Travel Blog

okt 16

Echte locaties uit Disney-tekenfilms

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Vandaag is het precies 95 jaar geleden dat Walt en Roy Disney samen The Disney Brothers Studio oprichtten. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste mediabedrijven ter wereld: The Walt Disney Company. Toch is Walt Disney nog altijd vooral bekend vanwege de tekenfilms en animaties. De Disney-animaties waren vooral bekend omdat ze herkenbaar waren – niet alleen qua verhaal, maar ook qua beelden. Voor veel Disney-animaties werd namelijk inspiratie opgedaan op échte locaties.

Assepoester – Slot Neuschwanstein (Schwangau, Duitsland)

Het bekendste voorbeeld van Disney-inspiratie is het kasteel uit Assepoester, dat ook in het logo en de pretparken van Disney te vinden is. Walt Disney gaf aan dat hij geïnspireerd was geraakt door het Duitse Slot Neuschwanstein.

 

Cars – U-Drop Inn (Shamrock, Verenigde Staten)

Ramone’s House of Body Art uit de film Cars is vrijwel identiek aan art deco-garage U-Drop Inn, die in 1936 langs de Route 66 werd gebouwd. De tekst op de ‘echte’ paal is in de film in een vergelijkbaar lettertype te zien als ‘Dinoco’, de sponsor van de tegenstander van de hoofdrolspeler.

 

Aladdin – Taj Mahal (Agra, India)

De animatiefilm Aladdin speelt zich af op het Arabisch schiereiland, maar voor de architectonische inspiratie werd een paar duizend kilometer verderop gezocht. De wereldberoemde Taj Mahal doet in getekende vorm dienst als prachtig Perzisch paleis.

 

Mulan – De Verboden Stad (Peking, China)

De film Mulan is losjes gebaseerd op de Chinese legende van Hua Mulan, die zich ten tijde van de Han-dynastie afspeelde. De cameo van de Verboden Stad, die pas veel later in Peking werd gebouwd, zorgt daardoor voor de nodige gefronste wenkbrauwen van historici.

 

Coco – Teotihuacán (Mexico)

In de animatiefilm Coco uit 2017 staat de Mexicaanse cultuur centraal. De film staat bol van de verwijzingen, waarbij het uiterlijk van Het Rijk der Doden sterk op dat van de historische stad Teothuacán lijkt.

 

Rapunzel – Mont Saint-Michel (Frankrijk)

Rapunzel wordt in de gelijknamige film ontvoerd uit het koninkrijk Corona. Het eiland waarop dit koninkrijk ligt, vertoont opvallend veel gelijkenissen met Mont Saint Michel, dat vlak voor de Normandische kust uit de zee steekt.

 

Frozen – St. Olafkerk (Balestrand, Noorwegen)

In veel Disney-films staan andere landen of culturen centraal en in Frozen is Noorwegen aan de beurt. Niet alleen Noorse landschappen en gebouwen zijn als inspiratie gebruikt. Ook de naam van de St. Olafkerk komt terug in de animatiefilm; Olaf de Sneeuwpop is één van de hoofdpersonen in Frozen.

 

Peter Pan – Big Ben (Londen, Engeland)

In de klassieke animatiefilm uit 1953 Peter Wendy, Michiel en Jan mee op een vlucht door het Londense luchtruim, waarbij zij onder meer vlak langs de Big Ben in Londen vliegen.

 

Wreck it Ralph – Grand Central Terminal (New York, Verenigde Staten)

De naam in de animatiefilm Wreck It Ralph laat weinig onduidelijkheid over: Game Central Station is geïnspireerd op het New Yorkse treinstation Grand Central Terminal.

 

Brave – Callanish Stones (Lewis, Schotland)

Brave (2012) speelt zicht af in het oude Schotland. Niet alleen de eeuwenoude Callanish Stones, maar ook Dunnottar Castle in Stonehaven werd als inspiratie gebruikt en is ‘verfilmd’ als het huis van de familie DunBroch.

Gepost in Top 10's | 3545 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *