzondere hapjes en laat je verrassen door ontwerpers, die voor de gelegenheid hun nieuwste ontwerpen hier tentoonstellen en verkopen. Elke wijk heeft z’n eigen identiteit en z’n eigen verhaal en dat maakt New York enorm afwisselend.

In het noorden van Manhattan vind je Harlem. De wijk heeft nog altijd het imago van een getto, maar de wijk verbetert en je hoort er vooral veel muziek. Het Apollo Theater bracht al sterren voort als Aretha Franklin en nog altijd geeft het theater podium aan nieuwe talenten, dus een bezoekje aan bijvoorbeeld een open podium is altijd een verrassend uitje. Ben je op een zondag in New York? Bezoek een kerkdienst in Harlem. De gospelkoren zorgen er wel voor dat je je dag swingend en dansend begint. Niet elke kerk is toegankelijk voor toeristen, dus kijk vooraf goed naar de opties.

Een tof museum om te bezoeken is het New York City Transit Museum. Het museum is gevestigd in een oude metrohalte en je kunt er oude metro’s bewonderen in een originele setting. Het museum laat aan de hand van de metro en haar geschiedenis ook veel zien over de historie van New York zelf en daarom nog interessanter dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

In Upper Manhattan, in de wijk Washington Heights, ligt The Cloisters. Dit unieke bouwwerk is een vestiging van het Metropolitan Museum of Arts en is opgebouwd uit vijf verschillende Franse kloosters, die op deze plek – in Fort Tyron Park – zijn heropgebouwd. Binnen tref je een grote collectie met Europese kunstwerken. Het park zelf is ook prachtig en ligt op het hoogste punt van Manhattan. Vanuit dit park heb je een schitterend uitzicht op de rivier The Hudson.

the-cloysters
Een oase van rust in New York: The Cloisters

 

Het water op

Een ander uniek park ligt juist een stuk zuidelijker. Vlak onder Manhattan ligt het eilandje Governors Island en het boottochtje ernaartoe duurt zo’n vijf minuten. Of ga voor de langere variant, waarbij je langs alle hoogtepunten vaart. Het eiland is een oase van rust en bied je een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan. Governors Island is lange tijd van het leger geweest en er staan dan ook twee historische vestingwerken. Het grootste deel is echter een park, waar veel activiteiten georganiseerd worden. Het eiland is alleen in de zomermaanden te bezoeken voor publiek, tot ongeveer eind september.

Governors Island ligt tussen de districten Manhattan en Brooklyn in en in dat laatste district is ook genoeg te beleven. Wat te denken van dé vlooienmarkt van New York. De Brooklyn Flea Market is nog een stukje groter dan het eerder genoemde Hester Street Fair. De markt wordt elke zondag georganiseerd, is groots van opzet en aangezien de markt aan het water ligt, heb je ook nog een geweldig uitzicht op de skyline van Manhattan.

flea-market
Smorgasburg; de Brooklyn Flea Market

 

Kijk uit over de stad

Die skyline is natuurlijk het visitekaartje van New York. Het bekendste voorbeeld om echt eens de hoogte van New York op te zoeken is het Empire State Building, en ook vanaf Top of the Rock (of Rockefeller Center) heb je een prachtig weids uitzicht. Maar er zijn natuurlijk meer plekken om dit te doen.

Bovenop het Metropolitan Museum of Art vind je vaak een kunsttentoonstelling. Het museum is het grootste en misschien wel belangrijkste kunstmuseum ter wereld en op het dak van het museum is – naast de kunst – ook de stad uitstekend te zien. Geen trek in kunst? Op Gramercy Terrace kun je je juist tegoed doen aan een lekkere cocktail en op het dak van Hotel Gansevoort ligt een zwembad. Zwemmen met een panoramisch uitzicht, wie wil dat nou niet?

skyline-new-york
Kies maar uit – op welk hooggelegen panoramaplatform ga jij staan?

 
New York leeft 24 uur per dag, de metro’s rijden 24 uur per dag en er is 24 uur per dag genoeg te ontdekken en beleven in New York. De stad is dan ook niet zozeer een bezienswaardigheid, maar vooral een ervaring waarin je je als toerist met veel plezier in zal onderdompelen. Wijk af van die gebaande paden en laat je verrassen!

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 4316 keer gelezen

Tags:


Reacties

Frederik de Haan24/09/2021 17:55

De Big Apple zou ook de Big Circle kunnen heten, naar Amsterdams voorbeeld, met wijken als Brooklyn, Old Mokum en Queens. Serieus waar ! 😎 🇳🇱


Ton14/10/2016 09:39

Leuk artikel... geeft een mooie en andere kijk op de Big Apple.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *