Travel Blog

aug 09

De Mooiste Bruggen ter Wereld

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Zwitserland heeft al een indrukwekkend trackrecord op het gebied van hangbruggen, maar daarin bleek onlangs nog ruimte voor een overtreffende trap: de Charles Kuonen Hängebrücke is met een lengte van 494 meter de langste hangbrug ter wereld. De brug hangt zo’n 85 meter boven het Grabenguferravijn, en biedt een mooi uitzicht op de Matterhorn.

Maar Zwitserland is niet het enige land met mooie bruggen. We gingen op onderzoek uit, en het bleek nog een hels karwei om tot een lijstje met ‘maar’ 10 prachtige bruggen te komen.

1. Puente Nuevo, Ronda

Tijdens de bouw van deze brug over de 120 meter diepe kloof in Ronda, in de Spaanse regio Andalusië, kwamen 50 arbeiders om het leven. De lokale bevolking is hen nog altijd dankbaar, want de Puente Nuevo verbindt de twee stadsdelen van Ronda met elkaar.

 

2. Basteibrug, Duitsland

De Basteibrug is één van de weinige bruggen die voornamelijk voor het toerisme werd gebouwd. In 1824 probeerde men al reizigers te lokken naar de Bastei-rotsformaties, in de Duitse regio Saksisch Zwitserland. In 1851 werd de oorspronkelijke houten brug vervangen door de huidige stenen brug.

 

3. Millau, Frankrijk

Dat een brug de populairste bezienswaardigheid in een hele streek kan zijn, bewijst het Viaduct van Millau. Met een hoogte van 343 meter (de Eiffeltoren past nét niet tussen de vallei en het wegdek) is de brug over de rivier de Tarn de hoogste ter wereld.

 

4. Brooklyn Bridge, New York

Vanuit de wijken Brooklyn en Manhattan is de schoonheid van de iconische Brooklyn Bridge goed te zien, terwijl je vanaf de brug juist een prachtig uitzicht heb op beide stadsdelen van New York.

 

5. Sheikh Zayedbrug, Abu Dhabi

De ruim 800 meter lange, door Zaha Hadid ontworpen Sheikh Zayedbrug verbindt het vasteland met het eiland waarop het belangrijkste deel van de Abu Dhabi ligt. In de avond is de brug verlicht, waardoor het van een afstand op een verlichte golf lijkt.

 

6. Yongji-brug, Chengyang

De Yongji-brug in het Chinese Chengyang is prachtig om te zien. De verwondering neemt echter nog meer toe als je bedenkt dat de 64 meter lange constructie geen enkele bout of spijker bevat.

 

7. Juscelino Kubitschekbrug, Brasilia

Deze brug over het Paranoameer, bij de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, is bij de lokale bevolking bekend als de JK-brug. Het ontwerp van de lokale architect Alexandre Chan is meermaals bekroond met awards en architectuurprijzen.

 

8. Karelsbrug, Praag

In 1357, op 9 juli, exact om 5:31u, legde koning Karel IV de eerste steen van deze 500 meter lange voetgangersbrug in Praag. De bouw startte dus op 1-3-5-7-9-7-5-3-1, wat laat zien dat men in de 14e eeuw al gefascineerd was door cijfers. In de 18e eeuw werden langs de brug 30 standbeelden geplaatst.

 

9. Vasco da Gamabrug, Lissabon

Met een totale lengte van 12,3 kilometer is de Vasco da Gamabrug bij het Portugese Lissabon de langste brug van Europa. De brug over de rivier de Taag werd in 1998 geopend – vlak voor de Wereldexpo die in dat jaar in Lissabon plaatsvond.

 

10. Pont de Normandie, Frankrijk

In theorie zouden zelfs de hoogste schepen onder de Pont de Normandie door kunnen varen, want deze brug hangt 52 meter boven de rivier de Seine. Bij de opening in 1995 was de 2,1 kilometer lange brug de langste tuibrug ter wereld.

Gepost in Top 10's | 5546 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *