Travel Blog

sep 23

De allermooiste vliegvelden en vertrekhallen

Gepost in Top 10's, Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Een vertraagde vlucht of lange overstaptijd is nooit prettig. Maar als het je onverhoopt toch overkomt, kun je het beste op één van deze vliegvelden zitten. Dankzij de prachtige en unieke ontwerpen heb je hier altijd wat moois om naar te kijken.

Madrid-Barajas, Madrid

De vierde terminal van Madrid Barajas is de grootste van Europa ontworpen door Richard Rogers, die onder meer ook betrokken was bij het ontwerp van Centre Georges Pompidou in Parijs. In Barajas T4 zie je veel kleur, hout en golvende lijnen.

vliegvelden-barajas

Kansai International, Osaka

Niet zozeer het vliegveld zelf, maar de locatie van Kansai International is uniek. Voor dit vliegveld bij het Japanse Osaka moest namelijk eerst een eiland worden aangelegd, dat met een 4 kilometer lange brug aan het vaste land verbonden werd. Een vliegveld in zee dus.

vliegvelden-kansai

Bilbao Airport, Bilbao

Niet alleen in Madrid, maar ook in Bilbao staat een prachtig Spaans vliegveld. Het ontwerp van Santiago Calatrava (ook bekend van station Luik-Guillemins en Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia) lijkt op een vogel met uitgespreide vleugels, vandaar dat deze nieuwe terminal ook wel ‘de duif’ genoemd wordt.

vliegvelden-bilbao

Changi Airport, Singapore

Met onder meer een intelligent plafond, een vlindertuin, twee grote glijbanen en een groene muur met ruim 10.000 tropische planten is terminal T3 op Changi Airport op zijn minst uniek te noemen.

vliegvelden-changi

Menara International Airport, Marrakech

Modernisme en traditionele Islamitische architectuurstijlen komen samen op vliegveld Marrakech Ménara. De combinatie van lichte kleuren, diamantvormen en Arabische lijnpatronen werd bedacht door architectenbureau E2A.

vliegvelden-marrakesh

Beijing Capital International, Peking

Terminal 3 van Beijing Airport is speciaal ontworpen om de deelnemers en toeschouwers van de Olympische Spelen in Peking van 2008 een overweldigende eerste indruk te. En dat is zeker gelukt, want de door architectenbureau Foster & Partners vormgegeven terminal is één van de grootste gebouwen ter wereld.

vliegvelden-beijing

Carrasco International Airport, Montevideo

In 2009 werd de nieuwe terminal van Carrasco International Airport in Montevideo (Uruguay) geopend. Een prachtig futuristisch-minimalistisch ontwerp van de Uruguayaanse architect Rafael Viñoly.

vliegvelden-carrasco

John F. Kennedy Airport, New York

Waar op veel plekken prachtig ontworpen terminals verrijzen, verdwijnen deze op JFK juist. Pan Am Worldport (ook bekend als ‘de vliegende schotel) is in zo’n slechte staat, dat het waarschijnlijk in 2015 tegen de vlakte gaat. Het futuristische TWA Flight Center wordt vervangen door Jetblue T5. Het prachtige ontwerp van Eero Saarinen blijft gelukkig wel bewaard, al is dit Saarinen House niet meer dagelijks toegankelijk voor het publiek.

vliegvelden-jfk
Bronnen foto’s: Barajas, Kansai, Bilbao, Changi, Marrakesh, Beijing, Carrasco, JFK

Gepost in Top 10's, Vliegen | 43082 keer gelezen

Tags: , , , , , , , , ,


Reacties

Sanne18/06/2018 15:24

Heel indrukwekkend natuurlijk al die grote 'hallen'. Zelf zie ik graag meer groen wat voor meer sfeer zorgt en misschien ook wel gezond :)


Roxane23/05/2015 02:37

Abu Dhabi mis ik op de lijst. Prachtig mozaïek werk daar.


Edith22/12/2014 11:35

Vergeet luchthaven Oporto in Portugal niet te vermelden, zeker de buitenzijde.


Sam12/11/2013 15:46

Voor mij blijft JFK toch de nr1! Mooie foto's btw!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *