Travel Blog

feb 12

Wat te doen tijdens een stopover in Dubai?

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Veel vliegtuigen met Zuidoost Azië, Australië of de Pacific als eindbestemming maken een tussenstop in het Midden Oosten. Sommigen zien dat als een nadeel, maar omdat de meeste airlines uitpakken met activiteiten voor tijdens je stop, kan zo’n stopover ook een pluspunt zijn. Zo ook in Dubai, waar je op het vliegveld niet alleen je ogen uit kunt kijken, maar waar ook genoeg te doen is.

 
Tips voor een korte stopover   |   Tips voor een langere stopover

Korte stopover

Heb je een korte tussenstop, van maximaal 4 uur? Dan is het aan te raden om op het vliegveld te blijven. Dat hoeft geen nadeel te zijn, want op Dubai International Airport is – naast de overvloed aan winkels en ongeveer 80 eetgelegenheden – genoeg te doen.

Wandel door de zen-tuinen

Een visvijver, rustgevende waterval en bankjes tussen weelderige begroeiing verwacht je niet op een vliegveld, maar dit is Dubai… De twee Zen Gardens in Terminal 3 zijn bedoeld als plek om aan de stressvolle vliegvelddrukte te ontsnappen, en de tuinen slagen daar behoorlijk in.

 

Speelplezier in de Kids Zone

Tussen gate B7 en B8 in Concourse B zit een splinternieuwe faciliteit voor kinderen. Ze kunnen hun energie kwijt in de speel- en klimtoestellen, maar kunnen ook ontspannen met de interactief spelletje.

 

Ontspan in de G-Force Club

De G-Force Club van Dubai International Hotel heeft een jacuzzi, spa en sauna, maar ook een biljart, fitnesscenter en stoomcabines. Een ideale plek om te ontspannen, wat al mogelijk is vanaf een paar euro per uur.

 

Lange stopover

Als je langer de tijd hebt, kun je de luchthaven verlaten om Dubai te verkennen. Het openbaar vervoer in Dubai is zeer goed geregeld, maar probeer je trip niet te strak te plannen. Het vliegtuig wacht immers niet op passagiers die de luchthaven hebben verlaten. Houd daarbij rekening met:

Visum nodig voor Dubai?

Als je over een Europees paspoort beschikt dat minimaal 6 maanden geldig is, dan heb je geen visum nodig om Dubai te bezoeken. Na het zetten van een stempel in het paspoort mag je 30 dagen lang in de Verenigde Arabische Emiraten te verblijven. Houd er wel rekening mee dat het soms druk kan zijn bij de immigratiebalies van de douane. Wachttijden kunnen hier oplopen tot drie kwartier of een uur. Ben je al in keer eerder in de VAE geweest? Dan kun je gebruik maken van de snelle Smart Gates.

Houd rekening met het seizoen en het islamitische weekend

Heb je een tussenstop in Dubai in de zomer? Bedenk je dan wel dat de temperatuur overdag met gemak kan oplopen tot boven de 40 graden. Dit is geen prettige temperatuur om een stad te gaan verkennen, en bovendien zijn diverse attracties vanwege die temperatuur gesloten, of beperkt geopend.

Houd er ook rekening mee dat men in Dubai leeft volgens de islamitische kalender, en dat het weekend daardoor op andere dagen valt dan bij ons. In Dubai heeft men op vrijdag en zaterdag weekend, waarbij op vrijdag (gebedsdag) veel winkels, attracties en bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook op zaterdag worden soms aangepaste openingstijden gehanteerd.

Koffers of tassen achterlaten op de luchthaven

Als je het vliegveld van Dubai verlaat tijdens je tussenstop, dan is het natuurlijk wel zo prettig om de stad zonder bagage te kunnen verkennen. Als je losse tickets hebt geboekt, dan is het mogelijk om je koffer tegen betaling achter te laten bij de Left Luggage Service op de luchthaven. Als je een stopover-ticket hebt, wordt je ruimbagage meestal naar je volgende vliegtuig gebracht, maar ook dan kun je je handbagage achterlaten bij de Left Luggage Service. De kosten per koffer bedragen 20 AED (ongeveer €4,50) per 12 uur voor standaard bagage, voor afwijkende bagage kost dit 25 AED per 12 uur.

Must sees in Dubai

Hoe vaak krijg je de kans om de 148e verdieping van een gebouw te bezoeken? In Dubai kan het, al is het wel verstandig om je tickets vooraf te reserveren. Het uitzicht vanaf 555 meter hoogte is namelijk érg populair, waardoor de panorama-etage van de Burj Khalifa regelmatig is uitverkocht. Trek voor een bezoek aan het 828 meter hoge gebouw, inclusief vervoer, ongeveer 4 tot 5 uur uit.

 

Historisch Dubai

Dubai staat bekend om de hypermoderne wolkenkrabbers, maar heeft ook een oude, traditionele kant. Bezoek het oude stadscentrum Deira, waar je kunt ronddwalen in oude straatjes of in de soukhs (markten) van Dubai. Voor een bezoek aan het historische stadsdeel rondom Dubai Creek heb je ongeveer 4 tot 5 uur nodig.

 

Woestijnsafari

Adrenalinejunks kunnen de woestijn in trekken voor een woestijnsafari per 4×4, zandbuggy, quad of zelfs kameel. Bij een stopover adviseren wij de eerste optie, want het is niet prettig om je vliegreis te vervolgen met zand op de meest onhandige plekken. Een woestijnsafari kost je -inclusief transfer- ongeveer 6 tot 7 uur.

 

Ongeëvenaard shopparadijs

Alles in Dubai is groot-groter-grootst, zo ook Dubai Mall. In dit winkelcentrum zijn meer dan 1.200 winkels gevestigd, op een oppervlakte van ongeveer een half miljoen vierkante meter. Zelfs als je niet van winkelen houdt kijk je hier je ogen uit, want in Dubai Mall vind je onder meer een compleet dinosaurusskelet, een immens aquarium en de grootste fonteinshow ter wereld. Afhankelijk van je shopbehoefte heb je ongeveer 3 tot 6 uur nodig voor een bezoek aan Dubai Mall.

 

Veel zien? Kies de hop-on hop-off bus

Niet iedereen is een fan van de hop-on hop-off bus, maar het kan een ideaal middel zijn om een stad in korte tijd te ontdekken. De bus rijdt je langs de highlights van Dubai, waarbij je bij iedere bezienswaardigheid kunt beslissen om uit te stappen of verder te rijden. Als je blijft zitten, dan duurt een rit anderhalf tot twee uur, maar als je af en toe uitstapt kun je van een hop-on hop-off-rit ook een daguitje maken.

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Vliegen | 5405 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *