Travel Blog

mei 19

Culinaire hotspots in restaurant-stad Barcelona

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Marta Rubio

Barcelona is om vele redenen een prachtige stad om te bezoeken. Eentje daarvan is zonder twijfel het diverse en lekkere culinaire aanbod: van klassieke tapasgerechten en Spaanse paella’s op het strand, tot aan de nieuwste en meest exotische trends op foodgebied. Local Marta Rubio van HolaBarcelona.nl geeft haar tips om culinair Barcelona te ontdekken!

Barcelona’s beste restaurants

In Barcelona zitten een aantal Michelin sterrenrestaurants waar je hemels kunt eten zoals Lasarte, ABaC en Enoteca. Ben je op de culinaire toer, dan raad ik je aan om te gaan kijken bij de restaurants op Passatge de la Concepció voor een echte foodie ervaring, bij Carrer del Parlament en Passeig de Sant Joan voor de wat hippere eettentjes en La Barceloneta voor de beste visrestaurants. Befaamde restaurants voor een heerlijk etentje zijn het moderne Tickets (van de chef Ferran Adrià), Pakta (van Albert Adrià) en Disfrutar (zie foto – van Eduard Xatruch, Oriol Castro en Mateu Casañas). Aanraders voor een op-en-top Catalaanse ervaring zijn Semproniana (van chef Ada Parellada) of Restaurant Gaig (van Carles Gaig). En voor een veganistisch of vegetarisch menu ga je naar Céleri (van chef Xavier Pellicer).

 

Culinaire specialiteiten van Barcelona

De keuken van Barcelona is rijk aan groenten, vis- en vleesgerechten, gemaakt op basis van seizoensproducten en de meest verse ingrediënten. Gerechten zoals de pa amb tomàquet (brood met ingewreven tomaat, zout en olijfolie), escalivada (salade van paprika, aubergine, uien, ansjovis en gekookte tomaten), fidueà (de paella variant met vermicelli in plaats van rijst en aioli saus), arròs negre (zwarte rijst) en de crema catalana (Catalaanse crème brûlée) behoren tot enkele van de meest befaamde gerechten die je op de kaart van vele restaurants terug kan vinden. Probeer bij de bakker de coques (zoet en hartig plaattaarten) of andere lekkernijen zoals ensaïmades, carquinyolis en panellets. Bestel bij de tapasbarretjes de bekende patatas bravas (pikante aardappelen), tortilla de patatas (aardappelomelet), croquetas (kroketten) en gefrituurde vis zoals calamares a la romana. Vergeet ook niet om lokale specialiteiten zoals de esqueixada (stukjes rauwe kabeljauw met tomaten, uien, paprika, olijven en een dressing op basis van olijfolie, azijn en zout) en la bomba (een pikante balletje gevuld met aardappel en gehakt) te bestellen en geniet van je tapas onder het genot van een goed glaasje vermut.

patatas bravas

 

Goedkope eetadresjes in Barcelona

Barcelona telt ontelbaar veel cafés, restaurants en tapasbarretjes waar je voor weinig geld heel erg lekker kunt eten. Uit eten in Barcelona is doorgaans opvallend goedkoop. Bovendien kun je ook van de wat luxere restaurants genieten dankzij hun voordelige lunchmenu’s doordeweeks. Enkele adresjes voor je om te onthouden zijn Buenas Migas voor lekkere focaccias, Pans and Company en Sandwichez voor een broodje, Nostrum voor goedkope kant-en-klaar maaltijden, NAP voor Italiaanse pizza’s, en Kiosko Burger en Pim Pam Burger voor lekkere burgers. Een van mijn favoriete adressen voor tapas is La Esquinica, een tapasbar buiten het centrum waar alleen de locals heen gaan en waar je super lekker kunt eten voor niet al te veel geld.

La Esquinica

 

Culinaire gebruiken in Barcelona

Spanjaarden hebben hele andere gebruiken en gewoontes wat eten betreft. Dat begint al ’s ochtends vroeg bij het ontbijt, wat vaak alleen uit een sneetje brood met beleg of wat zoets zoals een croissant bestaat. In de middag rond twee uur wordt er een warme maaltijd geserveerd. Lunch is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Rond zes uur is het tijd voor een lekker tussendoortje en dineren gebeurt ’s avonds laat na negen uur. Iedere maaltijd wordt vaak vergezeld door brood en wijn en als je buiten de deur eet, krijg je ook nog eens vaak aan het einde een likeurtje van het huis aangeboden. Tapas eten doen Spanjaarden het meest als tussendoortje of aperitief, en paella eten gebeurt alleen tijdens de lunch. Een ander gebruik om rekening mee te houden is dat we ’s avonds wat lichtere maaltijden nemen dan ’s middags. Fooi wordt eigenlijk alleen gegeven wanneer het eten en de service uitmuntend was.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk de restauranttips van Marta en lees haar tips over eten en drinken in Barcelona.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1778 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *