Travel Blog

jun 02

De vliegvelden van Barcelona

Gepost in Reportages, Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

“Er leiden meerdere wegen naar Rome”, zegt men wel eens. Dat geldt ook voor Barcelona, al is het dan eerder “er leiden meerdere vliegroutes naar Barcelona”. Want hoewel de Catalaanse havenstad maar één stadsvliegveld heeft, zijn er meerdere luchthavens die geschikt zijn voor een trip naar Barcelona. We zetten deze vliegvelden en de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

airport

Barcelona El Prat

Aeroport de Barcelona-el Prat is het internationale vliegveld van Barcelona. Met ruim 35 miljoen reizigers per jaar is het na Madrid Barajas de tweede luchthaven van Spanje. El Prat ligt ongeveer 13 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Barcelona.

Vanaf Amsterdam vliegen meerdere airlines, waaronder KLM, Vueling en Transavia, dagelijks naar El Prat. Ook vanaf Maastricht (Transavia), Eindhoven (Vueling/ Transavia) en Rotterdam Airport (Vueling/ Transavia) kun je rechtstreeks naar El Prat vliegen.

 
Vervoer van en naar El Prat
Vanaf de luchthaven is de Aerobus de snelste optie om in het centrum te komen. Een retourticket kost 11 euro, een enkele reis is €6. Sinds begin 2016 kun je ook per metro van en naar het vliegveld reizen. Een ticket kost €4,50 en de metro (lijn L9 Sud) rijdt iedere 7 minuten.

Je kunt ook de trein (lijn R2 Nord) of de bus (lijn 46 – geen aanrader) nemen. Afhankelijk van je eindbestemming bedraagt de reistijd ongeveer een half uur. Reizen per taxi is dan een stuk sneller of relaxter, maar met 25 á 30 euro (inclusief toeslagen) ook een stuk duurder.

Zoek hier vliegtickets naar Barcelona El Prat

 

Girona

Aeroport de Girona-Costa Brava (of Gerona Airport) ligt ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van Barcelona. Vanwege de goede, directe verbinding wordt het ook wel gezien als het tweede vliegveld van Barcelona.

Vanaf de luchthavens van Amsterdam en Rotterdam vliegt Transavia je naar Girona Airport. Ook KLM pendelt tussen Schiphol en Girona. Wil je vanaf Maastricht of Eindhoven vertrekken? Dan kan dat vrijwel dagelijks met Ryanair.

 
Vervoer van en naar Girona
Vanaf Girona Airport rijdt buslijn 604 rechtstreeks naar Barcelona. De reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 20 minuten, een ticket kost 16 euro, of €25 voor een retour. De dienstregeling sluit aan op Ryanair-vluchten die op Girona Airport binnenkomen.

Reizen per trein kan ook, maar dan moet je eerst per bus (lijn 607) van de luchthaven naar Girona reizen. Door deze extra reistijd is de rechtstreekse Barcelona-bus een betere optie.

Heb je een huurauto? De reistijd naar Barcelona bedraagt dan ongeveer een uur. Dat geldt ook voor een taxirit, maar met een ritprijs van ongeveer 140 euro kun je dan net zo goed een huurauto boeken.

Zoek hier vliegtickets naar Girona

 

Reus

Aeroport de Reus ligt ongeveer 100 kilometer ten westen van Barcelona. Vanwege de ligging wordt het vliegveld voornamelijk gebruikt door toeristen die naar de Costa Dorada (Salou, Cambrils, Tarragona) reizen, maar Reus is ook een budget-optie voor Barcelona-reizigers.

In Nederland biedt alleen Ryanair directe vluchten naar Reus aan, met vertrek vanaf Eindhoven. Ook vanaf Brussel en Charleroi kun je rechtstreeks naar Reus vliegen.

 
Vervoer van en naar Reus
Buiten een huurauto of taxi (geschatte ritprijs: €155) is de bus de snelste optie om van Reus Airport in Barcelona te geraken. De dienstregeling va La Hispano Igualadina is echter vrij onregelmatig, tickets zijn verkrijgbaar voor 14 euro per enkele reis (retour: €25,-).

Je kunt buslijn 50 naar het treinstation van Reus nemen, om vervolgens met de trein (R. Expres) door te reizen naar Barcelona. De totale reistijd is iets meer dan twee uur, de kosten bedragen ongeveer €12,50 per enkele reis.

Zoek hier vliegtickets naar Reus

 
Reisadvies van Tix.nl
Vooral vanwege de ligging is El Prat het ideale vliegveld om naar toe te reizen als je Barcelona wilt bezoeken. Als je meer wilt zien van Catalonië, dan kun je één van de andere luchthavens overwegen. Deze alternatieven zijn in de meeste gevallen bovendien wat goedkoper, dus ook voor de allerlaagste ticketprijzen zul je naar Reus of Girona moeten reizen. In de uitgebreide reisgids van Tix.nl vind je meer reistips, over onder meer het openbaar vervoer in Barcelona.

Gepost in Reportages, Vliegen | 18900 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *