Travel Blog

jun 02

Interview met een wereldreiziger

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Hij had een heerlijk leven, inclusief een goede baan bij een telecommaatschappij. En toch begon het te kriebelen. De nu 28-jarige Leon Gerrits wilde meer zien van de wereld, zegde alles op en trok er op uit. Voor onbepaalde tijd, alleen zijn eerste bestemming was duidelijk: Tokio. Inmiddels is Leon nét thuis na een reis van ruim een jaar, die hem door 14 landen in Zuid-Oost Azië en Oceanië leidde.

Wat drijft iemand om er op uit te gaan? Hoe plan je een wereldreis, of juist niet? En verandert een jaar in het buitenland je kijk op Nederland? Met deze (en nog een paar andere) vragen vielen we Leon lastig.

Waarom ben je er ruim een jaar geleden op uit getrokken en wat verwachtte je te zien, beleven of bereiken?

Tijdens mijn toenmalige baan werd ik gevraagd om over mijn toekomst na te denken en hier plannen voor op te stellen. Een belangrijke reden was dan ook om klaargestoomd te worden voor een rol als manager. Ik realiseerde me toen dat ik eigenlijk nog niet veel van de wereld heb gezien en dat de situatie perfect was om de keuze te maken om te gaan reizen.

Wat zijn de mooiste avonturen die je het afgelopen jaar hebt beleefd?

Dit zijn er bijna te veel om hier op te noemen. Enkele highlights zijn:
– 3 weken trekking in de Himalayas
– de lengte van Nieuw-Zeeland fietsen in 2 maanden tijd
– een skydive van 18000ft
– overleven op een onbewoond eiland in de Pacific

Welke obstakels ben je tijdens je reis tegengekomen?

Een heel irritant fenomeen zijn de visa-eisen die per land verschillen. Dit betekent dat je dit vooraf goed uit moet zoeken en dat dit je verblijf vaak limiteert tot een bepaalde tijd. Ik ben zelfs speciaal naar Bangkok gevlogen om een visa voor India te kunnen regelen.

Daarnaast heb ik tijdens een van mijn duiken op de Filipijnen een oorontsteking opgelopen. Als je dan alleen bent met veel pijn wil je niets liever dan terug naar huis.

Een ander “obstakel” was het feit dat mijn tas gestolen is in een bus in India. Hier zaten al mijn waardevolle spullen in zoals een iPad en een camera. Hierdoor ben ik veel foto’s verloren en een persoonlijk dagboek dat ik bijhield. Het is een hele aparte ervaring om hier dan aangifte van te doen op een politiebureau waar niemand Engels spreekt.

Wat is het mooiste land dat je tot nu toe hebt bezocht?

Ik ben heel erg gefascineerd door Japan. Het is zo perfect en de mensen leven naar een erecode waarbij gezichtsverlies het ergste is wat je kunt overkomen. De combinatie van een hele rijke cultuur, de meest moderne snufjes en geweldig eten maakt dit voor mij zeker mijn favoriete land!

Wat zou je bij een volgende (wereld)reis anders doen?

Eigenlijk zou ik niet veel anders gedaan hebben. Wel zou ik niet nog eens een langere fietstocht helemaal alleen doen, omdat ik zoveel momenten heb meegemaakt die ik graag met iemand zou willen delen. Dit is tijdens deze fietstrip ook wel een van de meest waardevolle inzichten geweest.

Is je kijk op Nederland tijdens het afgelopen jaar veranderd?

Ja, maar dan eigenlijk meer de kijk op de “westerse wereld”. Veel mensen zijn vooral erg bezig om zich te bewijzen en komen hierbij nauwelijks buiten hun comfort-zone. Geluk word gekocht in de vorm van meer bezittingen en eigenlijk geeft dit enkel korte-termijn voldoening. Ik heb families ontmoet die in een hutje wonen en elkaar hebben en toch intens gelukkig zijn. Het zou goed zijn voor velen om dit contrast eens te zien door zo te realiseren dat wij gezegend zijn met veel luxe en ons vooral druk maken om eerste-wereld-problemen.

Welke tips zou je iemand, die nu met het idee om op wereldreis te gaan speelt, mee geven?

Hak de knoop door en durf het aan om alleen te gaan. Je zelfontwikkeling stel je hiermee op de proef en dit brengt je zoveel moois en nieuwe inzichten die je je verdere leven met je meeneemt. Hoe eng het ook klinkt, maar regel niet te veel op voorhand. Met een ticket, visa en wat geld kun je altijd overleven en maak je jezelf meer afhankelijk van anderen. Dit levert authentieke situaties op en avonturen die je waarschijnlijk niet meemaakt wanneer je veilig in een 3- sterren hotel met zwembad zit.

Hoe is het om na ruim een jaar weer thuis te komen?

Het voelt heel vertrouwd om weer terug te zijn in Nederland, maar ook zeker nog wat onwennig. Binnen enkele dagen realiseer je dat er relatief weinig veranderd en dat ik het juist ben die wat veranderd is. De grootste uitdaging voor mezelf nu is om, naast een nieuw leven op te bouwen, de mooie momenten tijdens mijn reis te koesteren en deze in mijn gedachten op te kunnen halen tijdens een situatie waarin ik daarnaar verlang.

Wil je meer weten over Leon’s ervaringen aan de andere kant van de wereld? Op zijn blog LeOn the Road deed hij verslag van zijn avonturen. Via Instagram deelt hij zijn foto’s, waarvan je hieronder een kleine selectie ziet.
[new_royalslider id=”10″]

Gepost in Reportages | 2683 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *