Travel Blog

sep 19

Safari-tips van een Afrika-expert

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages, Top 10's | geplaatst door Philip Briggs

Heb jij plannen om op safari te gaan, of droom je er van om dat ooit te doen? Philip Briggs, auteur van diverse reisgidsen over meer dan een dozijn landen in Afrika, geeft tips voor beginnende safari-reizigers.

Goede voorbereiding is het halve werk

Er is geen beste of slechtste safaribestemming in Afrika, maar de meeste parken hebben wel hun eigen plus- en minpunten, die afhankelijk zijn van je smaak, budget en interesses. Het Krugerpark in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld, is ideaal voor een betaalbare doe-het-zelfreis of campingsafari, terwijl de Serengeti en Masai Mara in oostelijk Afrika meer geschikt zijn voor begeleide safari’s in de gemiddelde prijsklasse. Minder bekende parken, zoals Selous (Tanzania) of Noord Luangwa (Zambia) zitten aan de bovenkant van de markt, zowel qua luxe als qua tarieven.

Kenya-1111-1805

Er is meer dan De Grote Vijf

Natuurlijk, The Big Five (leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels) zijn populair om in het echt te zien. Maar er zijn zoveel meer dieren. De hyena is bijvoorbeeld veel interessanter om te bekijken, want ze zijn een stuk socialer dan bijvoorbeeld leeuwen. Een rennende cheeta of een wilde hond is vaak indrukwekkender om te zien dan een luipaard. Of giraffes, nijlpaarden, zebra’s, diverse antilopen, ondeugende apen, de honderden soorten kleurrijke vogels en vele, vele andere diersoorten: er is zoveel te zien!

Woodland kingfisher, Halcyon senegalensis, Kruger National Park, South Africa

Wilde dieren van een afstand

Natuurlijk wil je op safari zoveel mogelijk wilde dieren zien, maar je houdt natuurlijk een beetje afstand. Neem daarom een goede verrekijker mee, met een lens die 8 tot 10 keer vergroot. Op deze wijze kun je die talloze kleurrijke vogels zien vliegen en de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving zien leven en zelf een gepaste afstand houden. Neem ook een grote lens mee van minimaal 300 mm met een snelle sluitingstijd, om de mooiste wildfoto’s te maken. Een grotere lens is altijd beter.

SA-MB-Mapungubwe-10-0004

Kijk zelf goed rond

Sommige gidsen zijn heel goed in het laten zien van wilde dieren, andere gidsen niet. Maar ook de meest ervaren gidsen zien regelmatig wilde dieren over het hoofd. Volg niet alleen je gids maar kijk vooral zelf ook goed rond. Als je in de auto kunt staan, doe dat dan. Staand zie je over het algemeen een stuk meer dan zittend.

BO-TU-leopard-10-0050

Laat de auto staan als dat mogelijk is

Te voet op safari is natuurlijk de mooiste ervaring. Veel wildparken hebben wegen aangelegd naar de mooiste plekjes, wat er natuurlijk voor gezorgd heeft dat de wilde dieren daar al veel minder komen. In zowel het Selouspark als het Krugerpark zijn begeleide wandelsafari’s. Je ziet beduidend meer dan met de auto. De kans dat je olifanten en leeuwen gaat zien is groot!

Tanzania-1205-0166

Blijf even staan bij het water

Blijf altijd even staan wachten bij een rivier, reservoir of een ander waterpunt. De meeste dieren drinken minimaal eens per dag en dus is de kans groot dat je hier dorstige olifanten, buffels, zebra’s, giraffes en andere dieren te zien krijgt. Vooral tijdens de droge periodes.

South Africa-1106-0335

Een nachtelijke autorit

Als de mogelijkheid tot een nachtelijke autorit zich aandient: doe het. Er zijn dieren te zien die je ’s middags niet ziet. Uilen, kameleons, diverse katachtigen, aardvarkens. En niet alleen de dieren zijn prachtig. De Afrikaanse wildernis is ’s nachts fraai, de Afrikaanse nacht is ook écht donker en de Afrikaanse sterrenhemel is zeer de moeite waard.

Lion (Panthero leo), Okavango Delta, Botswana

Slaap onder een klamboe of een muskietennet

Er zijn nogal wat insecten zoals muskieten in de wildernis. Deze muskieten kunnen ziektes zoals malaria met zich meebrengen, dus slaap onder een klamboe of een muskietennet. Naast muskieten zijn er nog talloze insecten die je liever niet op je huid wil hebben.

Dung beetles, Tsavo East National Park, Kenya

Ga er vroeg uit

Vroeg opstaan levert je nogal wat voordelen op. Veel roofdieren zijn actief tot zonsopgang. Er zijn heel vroeg beduidend minder toeristen op pad, de temperatuur is vaak een stuk aangenamer en zonsopgang levert bovendien mooie (foto-)momenten op.

BO-TU-zebra-10-0011

Roofdieren aan het werk: Herken de signalen

Zie je een grote hoeveelheid gieren op een bepaald punt in de lucht vliegen? Grote kans dat een roofdier daar zojuist een slachtoffer gemaakt heeft. Luidruchtige, onrustige apen zijn vaak een signaal dat er een roofvogel in de buurt is. Mooie signalen die er op duiden dat er iets in de omgeving gebeurt. Maar de dieren reageren zo ook op een ander soort onrust: Als er een 4×4 in de buurt rijdt. Toeristen dus.

Leopard (Panthera pardus), South Luangwa National Park, Zambia

Reisjournalist en reisgidsauteur Philip Briggs reist al sinds eind jaren-’80 door heel Afrika en schreef voor onder meer Bradt Travel Guides, Frommer’s, BBC Wildlife en Wanderlust. Philip is getrouwd met de veelgeprezen natuurfotografe Ariadne van Zandbergen en woont in Zuid Afrika.

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages, Top 10's | 2463 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *