Travel Blog

jul 21

Voorbereid op reis: Relaxed én op tijd

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Tijdens de zomermaanden wordt uitzonderlijke drukte verwacht op Amsterdam Airport Schiphol en ook de regionale vliegvelden rekenen op veel reizigers. Hierdoor kunnen er langere wachtrijen ontstaan bij de incheckbalies, bagageafgiftepunten, veiligheidscontroles en douane.

Zowel Schiphol als de luchtvaartmaatschappijen zetten extra mensen in om iedereen op tijd naar de juiste plek te kunnen brengen, maar je hebt daar zelf uiteraard ook invloed op. Met de juiste voorbereidingen zorg je er voor dat je vakantie niet met vertraging begint, en bereik je zonder frustratie en stress je vliegtuigstoel.

Wees op tijd

Zorg ervoor dat je tijdig op de luchthaven bent. Voor vluchten binnen Europa minimaal twee uur voor vertrek en minstens 3 uur voor vertrek voor intercontinentale vluchten.

Bekijk of geplande wegwerkzaamheden, werk aan het spoor of eventuele lokale werkzaamheden (Eindhoven, Maastricht, Rotterdam) invloed kunnen hebben op je reistijd. Er is veel informatie beschikbaar, dus laat je onderweg niet verrassen.

De juiste vertrekhal

De vertrekhallen van Schiphol zijn ingedeeld op drie verschillende sectie: vertrekhal 1, 2 en 3. Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij wordt er ingedeeld op de verschillende secties.

KLM-vluchten naar Schengenlanden (binnen Europa, waarvoor je bij inreizen geen paspoort nodig hebt) vertrekken vanuit Vertrekhal 1. Voor intercontinentale KLM-vluchten, Niet-Schengenlanden én SkyPriority ga je naar Vertrekhal 2..

De vluchten van Transavia komen vaak uit bij vertrekhal 1. De meeste budgetmaatschappijen, zoals EasyJet, TUIFly of Corendon zijn gevestigd bij vertrekhal 3. Check van te voren goed waar welke vliegtuigmaatschappij gevestigd is, zodat je weet waar je moet zijn. Vooraf online inchecken is daarom ook verstandig.

Op de informatieborden in de vertrekhal staat vervolgens bij welke check-in balie je moet zijn.

Bagage

Reis je zonder handbagage? Dan krijg je deze zomer voorrang op Schiphol. Als je dus zonder trolley kunt reizen, dan kun je daarmee wellicht tijd besparen.

Let wel op dat de bagageafgiftepunten voor ruimbagage niet altijd geopend zijn – bij KLM is dit bijvoorbeeld dagelijks vanaf 04:30 uur. Bagage-afgifte is ook tot beperkte tijd voor vertrek mogelijk. Bij Europese vluchten is dit bij de meeste airlines tot 40 minuten voor vertrek. De sluitingstijd van de bagagecheck-in voor intercontinentale vluchten is meestal 60 minuten voor vertrek.

Op tijd bij de gate

Ook bij de winkels en restaurants op Schiphol en de regionale vliegvelden is het drukker dan gebruikelijk. Laat een lange rij voor een broodje je vliegreis niet in de weg staan. Zorg dat je op tijd bij de gate bent – in de meeste gevallen is dit tot maximaal een kwartier voor vertrek.

Verder gelden er voor vluchten naar Amerika al langere tijd extra veiligheidsmaatregelen. Deze zijn per 19 juli iets uitgebreid, mogelijk krijg je daardoor te maken met een extra controle als je naar de Verenigde Staten vliegt. Deze controle vindt plaats aan de gate en staat los van de centrale veiligheidscontrole van Schiphol.

En verder…

Uiteraard blijven de ‘oude’ tips om snel langs de bagagecontrole en douane ook tijdens de drukke vakantieperiode van toepassing.

Houd verder het nieuws in de gaten. Bijvoorbeeld via de informatieschermen, maar Schiphol heeft ook een app met reisinformatie en biedt een handige druktekalender.

Gepost in Vliegen | 1520 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *