Travel Blog

mei 09

De leukste (kleine) steden van Europa

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Het kan niet vaak genoeg benoemd worden; als fervent citytripper hoef je Europa echt niet uit voor een originele stedentrip. Europa heeft zoveel mooie pareltjes van steden die erop wachten om ontdekt te worden. Met minder dan 250.000 inwoners geen metropolen misschien, maar des te meer charmante stadjes met elk hun eigen verhaal. En een dag als vandaag – het is de Dag van Europa! – is het ideale moment om daar bij stil te staan.

Cambridge (Engeland)

31 eeuwenoude colleges bepalen het stadsbeeld van Cambridge, de wereldberoemde studentenstad zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Londen. Neem vooral een kijkje bij King’s college met zijn indrukwekkende waaiervormige plafonds. Wat velen niet weten is dat je in dit ‘Brits Venetië’ heerlijke boottochtjes maakt. Huur een gondel bij een van de vele opstapplaatsen. De rivier de Cam voert je langs historische plekken. De vele prachtige parken nodigen uit tot rondstruinen, picknicken en zonnebaden.

Cambridge

 

Leuven (België)

“The place to beer” is nog eens een omschrijving voor een stad. Leuven is dan ook de zelfbenoemde wereldhoofdstad van het bier en bovendien studentenstad (een match made in heaven?). Bezoek er bekende bierbrouwerijen als Stella Artrois en De Kroon. Zo’n goeie Belgische pint drink je bij voorkeur op de ‘langste toog ter wereld’: op de Oude Markt heb je keuze uit 40 cafés op een rij. Ook de moeite waard: het door UNESCO beschermde begijnhof midden in het centrum, het indrukwekkende Gotische stadhuis, het historische universiteitsgebouw en de Leuvense abdijen.

Leuven

 

Regensburg (Duitsland)

Deze authentieke Beierse stad aan de Donau is er één vol UNESCO-waardige bouwwerken. De 12e-eeuwse stenen brug over de Donau verbindt het oude centrum en historisch stadsdeel Stadamthof met elkaar: beiden goed voor een plaats op de Werelderfgoedlijst. Tel hierbij de –volgens de inwoners- beste braadworst van het land op en de vele lokale speciaalbieren en je gezellige citytrip is uitgestippeld.

Regensburg

 

Avignon (Frankrijk)

“Sur le pont d’Avignon”… je bent niet de enige waarbij dit liedje meteen door het hoofd gaat bij het horen van de naam van deze Franse stad aan de Rhône. Deze brug, de Pont Saint-Bénezet, is voor een groot gedeelte weggespoeld maar nog steeds te bezoeken. Maar in deze heuse Pausenstad ga je natuurlijk op zoek naar het Palais des Papes; verdwaal in dit gigantische Gotische vestigingspaleis Met zijn gezellige ommuurde centrum en vele evenementen is Avignon überhaupt en feestelijke stad voor bezoekers.

Avignon

 

Ávila (Spanje)

De hoogst gelegen stad van Spanje; alleen al om deze reden moet je even in Ávila geweest zijn. Blijkt deze stad op de hoogvlakte van de Mesata ook nog eens om andere redenen heel interessant te zijn. Met en geschiedenis die te herleiden is vanaf de prehistorie is er heel wat te ontdekken. De gigantische stadsmuren springen direct in het oog. Achter deze muren vind je veel overblijfselen uit de Romeinse tijd en bezoek je het geboortehuis en tevens kapel van de heilige Theresa van Ávila.

Avila

 

Siracuse (Italië)

Bij het Italiaanse eiland Sicilië wordt al snel gedacht aan hoofdstad Palermo. Toch heeft het grote Italiaanse eiland meer steden die het bezoeken waard zijn. Siracuse is zo’n voorbeeld. Deze voormalige hoofdstad was ooit de belangrijkste stad ten tijden van de Griekse oudheid. Resultaat is een archeologische park vol indrukwekkende bouwwerken. Het oude centrum vind je bijzonder genoeg op het eilandje Ortyga, bereikbaar via een aantal bruggen. Vergaap je hier aan de domkerk en de Apollo tempel.

Siracusa

 

Bath (Engeland)

Bath wordt door haar inwoners niet voor niets de “Koningin der Engelse steden” genoemd. Zal het iets te maken hebben met het bezoek van Queen Anne in 1702? De belangstelling die daaruit voortvloeide was er voornamelijk voor de thermale baden. De geschiedenis van Bath als kuuroord gaat echter veel verder terug in de tijd; bezoek de prachtig bewaard gebleven Roman Baths voor een levendig beeld hiervan. Na het bewonderen van de historische stad geniet je zelf van het warme bronwater in de Thermae Bath Spa.

Bath

 

Arezzo (Italië)

Nog zo’n Italiaans plaatje van een stad, deze hoofdstad van de gelijknamige Toscaanse provincie. Theater en Arezzo gaan hand in hand. Nog altijd wordt op de markt het 13e-eeuwse tweejaarlijkse showspektakel ‘La Giotra’(het steekspel) gehouden. De historische binnenstad met een aantal zeer bijzondere kerken is prachtig. Niet voor niets is de ontroerende film ‘La vita è bella’ hier grotendeels opgenomen. De edelsmeedkunst in Arezzo is ongekend, bezoek daarom zeker ook een van de honderden ateliers.

Arezzo

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Top 10's | 3004 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *