Travel Blog

jan 16

Winterse tips voor Barcelona

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Marta Rubio

Barcelona is zonder twijfel een van de beste winterbestemmingen. Het ligt relatief vlakbij, op zo’n twee uurtjes vliegen, en biedt naast de lekkere winterzon, ook tal van opties om je stedentrip goed in te vullen: van culturele uitstapjes tot aan voordelig (kerst)inkopen doen en zelfs skiën. Ontdek nu wat Barcelona te bieden heeft in de wintermaanden volgens local Marta Rubio, van HolaBarcelona.nl.

Voordeel pakken

De winter wordt gezien als “laagseizoen” in de hotel en horecabranche in Barcelona. En dat betekent voor jou dat je extra goedkoop naar Barcelona kunt reizen! Voor een leuk hotel midden in de stad betaal je al gauw tientallen euro’s minder dan tijdens het hoogseizoen en omdat er minder toeristen zijn, heb je minder last van mensen massa’s en wachtrijen bij bijvoorbeeld de toeristische bus, het strand en bij musea. Voor trekpleisters als de Sagrada Família en het Park Güell dien je echter nog steeds je kaartjes van tevoren online te kopen mocht je de rijen bij de kassa willen omzeilen. Koopjesjagers moeten vooral vanaf 7 januari in Barcelona zijn, want dan begint de lang verwachte winteruitverkoop. Dat wordt lekker veel shoppen voor weinig!


Barcelona in de winter: regelmatig zon, en toch heerlijk rustig

 

Unieke kersttaferelen

Tijdens kerst wordt Barcelona extra mooi aangekleed, met allerlei kerstdecoratie en kerstverlichting. Er hangt een gezellige sfeer in de stad en iedereen gaat naar de kerstmarkt om spulletjes voor hun huis te kopen. Er worden kerstconcerten en theater voorstellingen georganiseerd. En op het Plaça Sant Jaume staat ieder jaar weer een nieuwe kerststal te pronken. Een aantal lokale tradities die je tegenkomt tijdens de feestdagen zijn onder andere de Caga Tió, een vrolijke boomstronk die cadeaus “poept” voor de kinderen tijdens kerst, de caganer, een figuurtje voor de kerststal van een gehurkt mannetje die aan het poepen is, en de twaalf geluksdruiven, die gegeten worden tijdens de jaarwisseling samen met de 12 klokslagen. Kom je tijdens kerst naar Barcelona, vergeet niet om kerstlekkernijen zoals turrón, mazapanes en neulas te proberen!

Opwarmen met churros

Het is vaak niet eens zo koud in de winter in Barcelona, maar zodra de temperaturen naar beneden gaan, vinden de locals het reden genoeg om snel naar de eerste de beste ‘granja’ te gaan. Dan bestellen ze een lekkere warme kop chocolade met wat churros of wat andere lekkernijen, zoals ensaimadas, melindros en magdalenes. Ouderwetse granjas zoals La Pallaresa (Carrer de Petritxol, 11), Dulcinea (Carrer de Petritxol, 2) en M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4-6), zijn ware trekpleisters in de wintermaanden. Vooral rond de merienda tijd, het tussendoortje dat men rond 17:00-18:00 nuttigt in Spanje, worden deze granjas drukbezocht door locals en er hangt vaak een gezellige familiale sfeer. Echt een aanrader wanneer je tussen de locals wilt zitten!

 

Uieneetfestijn

Na de feestdagen, met al zijn bijhorende feestmaaltijden, begint de periode van de calçotades. Dit zijn bijzondere eetfestijnen waarbij de calçot de hoofdrolspeler is. Dit soort gegrilde zachte en zoete ui uit Valls wordt met name tussen januari en maart gegeten, vaak met groepen vrienden of familie, in een Catalaans restaurant of thuis op de barbecue bereid. De calçot eet je met je handen en nadat deze in romescosaus gedipt is, doe je in je mond alsof het een haring is. Vergeet niet de aangeboden handschoentjes aan te doen want je vingers zullen wel zwart worden van de grill! Een speciaal “menú calçots” is tijdens de wintermaanden in vele restaurants te vinden. Probeer bijvoorbeeld de calçots van Casa Pamplinas (Carrer de Londres, 84), Can Cargol (Carrer de València, 324) en Masia Can Sardà (Carretera de Horta BV-1415 KM 4).

Skiën in de Pyreneeën

Sneeuw valt in Barcelona alleen bij uitzondering, dus als je een beetje sneeuw wilt zien, dan dien je hoog in de bergen te zijn. In slechts 2,5 uur ben je al in de prachtige Catalaanse Pyreneeën, waar je wél sneeuw kunt vinden, naast tal van wintersport gebieden en ski pistes voor alle niveaus. De meest populaire skipistes in de Catalaanse Pyreneeën zijn La Molina, Espot, Vaquèira Beret en Masella. Vanuit Barcelona rijden zowel bussen als treinen naar de verschillende skigebieden in de wintermaanden. Vooral in de weekenden en tijdens de feestdagen is het hier extra druk met wintersporters.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1976 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *