Travel Blog

dec 03

Södermalm, het hipste eiland van Stockholm

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Het voormalige arbeiderseiland Södermalm, net ten zuiden van het centrum van Stockholm, is in de afgelopen jaren in rap tempo ingericht met creatieve ondernemingen. Je vindt er van alles wat: vintage barbiers, brewpubs en indie-muziekclubs, maar ook speakeasy’s, gourmet hamburgerbars en fairtrade-koffiebranders. Niet alleen vreselijk hip, maar vooral ook erg leuk en gezellig. Zo is Södermalm op zichzelf al een genoeg reden voor een weekendbezoekje aan de Zweedse hoofdstad. Per slot van rekening ligt die op slechts 2 uur vliegen van Schiphol, en de vluchten zijn spotgoedkoop. Reisjournalist Jurriaan Teulings toog erheen en viste alvast de hipste krenten voor je uit de pap.

SoFo: IPA’s en oma-koffie

Ten zuiden van Folkungagatan in het oosten van het eiland bevindt zich een wijk die inmiddels bekend staat als SoFo. Je vindt er veel winkels en bars die zich niet makkelijk laten categoriseren. Bij Grandpa (Södermannagatan 21) bijvoorbeeld, verkoopt men kleding en accessoires van de betere Zweedse designers, maar ook tot vintage verheven rommelmarktmeubels en andere snuisterijen. Verderop is het old-skool snoepen bij Parlans Konfektyr (Nytorgsgatan 38), een retro-caramelwinkel die behalve oog- en tongstrelend snoep ook ‘drip-brews’ schenkt. Heel hip, ook al gaat het om dezelfde filterkoffie de je oma die haar hele leven al zet. Pet Sounds Records (Skånegatan 53) is behalve platenwinkel ook een prima bar waar je terecht kunt voor een lokaal gebrouwen IPA – ‘s werelds meest geliefde hipsterbier. PSR is eigendom van ABBA-baardman en protohipster Benny Andersson, die ook het nabije hotel Rival bezit. Dat het centrale pleintje Nytorget voor de helft wordt ingenomen door een speeltuin geeft een beetje in welk stadium de buurt zich bevindt. Dit is het Prenzlauer Berg van Stockholm: de hipsters van de eerste orde hebben zich hier inmiddels enthousiast voortgeplant. De genadeklap voor hun street cred wacht letterlijk om de hoek, waar een vestiging van de Nederlandse Fietsfabriek (Närkesgatan 6) zich erop toelegt om ook in Stockholm een plaag van bakfietsmoeders te ontketenen.

Grandpa

 

Hornstull: waar alleen de baarden nog ruig zijn

Rondom het metrostation Hornstull aan de westkant van het eiland is het publiek wat jonger. Het enige kroost dat je er ziet zijn de keffertjes van strak geklede homostelletjes. Ze hoeven niet ver te lopen: pal naast de metro-uitgang verpatst outlet-boetiek Aplace (Långholmsgatan 19) ‘progressieve Scandinavische fashion’ van vorig jaar voor een habbekrats. Niet lang geleden was dit nog een beetje een ruige buurt. Maar de aanzwellende gentrificatiegolf heeft inmiddels in een straal van 200 meter rondom het station korte metten gemaakt met alles wat onguur was, en het vervangen met iets lokaals, biologisch verantwoords of ambachtelijks. Een koprol verderop zijn carnivoren op hun plek bij Taylors & Jones with the Twist (Långholmsgatan 19), een filiaal van een ambachtelijke worstfabriek die zelfs een online krant – The Sausage Telegraph – aan worstperfectionisme wijdt. Om de hoek staan gourmet hamburgers en met Jack Daniels opgevrolijkte chocolademilkshakes op het bij menu bij Käk, het streetfood-restaurant van Zweedse rapper Petter. Hipsters die daarna de restjes truffelmayonaise uit hun boswachterbaarden wensen te wassen kunnen terecht bij buurman Roy&Son, de onvermijdelijke retrobarbier die het pand deelt met cocktailbar Tjoget (alle drie op Hornsbruksgatan 24). Richting de waterkant bevindt zich een aantal terrassen, cafés en clubs aan Hornstulls Strand. Aan deze kleine boulevard installeren zich ’s weekends marktkraampjes met zweeds designoverschot naast food trucks, die op hun beurt het publiek dat er op de houten steigers ligt te zonnen voorziet van gourmet koffie, gelato en wifi. Iets hogerop delen Bio Rio en Kafé Copacabana (Hornstulls Strand 3), respectievelijk arthouse bioscoop en een lunchcafé in een knus hoekpand. Het gerucht gaat dat de Zweedse zangeres Robyn er graag komt.

[new_royalslider id=”25″]

 

Rondom Mariatorget: Vintage, designer uniforms en prijskoffie

Op een shopping tour mogen de straten rondom metrostation Mariatorget niet ontbreken. Je vindt er een hemel van kunstboeken, -magazines en art house dvd’s bij Paper Cut (Krukmakargatan 24); designer labels bij Uniforms for the Dedicated (zelfde adres) en Nitty Gritty (Krukmakargatan 26); en upmarket vintage-alles bij Brandstationen (Krukmakargatan 26). Die bevinden zich op een paar minuten lopen van Drop Coffee (Wollmar Yxkullsgatan 10), waar getuige het imposante rijtje koffiezet-awards die de barista’s er op hun naam hebben staan de beste koffie van de stad wordt geschonken.

drop coffee

 

In de zomer: Feesten onder de brug

Trädgården (Hammarby Slussväg 2) valt nauwelijks te classificeren: het is een club, burgerbar, kermis, biergarten, en speeltuin inéén. De industriële locatie is de hele zomer geopend. Ver genoeg van woonwijken om tot 5 uur ’s nachts te knallen in de buitenlucht, terwijl de dansvloer tijdens regenbuien wordt beschut door de brug. Let wel, als je allergisch bent voor pingpongende en jeu-de-boulende gasten met hitlerjugend-undercuts, epische gezichtsbeharing en Buddy Holly-brillen moet je hier niet wezen. Maar als je van een festivalsfeertje houdt, op z’n tijd je Heineken graag verruilt voor een lokale designerbrew én het neusje van de zalm van lokale en bezoekende dj’s waardeert, dan ben je hier op je plek. Pingpong en boules worden ’s avonds aangevuld met Nintendo-games, die worden geprojecteerd op de betonnen pilaren van de brug.

[new_royalslider id=”24″]

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 4190 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *