Travel Blog

okt 05

Airline-regels voor passagiers met obesitas

Gepost in Vliegen | geplaatst door Tix Redactie

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. In de meeste gevallen is dit beperkt, maar volgens het CBS heeft bijna 14% van de Nederlanders obesitas: ernstig overgewicht.

Zeker in een vliegtuig, waar de meeste airlines er alles aan doen om iedere vierkante centimeter optimaal te benutten, kan obesitas problematisch zijn. Het komt regelmatig voor dat te dikke reizigers niet in een vliegtuigstoel passen. Deze zijn doorgaans 43 centimeter breed, wat bij een buikomvang vanaf 110 centimeter al krap kan worden.

KLM was in 2010 de eerste airline die – destijds met het nodige wenkbrauwgefrons – richtlijnen opstelde voor passagiers met overgewicht. Inmiddels geven steeds meer luchtvaartmaatschappijen duidelijk aan hoe zij omgaan met zwaarlijvige reizigers (soms ook POS, of COS policy genoemd), al zijn er ook diverse airlines zonder duidelijk obesitas-beleid.

 

 Airline Richtlijnen Meer info
 Air Berlin Nog geen duidelijke (online) richtlijnen2
 AirFrance Er wordt aangeraden om, met 25% korting, een tweede stoel te boeken1,2 klik hier
 American Airlines Als een verlenging van de veiligheidsriem noodzakelijk is of als de armleuningen niet naar beneden kunnen, is een tweede stoel verplicht2 klik hier
 British Airways Als een verlenging van de veiligheidsriem noodzakelijk is of als de armleuningen niet naar beneden kunnen, is een tweede stoel verplicht2 klik hier
 Brussels Airlines Nog geen duidelijke (online) richtlijnen2
 Delta Airlines Extra stoel wordt aangeraden, maar is niet verplicht2 klik hier
 Easyjet Nog geen duidelijke (online) richtlijnen2
 KLM Er wordt aangeraden om, met 25% korting, een tweede stoel te boeken1,2 klik hier
 Lufthansa Zwaarlijvige passagiers dienen een extra stoel te boeken1,2 (25% korting) klik hier
 Ryanair Extra stoel wordt aangeraden, maar is niet verplicht2 klik hier
 Transavia Nog geen duidelijke (online) richtlijnen2
 TUIfly Extra stoel (vanaf €25,-) wordt aangeraden2 klik hier
 United Airlines Als een verlenging van de veiligheidsriem noodzakelijk is of als de armleuningen niet naar beneden kunnen, is een tweede stoel verplicht2 klik hier
 Vueling Extra stoel wordt aangeraden, maar is niet verplicht2 klik hier
 Wizzair Nog geen duidelijke (online) richtlijnen2

 
1 Indien bij vertrek blijkt dat er nog stoelen aan boord beschikbaar zijn in de geboekte tariefsklasse, kan restitutie voor de kosten van de tweede stoel worden aangevraagd.
2 Het reserveren van een stoel bij een nooduitgang is uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk voor mensen met (veel) overgewicht

Onder voorbehoud van wijzigingen en schrijffouten. Laatst bijgewerkt: september 2016.

 
Hoewel dit overzicht met de grootst mogelijke zorg is samengesteld en regelmatig wordt bijgewerkt, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Klopt er iets niet, of heb je een aanvulling? Laat het ons weten!

Gepost in Vliegen | 13349 keer gelezen

Tags:


Reacties

bol15/04/2018 21:38

Iemand van 1.60 met ernstig overgewicht weegt minder dan iemand van 1.90 met een normaal postuur. Die laatste past wel in 1 stoel maar kost meer aan brandstof. Vanwege alle lastige discussie over een eventuele vettax zie je dat airlines de besparing vooral zoeken in het gewicht van de bagage die passagiers meenemen. Beperken van de ruimbagage levert veel meer besparingen op. Dus moet daarvoor betaald worden. Voor de meeste passagiers is dat niet bezwaarlijk omdat er tegenover staat dat je veel korter voor vertrek op de luchthaven kunt aankomen als je alleen handbagage hebt.


Antoine16/10/2017 10:38

Zijn er nog wijzigingen serveert 2016?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *