Travel Blog

feb 06

De koudste vakantiebestemmingen ter wereld

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Heb je vanmorgen de verwarming wel een graadje lager gezet vanwege Warme Truiendag, maar ben je de warme trui vergeten? Neem dan eens een kijkje naar de ijzige landschappen van deze acht bizar koude vakantiebestemmingen. Dan heb je het in no-time weer warm.

Antarctica

Het wereldkouderecord gaat naar de bergrug tussen Dome Fuji en Dome Argus op Antarctica. Het kwik daalde hier ooit tot -93,2 °C. Min drieënnegentig graden. Brrr! Tijdens de steeds populairder wordende cruises naar het Antarctische continent zal het niet snel zó koud worden, maar een goede winterjas heb je ongetwijfeld nodig.

Antarctica
Een cruiseschip vaart langs de Antarctische kust.

Barrow, Alaska

De ruim 4.000 inwoners van Barrow, het noordelijkst gelegen stadje van het Amerikaanse continent, moeten iedere dag temperaturen van ver onder nul weerstaan. Het kwik komt namelijk slechts 30 dagen per jaar boven het nulpunt uit. Toerisme kent Barrow ook. Het zijn voornamelijk natuurliefhebbers, die hier op zoek gaan naar Groenlandse walvissen, walrussen, witte dolfijnen en rendieren.

barrow
Een vliegtuigje landt op het vliegveld van Barrow. Dit is de enige manier om in het dorpje te komen.

Jakoetsk, Rusland

Met een gemiddelde temperatuur van zo’n -30 °C tijdens de wintermaanden is Jakoetsk (250.000 inwoners) de koudste grote stad ter wereld. Sterker nog, de laagste temperatuur ooit – buiten Antarctica – werd vlakbij Jakoetsk gemeten. In de stad zelf, zo’n 450 kilometer ten zuiden van de Poolcirkel, werd het ooit -64,4 °C.

Jakoetsk
Als de sneeuw wegtrekt, laat Jakoetsk zien dat het ook mooie kanten heeft.

Ulaanbaatar, Mongolië

De koudste hoofdstad ter wereld is die van Mongolië, Ulaanbaatar. Gemiddeld wordt het hier -1,3 °C, met uitschieters naar min 40 in de winter en plus 30 in de zomer. Met het Natuurhistorisch Museum vol Mongoolse dinosaurusfossielen en enkele eeuwenoude paleizen en kloosters heeft Ulaanbaatar meerdere aansprekende bezienswaardigheden. Vooral tussen 11 en 13 juli, tijdens Naadam, een jaarlijks terugkerend cultureel festival.

Ulaanbaatar
Het Zaisanmonument kijkt uit over het koude Ulaanbaatar.

Groenland

Het dunst bevolkte land ter wereld is ruim 50 maal zo groot als Nederland, maar heeft evenveel inwoners als, pakweg, Heerhugowaard. Dat is niet vreemd, aangezien het eiland voor meer dan 80 procent uit ijs bestaat, en het in de binnenlanden probleemloos -50 °C kan worden. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen op Groenland, al worden de sneeuwsafari’s, ijstours en boottochten naar Inuïts steeds populairder.

Groenland
Een sneeuwlaag bedekt Kulusuk, op Groenland. En het is al lente…

Spitsbergen, Noorwegen

Het meest noordelijk gelegen vliegveld ter wereld ligt op het Noorse eiland Spitsbergen, of Svalbard. IJsruimers hoeven zich op luchthaven Longyearbyen niet te vervelen, want ijs en sneeuw is er in overvloed. In tegenstelling tot de eerder genoemde plaatsen is het toerisme op Spitsbergen juist één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Vanuit de hele wereld komen thrill seekers naar het eiland voor avontuurlijke excursies in de ongerepte, winterse natuur.

Spitsbergen
Dankzij de kou kent Spitsbergen ook unieke verkeersborden.

Iqaluit, Canada

Nunavut is de grootste provincie van Canada. Het is echter ook de provincie met de minste inwoners – slechts 32.000, voornamelijk Inuïts. Een kwart hiervan woont in Iqaluit, de hoofdstad van deze dunbevolkte provincie. De blikvanger in het straatbeeld van Iqaluit is de St. Jude-kathedraal, die beter bekend staat als de iglokathedraal.

Iqaluit
De huidige St. Jude-kathedraal – de oude kerk werd in 2005 verwoest door brand. Foto: Wikimedia Commons.

Saariselkä, Finland

Eén van de meest noordelijk gelegen vakantieoorden ter wereld is Saariselkä, in noorden van Fins Lapland. Er zijn meerdere hotels in het dorpje, dat voornamelijk wordt bezocht door toeristen die willen skiën, hiken of zelfs trouwen in de sneeuw. Opwarmen kan daarna in één van de spa’s.

Saariselka

Gepost in Top 10's | 30954 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *