Travel Blog

sep 18

Boarding etiquette: Frustratieloos het vliegtuig in

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Smalle gangpaden, krappe stoelen en beperkte ruimte voor je bagageruimte zorgen ervoor dat het boarden van een vliegtuig een hele uitdaging is. Het in- en uitstappen van een vliegtuig wil dan ook wel eens wat problemen en frustraties opleveren.

Wil je het boarden (en de vlucht zelf) zo soepel mogelijk laten verlopen? Denk dan aan deze dingen.

Zorg dat je de belangrijkste items bij de hand hebt

Het is helaas een veel voorkomende situatie: voordat de handbagage wordt opgeborgen, wordt nog even goed gezocht naar alle benodigdheden voor tijdens de reis. Een paar dropjes voor onderweg, dat ene tijdschrift, of een speeltje voor de kinderen. Al hangend in het gangpad houd je daarmee echter – bewust of onbewust – je medereizigers op.

Een goede voorbereiding scheelt de helft van alle boarding-frustraties. Gebruik de wachttijd vlak voor het boarden om alles, wat je aan het begin van de vliegreis nodig zult hebben, bij elkaar te zoeken en in een tasje te doen. Bij het boarden kun je dan je handbagage opbergen en direct gaan zitten. Het tasje met benodigdheden plaats je veilig onder de stoel voor je.

Draag je tas voor je

Draag je handbagage voor je uit, want dan heb je hier het meeste zicht op. Zo voorkom je dat je per ongeluk met je rugzak tegen een medepassagier oploopt, of met je trolley achter een stoel blijft hangen.

Geen vaste stoelnummers? Maak dan snel je keuze

Bij vluchten zonder vooraf aangewezen stoelnummers kun je tijdens het instappen een zitplaats kiezen. Bij het boarden zijn er altijd wel een paar passagiers die het maken van een keuze uit 100+ stoelen een onmogelijke opgave vinden, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Het maakt immers weinig uit of je op 27A of 28A zit, dus wees een snelle beslisser en help daarmee je medepassagiers.

Blijf niet hangen in het gangpad

Het gangpad van een Boeing 737 is slechts 48 centimeter breed, dus je hebt weinig ruimte om te bewegen. Dat geldt zeker als er her en der mensen in het gangpad blijven staan.

Heb je je plaats gevonden? Leg dan snel je handbagage in het bagagevak (boven je eigen rij!) en ga zitten om de rest niet op te houden.

Behandel andermans bagage alsof het je eigen is

Ga voorzichtig om met spullen die al in het bagagevak liggen! Andermans breekbare souvenirs zijn vaak niet bestand tegen de harde wieltjes van jouw trolley. Ga er dus niet bij voorbaat vanuit dat plastic tasjes of jassen die al in het bagagevak liggen even flink aangeduwd kunnen worden.

Is er geen plek meer in het bagagevak boven de rij waarin je zit? Dat wil niet zeggen dat de koffer van iemand anders naar de andere kant van het vliegtuig moet uitwijken, om plaats te maken voor de jouwe. Vraag in plaats daarvan de steward of stewardess naar een geschikte plek om je bagage op te bergen.

Laat de stoelen met rust!

Tenzij je een nachtvlucht hebt, horen vliegtuigstoelen rechtop te staan, punt.
Dit geldt overigens niet alleen voor je eigen stoel. Ga niet aan de stoel van de persoon voor je hangen bij het opstaan en –als je met kinderen reist- dat je kids ook de stoelen voor zich met rust laten.

Sta niet meteen na de landing op

Het geluid van piepende banden op de landingsbaan is geen teken om direct te gaan staan en je handbagage in het gangpad te plaatsen. Wacht even rustig af tot het vliegtuig tot stilstand is gekomen.

Heb je geen stoel aan het gangpad? Heb ook dan even geduld, in plaats van je medepassagier van zijn of haar stoel af te duwen om je jas te kunnen pakken.

Geef anderen voorrang

Duwen en ellebogenwerk zijn nergens goed voor. Geef de persoon voor je de ruimte en ‘rits’ het vliegtuig uit. Daarmee kom je niet alleen bijna net zo snel, maar bovenal veel relaxeter het vliegtuig uit.

 
Zou jij de bovenstaande gedragsregels graag vaker zien in een vliegtuig? Deel deze dan met anderen en wie weet is je volgende boarding-ervaring een stuk prettiger!

Gepost in Vliegen | 6187 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Anny Olzheim18/09/2014 21:56

Prima regels, hield iedereen zich er maar aan, ik heb zelf eens heel hard mijn knieen tegen de stoel voor mij gedrukt zodat hij niet terug kon. Toen de passagier voor mij het in de gaten kreeg heb ik hem verteld dat achter mij een kindje spelletjes was aan het doen en ik uit fatsoen mijn stoel ook niet naar achteren deed tijdens deze dagvlucht.


Tiny11/12/2013 08:33

Als iedereen het nou eens zo zou doen...!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *