De favoriete vakantiebestemmingen van reisbloggers en -journalisten
Gepost in Onderzoeken | geplaatst door Linda FolkersAls je de reisboeken mag geloven is iedere bestemming geweldig, maar dat is helaas niet zo. In onze zoektocht naar eerlijke reisinformatie, gingen we op zoek naar mensen die al veel vakantiebrochures op waarheid hebben mogen controleren.
We vroegen een aantal reisjournalisten, travelbloggers en andere gelukkigen die veel in het buitenland verblijven naar hun ervaringen op reis. Welke bestemming heeft hen in positieve zin het meest verrast, en welk oord heeft hen juist wat teleurgesteld? Ook waren we érg benieuwd wat er bovenaan het wensenlijstje staat van iemand die de halve wereld al heeft gezien, of daar inmiddels dicht bij in de buurt komt.
Wendy Roep, Telegraaf Reiskrant
Werd positief verrast door Namibië.
Ben er inmiddels 2 keer geweest; life changing. De ruimte, de natuur, wildlife, de mensen, de geur… Waanzinnig en proeft naar meer.
Is minder te spreken over Sofia.
Hoorde positieve verhalen over de Bulgaarse hoofdstad voor vertrek, maar ik voelde me er totaal niet prettig. Geen fijne sfeer, moeilijk contact te krijgen met de bevolking.
Wil nog graag naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Ik wil dolgraag nog met een camper door Australië en Nieuw-Zeeland karren. Sowieso trekt een campervakantie mij enorm. Geen ervaring mee, maar daar gaat verandering in komen. Ooit!
Het karakteristieke roodbruine landschap van Namibië
Isabel Mosk, Vive le Voyage / Stories and Stamps
Werd positief verrast door India.
Het land heeft iets magisch. Op het moment dat je arriveert ben onderdeel van een film. Het land is zo divers. Daarnaast word je flexibiliteit dagelijks op de proef gesteld. De kleuren, geuren en spiritualiteit hebben ervoor gezorgd dat dit een van mijn favoriete landen is.
Is minder te spreken over Vietnam.
Na 7 maanden reizen in Azië arriveerde ik in Vietnam. Als backpacker word je niet hartelijk verwelkomd. Meerdere keren zijn we in de maling genomen en kregen wij ruzie vanwege dat. Toen ik een jaar later de reisblog van Matt Kepnes las, herkende ik zijn redenen waarom hij nooit meer teruggaat naar Vietnam.
Wil nog graag naar Antarctica.
Het is mijn droombestemming! Ik hou van natuur. Een paar jaar geleden was ik in Ushuaia, Argentinië. Vanuit hier vertrekken de boten naar Antarctica. Wat was ik jaloers op de mensen die er naartoe gingen. Op een dag ga ik hier zeker naartoe. Voor die tijd blijf ik er nog over dromen.
Mensen verzamelen zich voor de Taj Mahal in India
Erik van Erp, Around the Globe
Werd positief verrast door Chili, Tallinn en Malta.
Chili is typisch zo’n bestemming die je zelden of nooit voorbij ziet komen op TV en waar je ook helemaal geen beeld bij hebt. Het super smalle, langgerekte land heeft enorm veel te bieden en is erg divers. De omgeving varieert van ruige landschappen met bergen en vulkanen, vaak met sneeuw bedekt tot prachtige natuurparken met blauwe meren. Ook vind je er enkele boeiende steden en om lekker te relaxen heeft Chili prima stranden en een goed klimaat. Het noorden heeft de meest bijzondere woestijn die ik ooit gezien heb. De Atacama Dessert is de droogste plek op aarde met bizarre landschappen.
Binnen Europa kon ik wat minder goed kiezen. Als citytrip staat Tallinn bij mij nog altijd met stip op nummer 1. Deze bijzondere middeleeuwse stad met de stadsmuren nog helemaal intact komt het best tot zijn recht in de winter. Zeker wanneer er sneeuw ligt en de stad sfeervol verlicht is.
Malta heeft mij ook positief verrast. Het land dat uit drie eilanden bestaat heeft een totaal eigen karakter en is een mooie mix van de landen in de buurt. Ook biedt het land voor ieder wat wils, Valletta voor de stedenliefhebbers, er is volop strand aanwezig en je kunt er duiken.
Zo is het me toch mooi gelukt om drie bestemmingen te benoemen. Het is altijd lastig om er één uit te pikken, aangezien bijna iedere bestemming je wel verrast. Zo heb ik nu ook alweer spijt dat ik Nantes en IJsland niet genoemd heb, ook erg mooie plekken.
Is minder te spreken over Lille.
Ik zorg er altijd voor om me vooraf voldoende in een bestemming te verdiepen, om teleurstellingen te voorkomen. Lille viel me in zekere zin wat tegen. Veel mensen zijn enthousiast over deze stad en ik had dus hoge verwachtingen. Hoewel ik het na een bezoek geen onaardige stad vond, is het ook niet een plek die er voor mij enorm uitspringt. Misschien wanneer ik zonder enige verwachtingen was gegaan was mijn beeld heel anders geweest. Ook het weer zat tegen, wat altijd meespeelt in het beeld dat je van een stad hebt. Met mooi weer is het vast prima toeven op het grote stadsplein! Wellicht een reden om nog eens terug te gaan.
Wil nog graag naar Zuid-Afrika en Ecuador.
Deze bestemmingen trekken mij enorm aan, maar het is er nog niet van gekomen om deze landen te bezoeken.
De prachtige natuur van Chileens Patagonië
Milou van Roon, Explorista.nl
Werd positief verrast door Baskenland, in Spanje.
Toen ik er heen ging had ik eigenlijk weinig ideeën, het leek me misschien een beetje saai. Maar jeetje, wat heeft die omgeving veel te bieden. Prachtige natuur, leuke dorpjes, interessante architectuur en geschiedenis en súper lekkere pintxos. En de regio is ook nog erg vriendelijk geprijsd.
Is minder te spreken over Malta.
Het weer was lekker, en er waren mooie oude steden, maar in het voorjaar was het er uitgestorven en op het kleine eiland valt eigenlijk niet bijzonder veel te beleven. Grote delen leken gewoon op massale Spaanse badplaatsen met hoge flats naast het strand. Daarnaast vond ik de mannelijke bevolking erg onprettig.
Wil nog graag naar India.
Het lijkt me zo’n bijzondere ervaring om door dat land te reizen. De cultuur is zó anders en authentiek, verwacht ik, heel anders dan ik gewend ben. Bovendien is er op veel gebieden iets te beleven: natuur, cultuur, culinair, geschiedenis. Ik kan niet wachten.
Heerlijke pintxos in San Sebastian
Corno van den Berg, Droomplekken.nl
Werd positief verrast door de Galapagos-eilanden.
Dat dieren als ze niet worden bejaagd niet bang zijn voor de mens vond ik meer dan indrukwekkend. Ik voelde me nietig bij zoveel natuurgeweld.
Is minder te spreken over Stonehenge, in Engeland.
Zo’n mooi en bijzonder verleden, maar de vele bussen met luide toeristen halen de magie helemaal weg. Dus moet je vroeg in de ochtend gaan.
Wil nog graag naar Papoea Nieuw Guinea.
Een ideale mix van cultuur en natuur. Waar je nog echt wordt verrast, hoor ik van avonturiers. Het moet er nou maar eens van komen.
Een iguana poseert in de zon op de Galapagos-eilanden
Niel van Herck, Tjoolaard.be
Werd positief verrast door Japan en Oeganda.
Ik trok naar Japan met gigantisch hoge verwachtingen. Eindelijk naar het land van de rijzende zon. En aan al die verwachtingen werd voldaan. Meer dan gehoopt. Fantastisch gekke mensen, heerlijk eten, mooie architectuur en een stevige dosis natuur. Topreis en een land waar ik gegarandeerd naar terugkeer. Oeganda was dan weer het tegenovergestelde. Daar trok ik zonder vooroordelen naartoe. Geen idee aan wat ik me moest verwachten. Maar uiteindelijk werd het een heel intense ervaring. Creatieve chaos in een prachtig decor.
Is minder te spreken over Naïrobi, in Kenia.
Echt een onaangename stad. Levensgevaarlijk op alle mogelijke manieren. Ik ben er zelf overvallen geweest en je wordt overal met een gevoel van onveiligheid opgescheept. De stad kan zo goed als alleen per wagen bezocht worden maar het verkeer is moordend. Druk, chaotisch en gevaarlijk. Daarnaast word je overal gecontroleerd op wapens en bommen, logisch ergens na de vele terroristische aanslagen. Mij zien ze daar niet meteen terug.
Wil nog graag naar Noord-Korea.
Elke morgen sta ik op en wil ik wel ergens anders heen. Mijn hoofd is nogal snel te overtuigen. Mooie foto, leuke quote, grappige stadsnaam, … Maar voorlopig staat Noord-Korea hoog op de lijst. Ik ben heel benieuwd naar hoe het voelt om bijzonder georkestreerd te reizen. Ik wil zien wat daar gaande is. Canada is zo’n bestemming die ook altijd blijft sluimeren. Lange hikes, coole steden, heel veel natuur, aangename mensen, zou misschien wel eens een reis kunnen zijn waar ik niet van terugkom.
De fluorescerende knipperlichtstraten van Tokio
Sander Lindenburg, ElkeDagVakantie.nl / Wegener regiokranten
Werd positief verrast door de Verenigde Staten.
Door de tv krijg je daar natuurlijk toch een bepaald beeld van, maar de praktijk blijkt heel anders te zijn. De laatste keer waren we er in 2009 ter gelegenheid van ons 25-jarig huwelijk samen met onze drie kinderen. We hebben toen een prachtige rondreis gemaakt. Niet met een camper of in hotels, maar met een huurauto en een tent. Dat maakte dat we o.a. vlak aan de rand van de Grand Canyon konden staan en dagen midden in de natuur leefden. Prachtige avonden hadden we aan de voet van de Golden Gate Brug in San Francisco bij het kampvuur op de meest basic camping die we ooit bezocht hebben. Met wasbeertjes die om de hoek van een boom kwamen kijken wat we deden. Het was een drie weken durend avontuur, die met recht door de kinderen nu al omschreven wordt als een ‘reis voor het leven’.
Is minder te spreken over Cinque Terre, aan de Italiaanse kust.
Prachtige dorpjes hoor, daar niet van. Maar het is in het hoogseizoen ‘Valkenburg in het kwadraat’. Met als grootste nadeel de bereikbaarheid van de vijf dorpjes die langs de grillige kust gedrapeerd liggen. Na een mislukte poging de dorpjes per auto te bereiken (geen parkeergelegenheid, bonnen uitschrijvende agenten voor verkeerd geparkeerde auto’s op de toeritten), zijn we dankzij een tip gewoon in 1 dag per trein langs de dorpjes gegaan. Dit is duidelijk een plek die je beter buiten het seizoen kunt bekijken.
Wil nog graag naar IJsland.
Die ruigte, de vulkanen, watervallen en geisers zou graag zelf eens bekijken. Het hoeft geen 3 weken achter elkaar (lijkt me iets te lang), maar een week zou mooi zijn. En verder wil ik graag nog een paar roadtrips maken: 1. Via Polen, Estland, Letland, Finland naar de Noordkaap en dan via de Noorse fjordenkust terug naar Nederland. 2. Het Iberisch schiereiland rondrijden (Santa de Compostella, Lissabon, Gibraltar, Madrid, Barcelona). 3. Route 66 doen, van Los Angeles naar Chicago en dan via Canada naar New York en weer naar huis.
De markante Golden Gate Bridge in San Francisco
Anneke de Bundel en Nicole Franken, Nomad & Villager
Werden positief verrast door Iraaks Koerdistan.
Hierover kunnen we kort zijn en zijn we het voor de verandering met elkaar eens. Iraaks Koerdistan is een bijzondere plek. We waren hiervoor gevraagd door het ministerie van Koerdistan en hadden geen idee wat we moesten verwachten. Beetje spannend ook wel als je zegt: “Irak”. Wij sliepen bij mensen thuis. Lieve mensen, zeer gastvrij, prachtige natuur met bergen en canyons en tsja logischerwijze nog niet zo toeristisch. Je kunt goed reizen door Koerdistan. De grenzen van het autonome Koerdistan worden bewaakt door de Koerden zelf. Oh en pas op met plassen in de berm, het is nog niet geheel mijnenvrij.
Zijn minder te spreken over Jerez de la Frontera, in Spanje.
Sorry maar wij vinden nooit iets tegenvallen. Althans, er gaat bij ons voortdurend van alles mis. Maar tegenvallen? Nee want iedere tegenvaller is ook wel een goed verhaal. Nou vooruit… mevrouw Villager was iets minder gecharmeerd van Jerez de la Frontera, iets te zoet en te toeristisch naar haar smaak en mevrouw Nomad vond Sicilië af en toe wat lastig maar dat lag meer aan de auto zonder bodem en de gigantische insecten (ieniemienie beestjes) die haar ’s nachts belaagden.
Willen nog graag naar Ierland en Groenland.
Mevrouw Villager probeert al jaren in Ierland te geraken. Er is daar een pub annex mortuarium waar ze graag een koud biertje wil drinken. Helaas gooit Nomad steeds roet in het eten. Iedere keer dat we dreigen af te reizen, wordt de reis gecanceld en moeten we ineens dringend naar IJsland of Schotland. Ook nu staat ie weer gepland met de nodige mitsen en maren. Mevrouw Nomad wil graag naar Groenland. Dus dat zal het wel worden. So long Eire!
In Groenland ontkomen de daken tijdens de zomermaanden eindelijk even aan de sneeuw
Jurriaan Teulings, JurriaanTeulings.com / Tix.nl
Werd positief verrast door Antarctica.
Ik dacht: ik ga twee dagen kotsen bij de oversteek van de Straat Drake, het ruwste stukje zee op aarde. En dan? Een heleboel door pinguïns ondergepoepte ijsschotsen zien? Ik was wel erg nieuwsgierig maar ik had gewoon niet echt een idee wat ik er kon verwachten. Daar dacht ik toen ik midden in de witte wildernis, dobberend op een rubberbootje tussen torenende ijsbergen werd omringd door een stuk of vijf walvissen, wel anders over. Het kost een paar centen om er te komen, maar dan heb je ook écht een unieke ervaring. Het is alweer een jaar geleden maar ik denk er nog vaak aan.
Is minder te spreken over Sint Petersburg (Rusland).
Misschien had ik er teveel goede verhalen over gehoord en daardoor te hoge verwachtingen, maar ik werd er niet warm van. Er hing een deprimerende sfeer. Toch wil ik graag nog een keer terug hoor. Ik was er maar een dag of 3, sommige steden moet je gewoon nog een kans geven.
Wil nog graag naar de Noordpool.
Daar kun je met een Russische atoomijsbreker heen.
Oorverdovende rust in Antarctica
Kees Verplanke, Reisgids van de Consumentenbond
Werd positief verrast door Vilnius, in Litouwen.
Ik had hier toch wel aardig wat Oost-Europese shades of grey verwacht maar niets van dat alles. Wat een heerlijke stad qua sfeer, schoon en met veel goed bezette terrasjes, uitstekende restaurants, hotels en B&B’s, een prettige bevolking, je kunt er goed terecht met Engels en een grotendeels intacte historische binnenstad.
Is minder te spreken over Bombay (India).
Geen moment rust om rond te kijken, continu mensen aan je arm in deze qua bevolking geëxplodeerde metropool. Extreme schrijnende armoede, zware luchtvervuiling, er niets aan kunnen ontdekken er te blijven of terug te keren terwijl ik van grote steden hou en Bangkok mijn hart gestolen heeft.
Wil nog graag naar Brazilië.
De immense natuur van de Amazone en Pantanal, de exotische Latijnse soie de vivre, de tropische kust; wel een close finish net voor Japan en Argentinië.
Oud ontmoet nieuw in Vilnius
Paul Römer, National Geographic Traveler
Werd positief verrast door Rio de Janeiro, in Brazilië.
Over deze stad gaan verhalen dat het er gevaarlijk is, dat je altijd om je heen moet kijken, dat de inwoners vaak niet te vertrouwen zijn. Er zullen zonder twijfel buurten bestaan waar je ’s avonds laat beter niet kunt komen (in welke stad niet?), maar ik heb Rio juist ervaren als een uiterst relaxte stad, vooral langs de beroemde stranden van Ipanema en Copacabana, waar je met iedereen makkelijk in contact kunt komen. Er heerst een warme gastvrijheid je kunt er fantastisch eten en het ligt bovendien prachtig aan de Baai van Guanabara.
Is minder te spreken over China.
Ik was er misschien niet in de beste periode (januari), en ik heb natuurlijk slechts een fractie gezien (Chengdu, Xi’an en het Qinglinggebergte), maar er heerst een curieuze sfeer. De mensen zijn best moeilijk benaderbaar, was mijn ervaring, en overal waar ik kwam kon ik mezelf de vraag stellen: waarom? Waarom zouden ze het zo doen? Ik zou graag meer plekken in het land ontdekken, want ik ben ervan overtuigd dat het een bijzondere bestemming is.
Wil nog graag naar Nieuw-Zeeland.
Ik heb het gevoel dat ik me daar meteen zal thuisvoelen.
Een ongeëvenaard uitzicht over Rio de Janeiro
Lisette van Beek, Travellust.nl
Werd positief verrast door Nicaragua.
Dit land stond nooit op mijn radar, maar toen ik een schandalig goedkoop ticket voorbij zag komen heb ik toch geboekt. En wat was dát een goede keuze zeg! Het land werd jarenlang overschaduwd door populaire buurvrouw Costa Rica en dit is volkomen onterecht, maar stiekem geeft dat wel veel voordelen. Het is nog 100% authentiek, er zijn veel ‘off the beaten track’ bestemmingen en op sommige plekken kom je nauwelijks toeristen tegen. Nicaragua heeft een ideale mix van indrukwekkende steden, dampende jungle, actieve vulkanen en bountystranden. Daarnaast is het één van de veiligste landen van de regio en ook nog eens de goedkoopste. Wat wil een mens nog meer?
Is minder te spreken over Maleisië.
Nadat ik 5 maanden door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja gereisd had – waar je van de ene verbazing in de andere valt – kwam ik aan in Maleisië. En dat viel ietwat tegen. Begrijp me niet verkeerd: Maleisië is een geweldig land, maar het is toch meer westers, rijker en ‘normaler’ dan de rest van Zuidoost-Azië. Toen ik Maleisië binnenkwam leek het zelfs even alsof ik op een Nederlandse snelweg reed. Minder ‘wauw’-momentjes, dus.
Wil nog graag met de Transmongolië Express.
Welke niet? Bolivia staat erg hoog op mijn lijst, maar een andere grote droom is om met de Transmongolië Express door Rusland, Mongolie en China te reizen. Vanuit eindpunt Beijing wil ik terug in westelijke richting via Tibet en Nepal, om te eindigen in India. Dit lijkt me echt een geweldig avontuur!
Mensen genieten in de schaduw in Granada, Nicaragua
Johannes Keuning, De Wereld in 27 Vakantiedagen
Werd positief verrast door de Filipijnen.
Hoofdstad Manilla is geen fijne binnenkomer, maar mán wat een prachtige landschappen en paradijseilanden vind je elders in dit enorme land. Hoogtepunten: de rijstterrassen van Banaua en Batad in het noorden en het eiland Palawan, met name het slaperige dorpje Port Barton (Paradise!) en El Nido.
Is minder te spreken over Hvar, in Kroatië.
Ik ben op reis bijzonder weinig teleurgesteld tot nu toe, omdat ik van te voren vaak goed inlees en hele bewuste keuzes maak. Als ik er een moet noemen: Kroatië, het eiland Hvar. Een beetje van-alles-wat-maar-net-niks, qua cultuur, kusten, sfeer en keuken.
Wil nog graag naar India.
Ik wil, nee moét nog een keer terug naar India. Na Rajasthan, Delhi en Varanasi in het noorden wil ik dolgraag het rustiger, schoner zuiden van de westkust meemaken, van Goa tot Kerala.
Eén van de vele paradijselijke Filipijnse eilanden
Tessa aan de Stegge, Cherry Picker
Werd positief verrast door Jordanië.
De gastvrijheid van de mensen heeft me diep geraakt. Ik heb dagen rondgestruind in Petra en in over-the-top hotel aan de Dode Zee gecocoond en gedobberd. Ook in Amman zijn veel hotspots te vinden, maar ook de beste falafel ook voor €0,25. Geweldige bestemming midden in de Arabische wereld.
Is minder te spreken over Maleisië
Ik vond het een een lapjesdeken van de omringende landen en heeft weinig indruk gemaakt. In Thailand zijn de stranden en eilandjes mooier en in Indonesië is het eten vele malen beter en de jungle ruiger.
Wil nog graag naar Colombia, Libanon en Oeganda.
Een hike naar de Verloren Stad in de jungle van Colombia staat hoog op mijn lijstje. Ook wil ik heel graag het uitgaansleven en de culinaire keuken van Libanon ervaren. Tot slot: oog in oog met de gorilla’s in Oeganda; wie wil dat nou niet?
Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld: Petra, in Jordanië
En nu…? Waar naartoe?
We hadden eigenlijk gehoopt dat de veertien experts eensgezind richting dezelfde onontdekte bestemming zouden wijzen, maar niets is minder waar. Geen enkele stad of land werd tweemaal genoemd als meest verrassende bestemming. Enkel wat betreft de wensenlijstjes is er enige consensus; zowel Nieuw-Zeeland als India wordt tweemaal genoemd.
Als er al een conclusie te trekken is uit de ervaringen van professionele reizigers, is het dat er geen conclusies te trekken zijn. En eigenlijk is dat ook wel een prettige gedachte: waar je ook naar toe gaat, je kunt overal in positieve zin worden verrast. Nou ja, bijna overal.
Reacties
De positieve reacties over India kan ik alleen maar beamen en ook het tegenvallende Maleisië. Wat ik niet begrijp is het tegenvallende Vietnam. Wij zijn er op dit moment en hebben zojuist ons visum voor een maand verlengd. Geweldig land, mooie accommodaties, prachtige natuur en hele lieve mensen. Ook kijken we al een beetje vooruit naar Japan, waar we over twee weken naar toe gaan. Hopen dat ook onze, hooggespannen, verwachtingen uitkomen.
Schrijf een reactie