Travel Blog

jun 05

’s Werelds Meest Bijzondere Landgrenzen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Echte reizigers weten hoezeer een ander land je kunt doen verwonderen. Om dit te ervaren moet je letterlijk en figuurlijk grenzen over. Bepaalde landsgrenzen echter zijn het op zich al waard om bij stil te staan. Vaak vanwege de schoonheid, maar soms ook omdat politiek of cultuur tussen buurlanden totaal verschillen. Landsgrenzen zijn soms bijzonder omdat de natuur nou eenmaal geen grenzen kent. En soms komen door een speling van het (geografische) lot opeens wel erg veel landen samen op één punt. Een lijst van de 10 meest bijzondere grenzen ter wereld.

Watervallen van de Iguaçu (Brazilië – Argentinië)

Deze watervallen worden door menigeen de mooiste van de wereld genoemd. Dat ze met hun 2,7 kilometer de langste zijn staat in ieder geval vast. Een trip naar Brazilië op de agenda? Of toch Argentinië? Voor het aanschouwen van deze spectaculaire watervallen maakt het niet uit. De grens tussen beide landen loopt dwars door dit natuurspektakel. Bovendien zijn er aan beide grenszijden uitstekende voorzieningen getroffen om de ‘foz de Iguaçu’ in al zijn grootsheid te bewonderen.

 

Demilitaire Grenszone (Noord en Zuid Korea)

Dit grensgebied tussen Noord- en Zuid Korea is bizar genoeg een zeer gewilde ‘attractie’ bij toeristen van over de hele wereld. Het maakt een bezoek aan dit zwaarst beveiligde grensgebied ter wereld misschien nog wel interessanter. Bovendien kom je als westerling niet dichterbij Noord-Korea dan hier. Vooral de Freedom Bridge is voor veel Zuid-Koreanen een emotionele plek en symbool van hun eigen vrijheid, alsook een pijnlijke reminder aan de scheiding tussen hen en familie en vrienden aan de communistische kant van de met lintjes behangen hekken.

 

Het Afrikaanse Quadripoint (Zambia, Namibië, Zimbabwe en Botswana)

Een quadripoint is een geografisch punt waar de grenzen van vier landen samenkomen. Dat zeldzame fenomeen bevindt zich alleen in het Afrikaanse hart waar Zambia, Namibië, Zimbabwe en Botswana samenkomen. Om je voor even in deze vier landen tegelijkertijd te bevinden, neem je de ferry die de prachtige Zambezi rivier oversteekt. Zeker niet te missen tijdens een rondreis in dit gedeelte van Afrika, waarbij bijvoorbeeld een helikoptervlucht over de Victoria Falls ook niet mag ontbreken.


Het quadripoint wordt bewaakt door ongebruikelijke grenswachten

 

Mount Everest (China en Nepal)

De majestueuze Mount Everest scheidt Nepal van China. Beide landen laten niet alleen in figuurlijke zin een andere kant van de hoogste berg ter wereld zien. Ook in letterlijke zin verschillen ze veel van elkaar. De Nepalese kant is de meest toegankelijke. Omdat de klim lager begint, is hier een afwisselend groen landschap te bewonderen. Vanaf 3.800 meter hoogte begint het imposante besneeuwde berglandschap. Voor de mooiste zonsopkomst moet je aan de Chinese/ Tibetaanse zijde zijn: wanneer de zon vanuit het oosten boven het berglandschap opkomt, vormt er zich een goudkleurige driehoek.


De Mount Everest, gezien vanuit het basiskamp aan de (Chinese) noordzijde van de berg

 

Oblast Kaliningrad (Rusland en Polen)

Open grenzen binnen de E.U? Niet helemaal, want tussen Polen en Litouwen, op ruim 350 kilometer van Rusland, ligt de Russische oblast (provincie) Kaliningrad. De exclave kent een ingewikkeld (Sovjet) verleden, waarvan sporen vooral goed te zien zijn in de gelijknamige hoofdstad. Deze ligt voor de Russen militair gezien zeer strategisch aan de Oostzee. Een aantal monumenten en kerken zijn er bezichtigen waard. Voor een bezoek maak je gebruik van een speciaal 72-uurs visum dat je verkrijgt bij de grensovergang. Houd overigens in acht dat enige politieke en militaire spanning voelbaar zal zijn.

 

Boomvrije grenslijn tussen Noorwegen en Zweden

Deze uitzonderlijke grenslijn is goed te zien vanuit een van de Noorse nationaal parken, zoals Børgefjell en Lierne. Het bergachtige gebied begint met prachtige dalen met weelderig groen en kraakheldere meren aan de Noorse kant. Echter, hoe verder je de bergen intrekt, des te meer de wildernis zich openbaart. Vooral tijdens de wintermaanden, als het landschap bedekt is onder een witte deken, wordt de boomvrije grenslijn tussen beide landen duidelijk zichtbaar.


Foto: Haqbar / Reddit.com

 

Noord- en Zuid Amerika (Panama en Colombia)

Je zou kunnen zeggen dat de grens tussen Panama en Colombia – dat ook de scheiding is tussen de continenten Noord- en Zuid-Amerika – de beste beveiliger ter wereld heeft: moeder natuur. De grens tussen beide is namelijk een en al diepe jungle, die bovendien ook ‘bewoond’ wordt door rebellengroepen en drugsbaronnen. Het alternatief voor een oversteek tussen beide landen? Vliegen kan, maar aantrekkelijker is een boottocht via de San Blas eilanden. Deze paradijselijke eilandengroep ligt aan de noordzijde van Panama. Hiervandaan vaar je gemakkelijk naar de Colombiaanse kustplaats Cartagena.

 

Monte Roraima (Brazilië, Venezuela en Guyana)

Monte Roraima is een 1,8 miljard jaar oude tafelberg én drielandenpunt waar Brazilië, Venezuela en Guyana samenkomen. De top van de berg is maar liefst 2.800 meter lang en lijkt met zijn bijzondere flora en fauna wel een planeet op zichzelf. Je kunt je goed voorstellen dat door de oorspronkelijke bewoners heilige eigenschappen aan de berg worden toegedicht. Het exacte drielandenpunt kan worden bereikt door een vier uur durende hike vanuit de Venezolaanse Savanne, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Canaíma.

 

De counter-enclave van Baarle Hertog (Nederland en België)

Een enclave binnen een enclave? Jawel, het bestaat! En de dichtstbijzijnde bevindt zich in ons eigen land, zo’n 30 kilometer van Tilburg vandaan. In de Belgische enclave Baarle-Hertog liggen weer zes Nederlandse counter-enclaves; allemaal stukjes Baarle-Nassau. In de praktijk levert het bizarre taferelen op; twee scholen, twee postkantoren en twee burgemeesters bijvoorbeeld. Door deze bizarre grenzen was het dorp Baarle decennia lang een walhalla voor smokkelaars en hun waar.

 

De koude grens van 21 uur bij de Diomeden (Amerika en Rusland)

De Diomeden zijn twee eilanden in het midden van de Beringzee waarvan de één Russisch is en de ander bij Amerika hoort. Het bizarre in de grens tussen deze beide grootmachten is de tijd. Alhoewel de grens tussen het Russische en het Amerikaanse eiland slechts 4 kilometer betreft, is het vooral de tijdsgrens die je doet verbazen. Wanneer het op het Amerikaanse eiland vrijdagochtend is, vieren ze op het Russische eiland al weekend (zaterdagochtend).

Gepost in Top 10's | 5404 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *