Travel Blog

dec 18

6x geld besparen tijdens je citytrip

Gepost in Top 10's | geplaatst door Milou van Roon

Voor degenen die mij niet kennen: ik ben Milou van de reisblog Explorista.nl, en ik werd als budgetreiskoningin gevraagd om zo nu en dan mijn budgetgeheimpjes met de lezer van de Tix.nl reisblog te delen. Met liefde! Deze post zal ik het daarom hebben over mijn beste budgettips voor tijdens je reis.

1. Free walking tour

Gratis, gratis, gratis: laten we de spits afbijten door meteen maar met de gratis tips te beginnen. Daar houden we immers wel van. Mijn favoriete gratis tip voor op reis zijn die van free walking tours. De meeste Europese steden hebben ze wel: organisaties die gratis rondleidingen aanbieden. In een uur of twee á drie zie je de stad, en leer je alles over de geschiedenis. De gidsen werken op basis van een fooi, dus hoewel de rondleiding gratis is, word je wel geacht een fooi achter te laten. Prima deal, toch?

2. Gratis stadskaart

Één van mijn grootste angsten op reis is dat ik per ongeluk mijn internet aan laat staan. Vroeger zette ik die dus uit, en moest ik apps met landkaarten downloaden, omdat Google Maps niet offline te gebruiken was. Maar die marteling is nu voorbij. De dagen van jezelf vervloeken omdat je de map niet had opgeslagen toen je nog internet had zijn verleden tijd. Google voerde een maand geleden een update door waarmee de app ook offline te gebruiken is op Android. Nu kun je dus de map van een stad of gebied downloaden, waar je vervolgens ook in offline modus nog in kunt zoeken, inzoomen en navigeren. Handig!

map
Geen bereik, wel een kaart met routebegeleiding.

3. Free museums

Nog meer gratis! De meeste steden hebben óf wel een aantal gratis musea, óf een dag in de maand waarop musea gratis te bezoeken zijn. Dit is heel makkelijk uit te zoeken door even te googelen. Dat maakt het plannen van je tripje een stuk handiger: zo kun je van te voren uitzoeken wat je op welke dag gaat doen, en wanneer je de musea aandoet. In Londen zijn trouwens bijna alle musea gratis.

4. Goedkope hotels (buiten centrum)

Hotels zijn vaak één van je grootste kostenposten. En nu zal ik je niet vertellen dat je op straat moet slapen (doe maar niet, zelfs), maar ik heb natuurlijk wel mijn trucs om mijn hotelkosten te drukken. Zo zoek ik meestal expres buiten het toeristische centrum. Daar zijn de hotels goedkoper. Om te zorgen dat ik toch in een leuke wijk zit, en niet ergens op een industrieterrein, zoek ik van te voren uit wat de leukste opkomende wijken zijn van een stad. Daar zijn vaak de leukste nieuwe cafeetjes te vinden, goede restaurants, en er wonen vrijwel alleen locals. Niet alleen zie je zo een stukje van het dagelijks leven, maar je hebt minder kans in veel te dure toeristische restaurants te komen én je hotel kost minder. Alleen maar voordelen.

5. Zakenhotels tijdens feestdagen

De enige keer dat ik in West-Europa eens in een vijfsterrenhotel ben verbleven was tijdens de Kerstdagen. In het zakendistrict van Brussel zat een zakenhotel dat met Kerst natuurlijk weinig zaken doet. En dus zakten de prijzen dramatisch, en werd het voor ons gewone volk ineens heel aantrekkelijk om de Kerstdagen door te brengen in een gezellige Europese stad in pure luxe.

6. Blijf weg van geldwisselkantoren

Iedere keer dat ik iemand op het vliegveld geld zie wisselen, wil ik ze even door elkaar schudden. Want waarom zou je geld opnemen bij een bedrijf dat als doel heeft geld te verdienen aan jouw transactie? Waar het even kan probeer ik dus gewoon geld op te nemen bij een pinautomaat. Stukken goedkoper. Daar wordt natuurlijk ook een wisselkoers berekend, maar die is toch vaak een stuk plezieriger dan degene die je bij het geldwisselkantoor krijgt. En het geld natuurlijk ook: hoe minder keren je geld opneemt, hoe minder je kwijt bent aan transactiekosten. Neem dus liever één keer €100 op, dan vijf keer twintig euro. Maar hou het wel veilig, en ga dus niet met enorme bedragen over straat lopen: je weet nooit wie gezien heeft dat jij geld opneemt.

Gepost in Top 10's | 522 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *