Travel Blog

jun 06

Rio voor Oranjefans

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Wie voor het WK naar Rio de Janeiro komt, wacht niet alleen een waanzinnig toernooi, maar ook een prachtstad. Misschien wel de mooiste stad ter wereld. Met de mooiste mensen. Het is echter wel een stad met een gebruiksaanwijzing. Even los van het voetballen zélf: 6 tips om er het beste van te maken in de chaos.

uitzicht-panorama-rio

1 Eten betaal je per kilo

Brazilianen zijn dol op buffetten. Niet alleen voor het ontbijt, maar ook voor lunch en diner. Je vindt ze zelfs in chique vijfsterrenhotels. Een veel voorkomende verschijning van het buffet is de ‘quilo’. Dat spreek je uit als ‘kilo’ en dat is ook wat het betekent. Een erg charmante benaming is het niet, maar het staat wél voor een hele eerlijke manier van afrekenen. Zo werkt het: je schept je bord vol aan het buffet, en weegt het aan de kassa. Meestal staat er bij de ingang hoeveel de kilo kost: je hebt goedkope en simpele kilorestaurants, maar ook chiquere. Je krijgt een bonnetje mee waar op staat hoeveel gram je hebt gekocht, en kiest een tafel uit. Drankjes hoef je niet mee te nemen, die worden gebracht, en afgetekend op hetzelfde bonnetje. Als je eenmaal klaar bent met eten, loop je naar de kassa en daar reken je alles af. Simpel zat en lekker snel.

2 Om aan een lokale SIM te komen heb je een ‘CPF’ nodig

Veel gewiekste reizigers omzeilen de hoge roaming kosten hun Nederlandse telefoonaanbieders door bij aankomst op de bestemming zo snel mogelijk een lokale simkaart aan te schaffen. Dit levert vooral fikse besparingen op als je internet op je telefoon wil kunnen gebruiken. In Brazilië kan dat ook prima, maar er is één specifieke bureaucratische complexiteit. Bij de aanschaf van zo’n simkaart vraagt men namelijk naar een zogenaamde ‘CPF’ code. Dit is vergelijkbaar met een Nederlands Burgerservicenummer – elke Braziliaan heeft er een. Als bezoekende Nederlander heb je die natuurlijk niet. Maar gelukkig gaat men in Brazilië vrij gemakkelijk met die code om. Vraag een Braziliaanse vriend erom en grote kans dat hij/zij hem zo met je deelt. Wel eerst even vrienden maken dus. In de telefoonwinkel kijkt men verder niet of deze code wel van jou is. Waarom vraagt men er dan überhaupt nog om? Dat is een van de vele mysteries van de Braziliaanse bureaucratie waar je maar beter je hoofd niet over kunt breken.

3 Loop naar Jezus

Cristo Redentor – het immens grote Jezusbeeld dat vanaf te top van de 710 meter hoge berg Corcovado over Rio waakt – is de grootste toeristische attractie van de stad. Het uitzicht vanaf het platform aan de voeten van het beeld is fenomenaal. Je komt er met een treintje of een busje omhoog, maar bij grote drukte zijn de wachttijden eindeloos. Als je niet vies bent van een stevige wandeling kun je ook vanaf Jardim Botanico omhoog lopen, door het weelderige Tijuca-park, waar Corcovado onderdeel van uit maakt. Zo’n wandeltocht kost tussen de anderhalf en twee uur en is in juni/juli prima te doen – het is immers ‘winter’ in Rio, dus écht heet wordt het niet. Onderneem de tocht niet in een te kleine groep, want er worden nog wel eens mensen beroofd onderweg.

cristo-redentor-rio

4 Alles in een plastic zak

Wellicht ten overvloede: Rio kent veel armoede. Berovingen zijn helaas aan de orde van de dag. Om de kans dat je daar slachtoffer van wordt te beperken, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Loop nooit met je smartphone te koop – zeker niet met een iPhone. iPhones zijn wegens hoge invoerrechten enorm duur in Brazilië en zijn zulke goede handel dat ze net als harddrugs een core business zijn van de georganiseerde misdaad. In het algemeen is het ook verstandig om geen dure sieraden of horloges te dragen, en als je een camera mee wil nemen naar het strand, doe dat dan niet in een cameratas maar in een plastic zakje van de lokale supermarkt. Mocht je beroofd worden, geef alles meteen af, men schiet en steekt veelal zonder aarzeling.

5 Rij Oranje

De infrastructuur van Rio is nauwelijks berekend op het dagelijks verkeer, laat staan dat van een evenement als het WK. Er wordt dan ook één grote chaos verwacht op de wegen. Soms is uitwijken naar de metro een optie, maar die komt lang niet overal. Voor korte afstanden is er echter een oplossing die vooral Nederlanders zal aanspreken: de fiets. Net als andere wereldsteden is Rio voorzien van een over de stad verspreid systeem van leenfietsen; hier heet het Bike Rio. Om de fietsen te kunnen gebruiken moet je je eerst registreren via de website – of via de smartphone app. Nóg een reden om deze fietsen vaak en veelvuldig te gebruiken: ze zijn knaloranje!

6 Doe een graffititour

Het aanbod van tours in Rio is behoorlijk groot; van wandeltours door het historisch centrum tot avontuurlijkere wandelingen in het Tijuca-park. Ook zijn tours door de favela’s (de krottenwijken) populair. Een hele andere kijk op de stad biedt de Rio Street Art Tour. Hierbij kom je in zowel de armere als de rijkere delen van de stad, en zie je hoe saaie muren (en soms zelfs hele huizen) zijn omgetoverd tot kunstwerken van Brazilië’s grootste graffiti-talenten. Een street art tour kost omgerekend ongeveer 30 euro (inclusief bier en snacks) en is te boeken via Vayable – of stuur gewoon een mailtje naar riostreetarttour@gmail.com.

rio-de-janeiro-street-art

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 4200 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *