Travel Blog

dec 14

Wat te doen in bijzonder Rome

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Met een historie die meer dan tweeënhalf millennium terug reikt, staat Rome vol wereldberoemd erfgoed uit vervlogen tijden. Toch heeft de tijd in de historische straten geenszins stilgestaan. Laat de grote bezienswaardigheden voor wat ze zijn, en ontdek tijdens een stedentrip Rome hoe deze stad tegelijk heel oud en piepjong kan zijn.

Uitzicht weids en krap

Een ontspannen begin van de route: het prachtige uitzicht vanaf Giardino Degli Aranci (de Sinaasappeltuin) achter de Basilica Santa Sabina bij het Piazza Pietro d’Illiria. Hier strekt heel Rome zich in alle glorie voor je uit. Even om de hoek op de heuvel Aventijn, staat er altijd wel een rij mensen te wachten om door het sleutelgat van de poort van Villa del Priorato di Malta te turen. Sluit aan, en zie hoe het sleutelgat het uitzicht op de Sint Pieterskerk perfect omlijst.

rome-sleutelgat

 

Chocoladehemel

Midden tussen de straatkunst van de hippe buurt San Lorenzo vind je een ware chocoladehemel bij Said. In een decor vol gebruiksvoorwerpen uit de oude chocoladefabriek waar het ooit allemaal mee begon, serveert men tegenwoordig een ontzagwekkende hoeveelheid lekkernijen. Loop door de winkel door naar achteren voor de warme chocolademelk, of het nu winter is of niet.

chocolate

 

Pop Surrealistisch

Het ‘circus’ uit de naam van de Dorothy Circus Gallery wordt bij de eerste stap in deze wonderlijke ruimte al duidelijk: deze galerie wordt niet voor niks gezien als een van de meest vooraanstaande op het gebied van urban art en pop surrealisme. Wat dat precies is? Denk aan een Tim Burton film, en doe er nog een psychedelisch schepje bovenop.
Via dei Pettinari 76 www.dorothycircusgallery.com

galerie

 

Exclusieve horrorwijk

Wandel door Quartiere Coppede, een chique woonbuurt van de hand van Gino Coppedè, de architect die tussen 1913 en 1927 maar liefst 18 paleisjes bouwde rondom Piazza Mincio. Let op alle bijzondere ornamenten, die bijna allemaal wel wat lugubers hebben. Het was dan ook een geliefde filmlocatie van de Italiaanse horrorfilmregisseur Dario Argento.

quartiere-coppede

 

Delicatessen

Pas op, als je jezelf ook maar énigszins als foodie beschouwt, zou je de tijd die je reserveert voor Eataly makkelijk kunnen overschrijden. Dit walhalla van Italiaanse delicatessen, dat gevestigd is onder de glazen koepel van de Air Terminal, is onderverdeeld in meerdere drink- en eetafdelingen. Je kunt er shoppen als in een chique supermarkt, of aanschuiven voor een fantastische maaltijd.

eataly

 

Aperitivo

Rond de dag in Rome af, en zwengel de avond aan, in Libreria Caffè Bohemien. Dit verborgen barretje om de hoek van het levendige Piazza Monti is een casual chic juweeltje. Wie na Eataly nog trek heeft, kan zich hier volgens de Italiaanse aperitivo-traditie tussen pakweg 6 en 9 uur ’s avonds vergrijpen aan stuzzichini – lekkere hapjes gratis bij een glas drank. Of blijf hangen op Piazza Monti, waar iedereen zich ’s avonds met een fles wijn rondom de fontein verzamelt.

 
Nog meer Rome-tips? TIX.nl-local Monica Nardella heeft een uitgebreide reisgids met bezienswaardigheden Rome voor je samengesteld.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 2161 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *