32 Must-have apps voor op reis
Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda FolkersInformatie is tegenwoordig zo dichtbij, dat het plannen en boeken van een reis steeds makkelijker wordt. Via social media zie je foto’s voorbijkomen van je vrienden. De mooiste foto’s en verhalen zet je zelf op je bucketlist. En als je die lijst met droombestemmingen afwerkt, vraag je, met een paar vegen over het beeldscherm van je smartphone, een paar locals naar hun allerbeste reistips.
Traditionele reizigers kijken soms wat argwanend naar de digitale veranderingen. Het authentieke karakter van reizen gaat soms verloren, vinden sommigen. We vroegen acht experts, van reisjournalisten tot smartphonespecialisten, naar hun favoriete reisapps. En de meeste hiervan maken het leven van een reiziger toch echt een stuk makkelijker.
Voor vertrek
Roëll de Ram, oprichtster van reiswebsite We Are Travellers, kan niet meer zonder reisadministratie-app TripIt. “Het is altijd handig als je tickets en reserveringen overzichtelijk op een plek hebt, of je nu een maand gaat reizen door Azië, een roadtrip maakt door Amerika of voor lange tijd op wereldreis gaat. Met TripIt kun je al je vliegticket-, hotel- of autohuurinformatie opslaan en overzichtelijk bekijken. Bovendien vult TripIt je gegevens aan met kaarten en actuele weersverwachtingen, waardoor je gelijk weet of je zwemkleding, of juist een paraplu in je handbagage moet stoppen.”
Voor wie veel reist is Airline Check-in (ook voor iPhone) een uitkomst, tipt Wouter Hendrikse van AndroidWorld.nl. “Geen gedoe meer met papieren instapkaarten. Er werken meer dan 200 luchtvaartmaatschappijen aan mee en om je instapkaart op te halen hoef je niet steeds naar de website van de airline waarmee je vliegt.”
Als je al je documenten hebt geordend, kun je over het inpakken na gaan denken. Gijs Ettes, app-specialist van iPhoned.nl, gebruikt hiervoor Packing Pro, dat alleen voor iPhone beschikbaar is. “Met deze app kun je verschillende lijstjes maken. Daarbij zijn er verschillende categorieën te kiezen (van dingen die per se vooraf moeten worden geregeld, tot het aantal kledingstukken dat mee moet) zodat je het risico dat je iets vergeet mee te nemen minimaliseert.”
Voor onderweg
Wil je onderweg je vluchtinformatie checken, bijvoorbeeld tijdens een overstap? Paul Römer, managing editor van reismagazine National Geographic Traveler, gebruikt hiervoor FlightBoard. Deze app toont de status van alle vluchten van en naar elke luchthaven in de wereld. Ideaal om te zien of je vertraging hebt.
Wouter Hendrikse gaat zeker op reis dankzij een gelijknamige app. “Zeker op Reis heeft een overzicht van alle alarmnummers van medische diensten, ambassades en ziekenhuizen. Daarnaast een overzicht van telefoonnummers die van pas kunnen komen. Van de lokale ANWB tot banken en geldautomaten.”
Ga je ver op reis? Dan zijn er apps die de kans op een jetlag helpen verminderen. Paul Römer gebruikt Jet Lag App (alleen iOS), maar ook Jet Lag Rooster (iPhone/ Android) kan uitkomst bieden. Ook Niel van Herck zweert bij een app voor het voorkomen van een jetlag: “Vluchtgegevens invullen en je slaappatroon opgeven. Met die data berekent zo’n app de ideale tijd om te gaan slapen en op te staan zodat je jetlag zo miniem mogelijk is. Hoef je geen biefstuk friet meer te eten om 4 uur ’s morgens.”
Evernote is ideaal als organizer, vindt Milou van Roon. “Als ik op mooie plekken of in fijne restaurants kom die ik niet mag vergeten. Of als ik me bedenk dat ik iets nog in moet pakken, noteer ik het hier. Soms krabbel ik in deze app ook van te voren locaties die ik wil gaan bezoeken in een stad. Bovendien gebruik ik het als uitgavenboekje. Hierin schrijf ik elke euro (of dollar, pond, Deense Kroon, etc) die ik uitgeef op een locatie. Zo kan ik mijn budget altijd goed in het oog houden. Een soort draagbare post-it, is deze app. Heel handig voor een chaotische neuroot zoals ik. Dat is een duivelse combinatie, ik zeg het je.”
Omrekenen was nooit zo eenvoudig!
CalConvert is één van de favoriete reis-apps van Niel van Herck: “Het zet echt alles om, van vreemde munteenheden naar nog vreemdere. Of gewoon naar Euro natuurlijk. Maar ook lengtematen, tijdseenheden, gewichten, alle elementen uit de fysica en zo voort. Je kan zelfs stralingseenheden omzetten. Je weet maar nooit dat je eens in Tsjernobyl belandt of zo.”
Reisblogger Chantal Schram gebruikt Multiconvert om van alles om te rekenen, van gewicht en afstanden tot aan alle soorten valuta. “Vooral voor valuta vind ik ‘m heel handig! Je kunt de app gratis downloaden en offline gebruiken: zorg wel dat je ‘m even update voor vertrek of als je wifi hebt, dan weet je zeker dat je de actuele standen hebt.” Net als CalConvert is Multiconvert overigens alleen nog beschikbaar voor iPhone en iPad.
Supersnel vertalen
Neem een foto van een woord en Babelshot (€4,49, alleen voor iPhone) vertaalt het voor je. Zo kwam Niel van Herck in Indonesië net iets te laat te weten dat hij rat aan het eten was. “Misschien beter eerst vertaald en dan pas gegeten. iPhone-app iHandy is ook een doorsnee vertaler, met als handige extra dat deze het woord ook voorleest. “Kan je mensen toch duidelijk maken wat je wil, zonder er de vreemdste gebaren voor te moeten bovenhalen.”
Een andere vertaal-app is Vocre, tipt Roëll de Ram. “Een reisapp die ideaal is voor reizigers die graag met locals een gesprekje beginnen, keihard aan afdingen doen of moeilijke eters zijn en in restaurants liever rare gerechten mijden. De app werkt simpel, je typt namelijk in je eigen taal in wat je wilt zeggen, de app vertaalt het voor je en spreekt het ook uit als je dat wilt.”
V.l.n.r. Jet Lag Rooster, Flightboard, TripIt en CalConvert
Uitgebreide reisgidsen op zakformaat
Triposo is eigenlijk een heel uitgebreid reisboek, vind Chantal Schram. “Het geeft je onder meer achtergrondinformatie over de bestemmingen, zoals bezienswaardigheden, geschiedenis en cultuur. Ook kun je hier terecht voor info over het transport, geldzaken, boodschappen en parkeerplekken. Je kunt heel makkelijk filteren op datgene waar je meer over wilt weten. En als je van tevoren je bestemming al download kun je ‘m offline gebruiken. Er zit zelfs een kaart bij die je kunt gebruiken als je de weg niet meer weet: wanneer je je GPS signaal aan laat, laat ie precies waar je bent. En gratis, bovendien.”
Gijs Ettes gebruikt Dcovery en GetYourGuide. De eerste is een iPhone-app, waarmee je je eigen persoonlijke tour guide samenstelt. GetYourGuide, dat eerst het Nederlandse Gidsy heeft overgenomen, biedt informatie over bijna 25.000 activiteiten in ruim 2.000 plaatsen. “Het is misschien leuk om zelf rond te stappen in een vreemde stad, maar het is nog leuker om je de mooiste plekjes aan te laten wijzen door een inwoner van diezelfde stad – plekjes die je anders misschien wel gemist zou hebben. Daarbij is de keuze werkelijk reuze en het aanbod loopt uiteen van schreeuwend duur tot spotgoedkoop.”
Met Places Near Me weet je wat er om je heen te beleven is, tipt Wouter Hendrikse. “Welke musea, amusementsparken of bezienswaardigheden er op loopafstand zijn. Voor dit soort zaken kun je ook nog OSG Explorer gebruiken dat een database heeft van wel 70 miljoen gebouwen en locaties. Tot en met parkeerplekken aan toe.”
De meest aanbevolen app is echter Spotted by Locals, dat door vijf van de acht experts wordt aangeraden. Met deze van oorsprong Nederlandse app, die reistips van andere reizigers en locals samenvoegt, ontdek je net wat sneller dat ene gezellige restaurantje of dat leuke winkeltje.
Kaarten
Niel van Herck kan niet zonder kaart-app. “In Japan heb ik uren zoeken uitgespaard dankzij Google Maps. Een lifesaver deze. Zeker met de integratie van openbaar vervoer. Gewoon intikken waar je naartoe wil en de app toont je de weg, welke trein je moet nemen en hoeveel de rit zal kosten. En achteraf kan je heel je reistraject nog eens nabekijken.”
Roëll de Ram raadt Forevermap aan. “Met deze reisapp kun je kaarten downloaden, die ook te bekijken zijn wanneer je niet verbonden bent met internet. Erg handig als je in het buitenland bent! Sommige delen zijn zelfs aangevuld met TripAdvisor info, waardoor je bij de kaarten automatisch ook leuke reistips krijgt.” Zowel Google Maps als Forevermap is ook offline te gebruiken, als je vooraf de kaarten download van de stad of het gebied dat je gaat bezoeken.
Wijk je vaak van de gebaande paden af, te voet of per fiets? Gebruik dan EveryTrail, dat reistips, ervaringen en wandel- en fietspaden samenbrengt. Voor stedenbezoekers is er Android-app MetroMaps, waarmee je van zo’n beetje alle grote steden ter wereld het metrostelsel in je broekzak hebt.
Onderweg je foto’s bewerken
De kwaliteit van smartphonecamera’s wordt steeds beter, waardoor deze soms een goed alternatief zijn voor een (grotere) camera. En met een paar foto-apps binnen duimbereik, is een foto ook nog eens snel bewerkt.
Reisjournalist Corno van den Berg gebruikt meerdere foto-apps: “Snapseed (ook voor Android) is de beste om foto’s te bewerken op je mobiel, het is bijna vergelijkbaar met Photoshop. Heerlijke app om je foto’s bij te snijden, de kleuren iets op te halen, de horizon recht te trekken en heel veel meer. De app is snel en een foto kan eenvoudig worden gedeeld met social media.
Aviary is ideaal om leuke effecten toe te voegen, om te spelen met scherpte/ diepte en grappige frames om je foto’s te zetten. Deze app gebruik ik af en toe, bij overmatig gebruik kan het gaan tegen staan denk ik.
Om bijvoorbeeld een collage te maken van meerdere foto’s kun je PhotoGrid goed gebruiken. Het werkt supersimpel en je kunt kiezen uit heel veel templates. Erg leuk op reis, voor bijvoorbeeld een markt om wat bijzondere groenten of fruit in een foto te zetten. Of gezichten van mensen. Of huizen, dieren of juist een mix van alles op basis van kleur bijvoorbeeld.
InsText (alleen Android) is ideaal om tekst in je foto te plaatsen. Zo kun je een boodschap, een quote of bijvoorbeeld de locatie aan je foto toevoegen. Via allerlei templates kun je dit bijna professioneel doen.”
Last minute hotelkamer
Met de app van AirBnb kan Chantal Schram ter plekke nog last-minute heel makkelijk een slaapplek regelen. “Heerlijk om op de bonnefooi weg te gaan en op het laatste moment te besluiten waar je wilt overnachten. Ultiem gevoel van vrijheid!”
Niel van Herck gebruikt Hotel Tonight en Very Last Room, twee apps waarmee je op de dag zelf hotels kan boeken. Op zich niet zo speciaal, buiten dat de apps met een timer werken. Hoe later op de avond, hoe goedkoper de kamers worden. Zeer verslavend! En verder zit ook de app van Hostelworld goed in elkaar.
V.l.n.r. Triposo, Spotted by Locals, Aviary en Airbnb
En verder…
Postcard is een Belgische app om zelf postkaartjes te maken. “Foto trekken, tekst opschrijven, adres toevoegen en de volgende dag zit het in de brievenbus. Bijzonder makkelijk en veel leuker dan de traditionele postkaart met semi-naakte vrouw of fotocollage met lelijk lettertype”, aldus Niel van Herck. In Nederland biedt onder meer Greetz een vergelijkbare service.
Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Corno van de Berg (Droomplekken.nl), Gijs Ettes (iPhoned.nl), Wouter Hendrikse (AndroidWorld.nl), Niel van Herck (Tjoolaard.be), Roëll de Ram (WeAreTravelers.nl), Paul Römer (National Geographic Traveler), Milou van Roon (Explorista.nl) en Chantal Schram (Reisdoc.nl).
Reacties
Het gaat ons aan het hart als we zien hoeveel mensen schadelijke bijwerkingen hebben van medicijnen. Zeker als ze (onverwacht) opgenomen worden in het buitenland en medicatie krijgen voorgeschreven die niet goed samengaat met andere medicatie die ze gebruiken. Terwijl het allemaal zo gemakkelijk te voorkomen is. Wij maken een gratis app voor medicatiegebruikers. Naast medicijnwekkers heeft deze app ook een medicatiepaspoort in meerdere talen. Hiermee kunnen gebruikers aan (buitenlandse) artsen laten zien welke medicatie ze al gebruiken. https://medapp.nu
De Digitourist app laat je alle bezienswaardigheden en activiteiten zien in bijna heel Europa. Je kan zelf lijstjes samenstellen met hoogtepunten die je wilt bekijken. Erg handig als je op vakantie gaat. Je kunt er meer mee dan je denkt.
Specifiek voor Kreta maar met erg veel informatie: Kreta Reisgids (https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.boldconcepting.kreta). Ideel omdat 'ie ook offline werkt.
Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika had ik veel aan de app RingCredible waarmee je makkelijk naar vaste en mobiele nummers kunt bellen voor weinig geld. Super fijne app voor op reis!
Een handige en bijna onmisbare app voor op reis. De Medical Safety Tag. Al je belangrijke medische info bij elkaar (ook je contact persoon en medicatiegebruik) en direct beschikbaar onder je hometoets in geval van nood. gevonden op: www.medicalsafetytag.nl
[…] extra gemak zorgen. Een tijdje terug gaf ik de redactie van Tix wat tips voor reis-apps. Lees je hier. Hieronder som ik er nog wat meer […]
Handig om je persoonlijke 'bucket-list' samen te stellen, tips en lijstjes van lokale experts te ontdekken en spots vanaf andere websites te bookmarken is de app en website van City is Yours.
Schrijf een reactie