Travel Blog

mrt 03

6x Eco-Londen

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Top 10's | geplaatst door Jurriaan Teulings

Londen wordt steeds groener. Dat uit zich niet alleen uit in meer gebladerte, maar óók in een mentaliteitsverandering: steeds vaker ‘denkt’ men groen. Zo werden de afgelopen jaren ideeën als ‘urban farming’, ‘rooftop parks’ en ‘foraging’ gemeengoed. Een bezoekje Londen wordt er een stuk aangenamer van. Hoe? Bijvoorbeeld door één van deze zes eco-vriendelijke tips te volgen!

1. Eco-boerenmarkt

Stoke Newington Farmers’ Market, elke zaterdag bij St Paul’s Church, is een onvervalste boerenmarkt: alles dat er wordt verkocht is eigenhandig gekweekt, gevangen en/of gekokkereld door marktkooplui zelf. Bovendien is het de enige markt in Londen waar álle waren biologisch geteeld zijn. Geopend van 10:00 tot 14:30, zie www.growingcommunities.org/market.

Organic food

 

2. Eco-café

Ietwat bizar is het ietwat boerderijcafé FARM:shop in Dalston. Hier is onder andere met ‘aquaponics’-installaties (gesloten ecosystemen waarbij planten groeien op vissenpoep) en een kippenhok op het dak ’s werelds eerste ‘urban farming hub’ opgezet. Alles wat er te koop is, is in het café zélf tot wasdom gekomen.
20 Dalston Lane, farmlondon.weebly.com.

Farm London

 

3. Eco-activiteiten

Op het dak van de Bootstrap Company, een creatief broeinest voor architecten, acteurs en designers, bevindt zich tussen de grootste zonnepanelen van Londen een heus ‘rooftop park’ dat dienst doet als openluchtbioscoop, concertpodium, comedyclub, yogaruimte, noem maar op. Je kunt ook gewoon met je eigen picknick of barbecue komen opdagen. 18 Ashwin Street, www.dalstonroofpark.co.uk.

Roof Shot 1 Garden

 

4. Eco-honing

Inwoners van Londen hebben de stad herontdekt als regelrecht foerageergebied. Er zijn zelfs speciale tours – food safari’s – waarin onder begeleiding wordt gesnoept uit het stedelijk groen. Vaak nemen die minstens een halve dag in beslag maar er zijn uitzonderingen. The London Honey Company Tour geeft ‘urban imker’ Steve Benbow een kijkje achter de schermen. Zijn honing uit korven die onder andere bovenop het Tate Modern staan, is goed genoeg voor chique warenhuizen als Harrods en Harvey Nichols. Tours duren twee uur, te boeken via www.foodsafari.co.uk; The London Honey Studio, 6 Dockley Road, Maltby Street Market www.thelondonhoneycompany.co.uk.

honey company

 

5. Eco-gin

Wie geen zin heeft in honing maar wél in ambachtelijk gestookte gin, kan de dag afsluiten in de Sipsmith distillery, waar nota bene ook nog op speciale gelegenheden uitleg wordt gegeven over het hoe en wat van ‘urban foraging’ Bijzonder zijn de canapés: die zijn gemaakt van ‘wild food’ dat is gefoerageerd uit de Londense parken en groene hoekjes. Om weg te spoelen met ambachtelijke cocktails natuurlijk. Eveneens te boeken via foodsafari.co.uk; 27 Nasmyth Street, www.sipsmith.com. Tijd: twee uur.

OFM_Sipsmith 3728

 

6. Eco-park

Wandel eens over de Parkland Walk, een in onbruik geraakt spoortraject dat is heringericht tot park. Je zou het Londense antwoord op de beroemde High Line in New York kunnen noemen, maar eigenlijk is het andersom: het is al in gebruik sinds de jaren zeventig, toen het laatste railverkeer, rails incluis, verdween. In 1990 is dit stukje wild Londen uitgeroepen tot natuurreservaat en wordt sindsdien met veel liefde onderhouden. Voor routes, zie www.parkland-walk.org.uk.

DSC03850

 
Welke van deze eco-tips ga jij volgen? Je boekt vliegtickets Londen vaak al vanaf enkele tientjes per retour, dus je kunt ze zeer goedkoop zelf uitproberen.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Top 10's | 2042 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *