Travel Blog

sep 20

Stedentrip: Verover Rome in 72 uur

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

De Italiaanse hoofdstad Rome heeft eigenlijk geen introductie nodig. De eeuwenoude stad is als een levend museum, met een overvloed aan fascinerende plekken en bezienswaardigheden die je herinneren aan een roemrijk verleden. De prachtige pleinen, renaissancefonteinen en middeleeuwse gebouwen blenden probleemloos met soms hypermoderne bouwwerken. Ook heeft Rome een bloeiend nachtleven, evenals veel chique winkelcentra, goede restaurants en leuke cafés. Met zoveel moois zou je verwachten dat je minimaal een maand nodig hebt om Rome te ontdekken, maar met het juiste reisplan kun je deze prachtige stad ook in 3 dagen proberen te veroveren.

 

Overwin eerst een van de grootste hindernissen: het verkeer

Alle wegen leiden naar Rome! Maar ze komen wel samen in een enorme verkeerschaos met auto’s, bussen, scooters, enzovoort. Natuurlijke kunnen de overbelaste straten en snelwegen van Rome lijken op een onoverkomelijke hindernis voor reizigers, zeker voor mensen die het beste uit hun kort driedaags bezoek willen halen. Maar wees gerust, er zijn voldoende alternatieven om het bruisende verkeer in Rome als een machtige Romeinse keizer te overwinnen.

Met de bus langs de highlights.
Er zijn heel wat touroperators in de stad die graag langs de Romeinse hoogtepunten rijden. De Appian Line is een toonaangevende maatschappij waarmee je kunt genieten van de prachtige uitzichten van Rome met de autobus. Met hun rondleidingen kom je door sommige van de meest iconische plaatsen van de stad zoals de Sixtijnse Kapel, het Colosseum, het Forum Romanum en Sint-Pietersbasiliek.

Maak gebruik van de metro.
Als je niet zo’n grote fan bent van groepsreizen, dan kun je gebruik maken van de Metropolitana, het metrostelsel van Rome. De metro brengt je snel naar de binnenstad, zelfs tijdens de spitsuren. De metrostellen stoppen op belangrijke plaatsen zoals de Sint-Pietersbasiliek, het Spaanse plein en het Colosseum. Het metrostelsel van Rome wordt nog steeds uitgebreid, om alle delen van de stad met elkaar te verbinden.

Een ‘Roma Pass’ is een goede investering.
Als je van plan bent om alle belangrijke gebouwen en musea van de stad wil bezoeken, zorg dan voor een Roma Pass. Met een Roma Pass (€38,50 voor 72 uur) krijg je gratis toegang tot de eerste twee archeologische sites of bezochte musea. Daarnaast biedt het volledige toegang tot het openbaar vervoer (m.u.v. Rome Fiumicino), kortingen op kaartjes voor andere musea, theatervoorstellingen, muziekevenementen en tentoonstellingen. Met een Omnia Pass krijg je ook toegang tot alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad.

 

Dag 1: Oudheden van Rome.

Tijdens de eerste dag van je driedaagse avontuur in Rome maak je kennis met het glorieuze verleden van de stad, door enkele van de mooiste ruïnes en monumenten van het oude Rome te bezoeken. Dit avontuur begint met een bezoek aan het wereldberoemde Romeinse Colosseum. Het werd ongeveer 70 jaar voor Christus gebouwd en dit amfitheater is zonder enige twijfel een van de grootste bewijzen van de ingenieuze kennis van de Romeinen. Niet alleen valt de enorme omvang op, maar het is ook de weerspiegeling van de architectonische schoonheid uit een ver verleden. De Palatijn ligt op een steenworp afstand van het Colosseum. Hier kun je je verdiepen in de geschiedenis van Rome met een bezoek aan zijn museum en de archeologische opgravingen.

De volgende stop die we maken is bij het Forum Romanum, een massief complex met opvallende bogen, basilieken en tempels. Spendeer minstens een paar uur om dit complex te bezoeken. Daarna is het tijd voor een heerlijk Italiaans ijsje. Waar vind je de smakelijke gelato van Rome? Stap in de richting van de Trevifontein en zoek naar San Crispino, een beroemde ijssalon die een verscheidenheid aan heerlijke smaken serveert. Geniet ondertussen een paar ogenblikken van de adembenemende Trevifontein. Vergeet niet om een muntje in het water van de fontein te gooien. Volgens de legende zorgt dit ervoor dat je ooit naar deze plaats terugkeert. Tenslotte gaan we naar het Pantheon. Het is een prachtige historische site met een goed bewaard gebouw in het meest schilderachtige deel van Rome. Terloops, de toegang tot het bijna 2.000 jaar oude gebouw is gratis.

 

Dag 2: De verbazingwekkende architectonische en artistieke werken van Rome.

Laat je als eerste betoveren door de enorme omvang en het ingewikkelde ontwerp van de Sint-Pietersbasiliek. Dit is de grootste christelijke kerk ter wereld waar het beroemde kunstwerk van Michelangelo, de Pieta, is ondergebracht. Vanuit de toren van deze basiliek heb je een prachtig uitzicht over de stad. Direct daarna kun je naar het Piazza di San Pietro (Sint-Pietersplein), dat veruit een van de mooiste en meest populaire pleinen ter wereld is. Vanaf het Sint-Pietersplein maak je een korte wandeling naar het zeer gewaardeerde Vaticaans museum, waar je kunt genieten van een fascinerende verzameling schilderijen, fresco’s en andere belangrijke kunstwerken. Spendeer minstens een uur in dit museum, dat een schatkist vol kunstwerken is.

Daarna kun je lunchen in een van de restaurants in de buurt. Vermijd daarbij de toeristische pleinen, en loop door naar de achterliggende straatjes voor een authentieke Italiaanse lunch. Ga vervolgens naar het kasteel Sant-Angelo, een schitterend historisch bouwwerk. Behalve het prachtige monument, biedt ook dit bezoek een spectaculair uitzicht over de stad. Voor het laatste deel van dag 2 kun je naar de Piazza Navona wandelen. Het is niet alleen een van de mooiste pleinen van Rome, het is ook een geweldige plek om mensen te observeren en meer te leren over de Italiaanse cultuur. Aansluitend loop je naar het Campo dei Fiori, een energiek plein met een geweldige markt en bruisende avondactiviteit. Wat veel mensen over het hoofd zien in Rome is het Joodse Getto: een eclectische en charmante wijk vol verrassingen en verborgen juweeltjes.

 

Dag 3: Een dag van winkelen en nog rustig iets te gaan bekijken.

Je derde en laatste dag moet gebruikt worden om de dingen en plaatsen die je hebt gemist eens op een rijtje te zetten en te kijken wat je er nog uitpikt om te bezoeken. Neem daarnaast de tijd om wat te winkelen samen met je familie of geliefde. Rome is ooit genomineerd als de ultieme modehoofdstad van de wereld en heeft veel mogelijkheden om te winkelen, van antiek en kunst tot sieraden en kleding. De beste plaatsen om te winkelen in Rome zijn o.a. Euroma2, Cinecitta Due, La Rinacente en Valmontone. Als je er op het einde van de derde dag nog zin in hebt, kun je ’s avonds nog een van de talrijke clubs, pubs, Romeinse kroegen of discotheken bezoeken. Uiteraard zijn er nog veel mooie bezienswaardigheden in Rome die de moeite waard zijn. In 72 uur zul je nooit de hele stad kunnen leren kennen, dus beschouw het als een eerste date. Voor een echte verovering zul je echt nog een keer terug moeten komen.

Gepost in Reportages | 2721 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *