Travel Blog

jun 23

Voor een habbekrats de wereld rond

Gepost in Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Droom je van een wereldreis na je studie? Dat lijkt een enorm dure grap, maar dat kan, als je het slim aanpakt, reuze meevallen. Sterker nog, het is vaak juist extra leuk om dingen een beetje low budget te doen.

Als je graag weg zwijmelt bij droomreizen naar exotische locaties, moet je voor de grap eens kijken naar de Four Seasons Private Jet Experience. De luxe hotelketen vliegt twee keer per jaar een gezelschap van 80 gasten via een fabelachtige route per jet van Los Angeles via een omweg naar Londen. De tussenstops zijn Hawaii, Frans Polynesië, Australië, Bali, India en Tsjechië. Gasten slapen in fonkelende vijfsterrenhotels, eten in Michelinrestaurants, kunnen gebruik maken van een meereizende conciërge, het houdt niet op. Kosten: 117.000 euro per persoon. Prachtig natuurlijk, maar volstrekt buiten bereik. Bovendien zit je dan tussen ouwe knarren. Moet het dan maar bij een droom blijven?

Geenszins. Het kan echt veel goedkoper. Een extreem voorbeeld: in 2012 slaagde de Britse reiziger Graham Hughes er als eerste in om álle 201 landen ter wereld te bezoeken zonder ooit voet te zetten in een vliegtuig, laat staan een privéjet. Hij gaf daarbij gemiddeld 11 euro per dag uit. Probeer daar maar eens van rond te komen in Nederland. Goed, het is wat ambitieus. Toegegeven, misschien is de lekke boot waarmee hij de Kaapverdische eilanden bereikte niet het meest wenselijke vervoermiddel. Maar het zet zaken wel in perspectief. Wie zegt geen geld te hebben om te reizen, komt in werkelijkheid geen centen, maar fantasie tekort.

Hughes’ reis naar alle landen ter wereld nam 4 jaar in beslag. Da’s zelfs in de meest rabiate backpackkringen behoorlijk aan de lange kant. Een paar vliegtickets zijn geen schande, en er valt meteen veel te besparen. Liever voor vertrek een paar honderd euro van een vliegticket afpingelen, dan onderweg maandenlang elk kwartje moeten omkeren. Met een rudimentaire planning valt veel winst te halen. De grote allianties van vliegtuigmaatschappijen, Skyteam, Oneworld, en Star Alliance bijvoorbeeld, bieden op hun websites speciale planning tools waarmee je naar hartenlust allerlei droomroutes kunt uitstippelen.

Google ‘rtw planning tool’ en je komt voor de dromers onder ons ronduit verslavende tools als deze tegen. Deze zogenaamde ‘round-the-world’ trajecten zijn, mits in één keer aangeschaft, een vaak flink goedkoper dan een verzameling individuele tickets. Helemaal zaligmakend zijn de tools echter niet. Je kunt er prima inspiratie mee opdoen, maar er is doorgaans een helse wirwar van regels van toepassing waardoor routes die op het eerste gezicht weinig van elkaar verschillen sterk uiteen lopen in prijs. Het vergt dus even studie om alle studentendeals, valkuilen en sluiproutes in de reglementen te leren kennen. Een goede reisspecialist kan je daarmee helpen, maar als je meer tijd hebt dan geld, spaar je het meest uit als je eerst zelf zoveel mogelijk uitzoekt. Hoe veel moeilijker dan een eindexamen of een scriptie kan het nou zijn? Het is even puzzelen, maar met een beetje hulp van prijsvergelijkers als Tix kom je er wel uit.

Als het ticket eenmaal geregeld is en de dag van vertrek nadert, dan is er nog het probleem van inpakken. Backpacken is doorgaans de goedkoopste manier van reizen, maar hoe zit het met zo’n rugzak? Pas op voor deze valkuil: als je ook maar een béétje onbevangen een outdoor winkel binnen wandelt, bestaat er een goede kans dat je een paar honderd euro lichter en een in arctische windtunnels geteste, Mount Everest-waardige rugzak rijker naar buiten loopt. Terwijl de kans dat je daadwerkelijk van plan was dagenlang met twintig kilo op je rug rond door de wildernis te gaan banjeren niet zo heel groot was. Welnee. De gemiddelde rugzak op een relaxt rondje Thailand of Peru brengt zelden langer dan een halfuurtje op de rug door. Rugzakken zijn handig op de trap van een hostel en bij het navigeren van een druk treinperron, maar daar is het meeste dan ook mee gezegd.

Voor een goedkoop verblijf kun je terecht op websites als hostelworld.com om het aanbod van de goedkoopste hostels met elkaar te vergelijken. Je vindt er ook ‘dorm beds’ in slaapzaaltjes. Over het algemeen zijn die prima en schoon, en als bonus heb je er vaak nog een paar nieuwe vrienden bij ook. Had je in een luxe resort gezeten, dan zat je waarschijnlijk tussen uitgebluste echtparen en zwijmelende honeymooners. Een andere optie is Couchsurfing.org. Op deze site bieden mensen uit de hele wereld een bed aan (of, zoals de naam van suggereert, een bank) om op te slapen met het enkele doel elkaar te helpen en wat van elkaar op te steken. Als je eens je vertrouwen in de mensheid hersteld wil zien, moet je het vooral een keertje uitproberen – het is wonderbaarlijk hoeveel goeds er boven komt als je de verplichte transactie tussen mensen weghaalt. Als je het slapen bij vreemden niettemin een wat ongemakkelijk idee blijft vinden, dan kun je in plaats daarvan ook alleen afspreken voor koffie of een biertje met een lokale couchsurfer. Daarna heb je ook geen gids meer nodig. En ook geen conciërge. En ook geen privéjet. Hoewel dat natuurlijk best handig is.

3x El Cheapo

Wachten met reizen tot na je pensioen? Onzin. Hier alvast drie onbetaalbaar mooie ervaringen onderweg, aangeboden voor een habbekrats.

Safari

Een exclusief nachtje met z’n tweetjes in de luxe lodge van Leopard Hills Private Game Reserve in Zuid-Afrika, inclusief safari, kost je €1.423. Even verderop, in het wereldberoemde Kruger Park, kost een nacht in een tent en een self drive langs de leeuwen en olifanten 21 euro. Je winst: €1402. Vooruit, kans dat je zélf een schuw luipaard treft is natuurlijk niet zo groot als met een speciale tracker en chauffeur. Maar voor dat geld blijf je toch gewoon wat langer zoeken?

safari

 

Uyuni

Op de route over de de ijle altiplano, een enorm plateau in de Andes tussen Chili en Bolivia, kom je langs geisers, rode meren vol flamingos, en ’s werelds grootste zoutvlakte – één van de meest unieke landschappen ter wereld. Er zijn geen wegen; de oversteek wordt gemaakt in jeeps. Dat kan voor €2000 – vier dagen in eigen jeep, met Engelssprekende chauffeur/gids, óf voor €100: drie dagen in een jeep met zes passagiers. Echte luxe faciliteiten vind je niet onderweg, en de uitzichten zijn er voor iedereen. Wat krijg je voor die extra €1900? Een ietwat minder gammele jeep.

uyuni

 

Dwars door Rusland

Zin in een flinke treinreis? De Transsiberië Express van Moskou naar Vladivostok is legendarisch. Kosten van een enkeltje: €320. Vroegboekers en groepen van meer dan 6 personen kunnen daar nog eens tot 40% korting op krijgen. Kosten van een imperial suite in een de luxe Golden Eagle Express over hetzelfde traject: € 25.195. Per persoon. Daar zitten dan wel een heleboel excursies en eten bij, maar toch.

transsiberie-express

Gepost in Reportages | 2888 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *