Travel Blog

okt 20

7 Landen en hun Nationale Dieren

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Veel landen hebben een nationale trots op poten; zo heeft Nederland de grutto, Frankrijk een haan en Spanje een stier. Nou zal je waarschijnlijk niet zo snel naar Spanje afreizen om stieren te gaan spotten, maar er zijn vele andere voorbeelden waarbij het erg interessant is om je reis te combineren met een soort safari. Deze zeven nationale dieren zijn bijvoorbeeld een reis meer dan waard.

India – Bengaalse Tijger

India is een land met exotische tempels, een schitterende, gevarieerde natuur en een woelig verleden. Het is het land van het heerlijke eten, de drukke steden met de stelende aapjes én van de Bengaalse tijger! Wil je oog in oog komen te staan met deze indrukwekkende kat, dan heb je de meeste kans als je naar India gaat. Er zijn diverse reisorganisaties waar je een tijgersafari kunt boeken naar prachtige natuurgebieden met talrijke dier- en vogelsoorten. De tijger wordt ernstig bedreigd: deels door de afname van habitat maar vooral door stroperij. De tijgers worden gevangen voor hun huid of om lokale veestapels te beschermen, maar ook vanwege het geloof dat bepaalde tijgerdelen geneeskrachtige werking hebben. Overigens kun je met jouw reis een bijdrage leveren aan het herstel van de tijgerpopulatie door bij TOFTigers (Travel Operators for Tigers) te boeken, deze organisatie wil duurzaam toerisme doorvoeren in India.

 

Kazachstan – Steenarend

Het verrassend mooie Kazachstan kent een ruig landschap: een droog klimaat met woestijnen en steppen waar verschillende zeldzame dieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de djeiran gazelle, de saïga antilope, de sneeuwluipaard, het argali bergschaap en de steenarend.

In Kazachstan wordt al eeuwen met steenarenden gejaagd. Deze majestueuze roofvogel is het nationale symbool van het land en is zelfs afgebeeld op de vlag. Nergens zijn ze beter in het africhten van en het jagen met deze krachtige rovers. Je kunt de getrainde vogels bewonderen door wedstrijden en demonstraties bij te wonen. De kans dat je een adelaar in het wild spot is vrij klein, hooguit heel ver weg en op grote hoogte in de lucht. In het Berkutchi museum in het dorp Nura kun je van alles over de jacht leren en er wonen zo’n twintig jagers die je graag meer willen vertellen en laten zien!

 

Tanzania – Giraffe

Wie giraffe zegt, denkt meteen aan Tanzania. Helaas wordt de giraffepopulatie wel bedreigd door stroperij: in Tanzania gelooft men dat beenmerg en hersenen HIV kunnen genezen. Daarbij wordt het vlees ook gewoon gegeten en van het bont maakt men sieraden. Toeristen kunnen een bijdrage leveren aan het behoud van deze sierlijke beesten en als je op safari wilt, is Tanzania dé bestemming om naar af te reizen. De prachtige natuur van het land omvat de Mount Kilimanjaro, het westelijk gelegen Lake Tananyika en de wildparken in het zuiden, met vooral Serengeti National Park, waar je getuige kunt zijn van de ‘great migration’. Giraffes zijn er het hele jaar door te zien, maar als je graag een jong wilt spotten, is de vroege zomer de beste tijd: hier zo tussen half september en begin februari.

 

Roemenië – Lynx

Roemenië kent een eeuwenoude cultuur en heeft een rijke natuur met een schitterend, gevarieerd landschap. Zo zijn er de statige Karpaten met de uitgestrekte oerbossen waar groot wild leeft. De ‘grote drie’ van dit land zijn de beer, de wolf én de lynx. Om een lynx te zien, zal je wel flink wat moeten lopen en een gezonde dosis geduld moeten hebben. Het schuwe beest is bij de boeren niet geliefd en in het verleden werd er veel op gejaagd. De meeste kans maak je van eind maart tot half april in Brasov, Transylvanië, wanneer je door de Karpaten in de ongerepte natuur loopt!

 

Colombia – Andescondor

De nationale vogel van Colombia is de machtige Andescondor: een roofvogel met een spanwijdte van wel ruim drie meter! Wanneer je oog in oog komt te staan met deze gier ben je dus wel onder de indruk. Dankzij die enorme vleugels kan hij heel lang op de thermiek in de lucht blijven, soms wel een half uur of langer. Colombia kent een zeer gevarieerd landschap en kan grofweg in vier gebieden worden ingedeeld: het noordelijke, Caribische deel met parelwitte stranden, het westelijke, Pacifische deel, de Centrale Andes in het midden en het oostelijk deel met de uitgestrekte LLanos (savannes). Natuurliefhebbers kunnen in Colombia behalve de Andescondor, die dus voornamelijk rond de Andes gespot kan worden, ook talloze andere vogelsoorten en wild spotten, zoals apen en tapirs.

 

Thailand – Olifant

Thailand is het land van tropische stranden, groene heuvels en rijstvelden, mystieke tempels én natuurlijk de olifant! Een ritje maken op de rug van dit kollossale dier lijkt een ware must te zijn voor toeristen in Thailand. Helaas is dat niet zo fijn voor de olifant, want deze is getraind op harde wijze en leidt meestal geen prettig bestaan. Je kunt er beter voor kiezen om een olifantenpark te bezoeken. De olifanten die worden gered van dit soort omstandigheden worden hier op diervriendelijke manier opgevangen. Zo heb je bijvoorbeeld Elephant Village in Pattaya en Elephant Nature Parc bij Chiang Mai. De olifanten leven hier vrij in de natuur en je kunt ze voeren of met ze mee in de rivier gaan om ze te wassen.

 

Costa Rica – Lamantijn

Het Centraal Amerikaanse Costa Rica kent een zeer weelderige natuur vol exotische bewoners, zowel op het land als onder water: van papegaaien en apen tot dolfijnen en lamantijnen. De Caribische Lamantijn, ofwel de grijze zeekoe is een groot, vriendelijk beest dat vaak bedekt is door algen en daardoor meer groen is dan grijs. Om de zeekoe te zien kun je een boottocht maken, maar waarschijnlijk maak je meer kans wanneer je zelf het water in gaat. Een duiktocht aan de oostkust van Costa Rico is, of je nu wel of geen lamantijn tegenkomt, een onvergetelijke ervaring! Maar, wees zuinig op de natuur en kies bij voorkeur voor lokale, kleine hotels en reisondernemingen. Grote resorts en organisaties richten vaak veel schade en vervuiling aan.

Gepost in Top 10's | 8674 keer gelezen

Tags:


Reacties

yo28/11/2018 20:58

weetje miss van de VS welke dieren


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *