Travel Blog

nov 21

Een wandeling door de leukste wijken van Londen

Gepost in Inspiratie binnen Europa | geplaatst door Linda Folkers

Elk najaar hult Londen zich al vrij vroeg in kerstsferen. De straten en de winkels zijn begin november al sfeervol verlicht. De eerste kerstmarkten verrijzen al, de eerste ijsbanen worden aangelegd. Londen is eigenlijk altijd een prima bestemming voor een stedentrip, maar in het najaar toch nét iets meer. We nemen een klein kijkje in het centrum en de wijken om het centrum heen. Waar zitten de leuke restaurantjes? Waar zitten de chique modewinkels? En waar kun je het beste uitgaan? Wandel met ons mee door Londen.

London City

In het zeer drukke centrum van Londen liggen de wijken Soho, Bloomsbury en Covent Garden. In dit centrum tref je dan ook veel winkelstraten aan, zoals dé winkelstraten van Londen: Oxford Street en Regent Street. Hou hier rekening met ontzettende drukte. Deze massa kom je ook tegen in het winkelcentrum Covent Garden. Hier zul je straattheater tegenkomen, wat ondanks de drukte die er altijd is toch een aangename sfeer geeft. Hou je van theater en / of musicals? In The West End heb je dan keuze genoeg. Hier zijn de grote, wereldberoemde producties te zien. Ook de wat kleinere, lokale voorstellingen zijn hier te aanschouwen.

Van Hyde Park tot Chelsea

Ten westen van het centrum liggen de stadsparken Hyde Park, Kensingtons Gardens en Holland Park. Dit gedeelte van Londen is wat grootser van opzet; Met haar brede lanen en statige herenhuizen is dit dan ook een welgesteld deel van de stad. Hier zul je ook de beroemde wijk Notting Hill vinden. Dit gedeelte is niet alleen beroemd om de gelijknamige film, maar ook om de vele boetiekjes en kleine winkeltjes. Wat zuidelijker vind je de echte rijkdom van Londen. Niet alleen liggen daar de toeristische hotspots als Big Ben, Westminster Abbey en Buckingham Palace, hier wonen ook de rijkste Londenaren. In de wijken Chelsea en South Kensington is de hoogste ‘miljonairs-dichtheid’ ter wereld. Hier zul je ook vele musea aantreffen en natuurlijk het wereldberoemde warenhuis Harrods.

hyde park
Serpentine Lake in Hyde Park

 
Noordwaarts vind je Camden Town, met de Camden Market. De omgeving is een smeltkroes van diverse culturen en ademt een beduidend andere sfeer dan het rijke centrum. Deze wijken zijn over het algemeen niet de leukste van de stad, want de armoede is hier goed merkbaar. Toch is er ook genoeg interessants te ontdekken en heeft deze omgeving ook een absolute charme. Door Camden stroomt Regent’s Canal, ook bekend als Little Venice. Dit kanaal loopt onder en langs huizen in Camden en daarmee is de naam in de volksmond goed verklaard.

Aan de andere kant van de Thames

We gaan terug naar het zuiden en steken zelfs de rivier de Thames een keertje over. Dit gebied is pas sinds enkele jaren populair en is daardoor nu ‘hot and happening’. Voorheen was de reputatie van dit gedeelte van Londen zeer slecht, maar het enorme reuzenrad The London Eye zorgde ervoor dat de wijk in de spreekwoordelijke lift naar boven is gegaan. Ook de Millennium Bridge en museum Tate Modern zijn hier te bezoeken. Londen heeft aan de Thames een voetpad gemaakt en deze Thameswalk brengt je langs alle hoogtepunten. Hier wordt ook de Boroughsmarket georganiseerd. Voorheen was dit een biologische markt, maar inmiddels is dit een publiekstrekker van jewelste. Ongeveer vijf kilometer naar het zuiden ligt de wijk Brixton. Hier vind je een zeer divers palet aan eten, drinken en mensen en ook het uitgaansleven is hier een aanrader. Brixton Acadamy is een concertzaal á la Paradiso waar grote artiesten optreden, maar in Brixton zijn meer clubs en poppodia te vinden, zoals Hootananny en The Windmill.

millennium bridge
Vanaf de South Bank kijk je op de Millennium Brigde en, aan de overkant, St. Pauls Cathedral

 
Het herfstige of zelfs het winterse Londen kent nog altijd voldoende (buiten)activiteiten. Van lange wandelingen tot leuke markten, van het bezoeken van het theater of concerten tot shoppen bij de duurste of juist de meest betaalbare zaken. Van het alternatieve Camden tot het chique Chelsea en van het beroemde Notting Hill tot het levendige Convent Garden. En dat allemaal sfeervol aangekleed met kerstverlichting, terwijl de tarieven van vliegtickets Londen doorgaans niet boven de 100 euro (per retour!) uitkomen. Wanneer ga jij naar Londen?

Gepost in Inspiratie binnen Europa | 2675 keer gelezen

Tags:


Reacties

franny22/11/2014 18:09

leuk en handig zeker als je nog nooit in londen bent geweest!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *