Travel Blog

aug 06

7 Opmerkelijke filmlocaties

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Filmmakers zijn net illusionisten – ze laten je dingen zien, die eigenlijk niet kloppen. En laten je geloven dat ze op plekken komen, waar ze eigenlijk nooit zijn geweest. Zo werden deze films en series niet opgenomen op een plek die je zou verwachten, maar juist vér daar vanaf.

CSI New York – Los Angeles

De naam zegt alles, zou je verwachten. Niets blijkt echter minder waar. CSI: New York werd namelijk vrijwel volledig in Californië opgenomen. Dat geldt trouwens ook voor CSI: Miami. Voor CSI reisde de crew nog af en toe naar Las Vegas, maar ook de eerste CSI-serie wordt inmiddels in Californische filmstudio’s opgenomen.

csi-ny
Filmposters: verraderlijk nep

Full Metal Jacket – Dorset

Stanley Kubrick vond het niet nodig om voor een Vietnamfilm af te reizen naar Zuid-Oost Azië. In plaats daarvan deed het Engelse graafschap Dorset dienst als Vietnamees landschap. Je moet er maar opkomen…

dorset
Ongetwijfeld één van de mooiste oorlogsdecors ter wereld

Suits – Toronto

De populaire Amerikaanse advocatenserie Suits speelt zich af in New York. Toch vreemd dat dan niet The Big Apple, maar het Canadese Toronto een groot deel van het decor van de televisieserie bepaalt. Helikoptershots werden wel opgenomen in New York, maar het acteerwerk op straat vond 650 kilometer verderop plaats.

suits
Ook hier is de achtergrond er (scheef) in-gephotoshopt

World War Z – Glasgow

De zombie-oorlog uit de apocalyptische actiefilm World War Z vind volgens de film plaats in Philadelphia, maar in werkelijkheid is dit (voornamelijk) Glasgow. De makers van World War Z blijken sowieso goed in het mismatchen van locaties. Zo figureerde het Maltese Valletta als Jeruzalem en lag het ‘Russische’ schip aan het einde van de film eigenlijk in het Engelse Falmouth.

world-war-z
Speciaal voor de filmopnamen: een Amerikaanse ambulance en dito verkeerslichten in het Schotse Glasgow

The Great Gatsby – Sydney

Opnieuw New York dat New York niet is. By far, want om beelden te maken van het oude New York reisden de filmmakers af naar het Australische Sydney. Overigens werd de versie uit 1974, in tegenstelling tot de remake met Leonardo di Caprio, wél in New York (Long Island) opgenomen.

great-gatsby
Het landhuis uit de 2013-remake is eigenlijk een universiteitsgebouw in Sydney

Dexter – Los Angeles

Alleen voor de eerste zes afleveringen hoefde seriemoordenaar Dexter naar Miami af te reizen. De rest van de acht seizoenen werden opgenomen aan de kust van Los Angeles. Het appartement van Dexter (en later van Debra) stond daadwerkelijk in Florida, maar werd na het eerste seizoen volledig nagebouwd in een filmstudio in Hollywood. Inclusief het uitzicht op Miami.

dexter
Dexter’s appartment bestaat echt en wordt inmiddels weer bewoond. Niet door moordenaars, ditmaal.

300 – Montréal

De titel ‘meest opmerkelijke filmlocatie’ is voor blockbuster 300. De film speelt zich af in de Griekse open lucht, maar is, op één scene na, opgenomen in een filmstudio in het Canadese Montréal. De omgeving van Thermopylae is volledig afkomstig van een ‘green screen’.

300
Niet alleen de achtergronden, maar ook de gespierde lijven zijn ongetwijfeld digitaal bewerkt

Gepost in Top 10's | 7393 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *