Travel Blog

feb 29

Bijzondere bestemmingen: Iraaks Koerdistan

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

In onze serie ‘Bijzondere Bestemmingen‘ legden we vijf vragen voor aan Anneke de Bundel en Nicole Franken. De dames, die ook bekend zijn als Nomad and Villager, bezochten de autonome regio Iraaks Koerdistan.

1. Waarom ging je naar Iraaks Koerdistan op reis?

We werden benaderd door Juan Omar van Iraqi tours. Zij is een voormalige vluchtelinge uit Iraaks Koerdistan die reizen organiseert naar haar geboortegrond. Via haar kamen we op het netvlies van het Koerdische Bureau voor Toerisme dat ons uitnodigde tijdens het Koerdisch nieuwjaar, Noroez. Zelf is ze als tolk meegegaan met ons. Iraaks Koerdistan is een autonome regio in Irak en was tot de opkomst van IS een relatief veilige enclave in een onrustig land. Het land wilde graag zichzelf als toeristisch plek op de kaart zetten. En dat klinkt nu vreemd, maar het is een prachtig land met mooie steden en ruige natuur in de vorm van canyons.

Irak_2

 

2. Wat verwachtte je aan te treffen en te ervaren?

We hadden niet echt een beeld, anders dan wat we in de media zagen aan geweld in Irak. We waren vooral nieuwsgierig naar het land en de mensen. Ook de geschiedenis van de Koerden intrigeerde ons, omdat ze verspreid zijn over diverse landen en alleen in Irak een eigen regering en parlement hebben.

3. Hoe is de reis uiteindelijk bevallen?

De reis was fantastisch. We zijn tot aan de grens met Iran gereisd en hebben bij mensen thuis geslapen. Koerden zijn ongelofelijk gastvrij. Overal word je uitgenodigd om te komen eten of te overnachten. We zijn naar een vluchtelingenkamp met Syrische vluchtelingen geweest, hebben met de vrouwen uit een dorp brood gebakken op het dak van een huis, bij herders ontbeten en met de inwoners van een dorp gepicknickt en gevliegerd in de bergen om het nieuwe jaar in te luiden. Daarnaast zijn we naar de traditionele ontsteking van het bevrijdingsvuur in Akre geweest.

4. Wat is je het meest bijgebleven van je bezoek aan Iraaks Koerdistan?

De gesprekken met de vrouwen in de keuken en een keer ’s nachts toen we onverwacht een soort pyjamafeest kregen. Onze gastvrouw kwam toen we al in bed lagen, ineens met een dienblad vol eten en drinken en toen hebben we nog tot diep in de nacht met de vrouwen gesproken. Maar het meest indrukwekkende was de uitnodiging van een Syrische vluchtelinge om bij haar in het opvangkamp koffie te komen drinken. Ze vertelde haar verhaal en liet toen trots haar kleindochter zien die ze Vlinder hadden genoemd, in de hoop dat zij op een dag vrij zou zijn.

Irak_4

 

5. Zou je het aan iedereen aanraden als reisbestemming?

Jazeker, al hangt dat wel van de ontwikkelingen rond IS samen. Ik weet dat Juan nog steeds reizen aanbiedt naar het gebied. De reizen zijn actueel en aangepast aan waar het veilig is. Zij gaat zelf mee als reisleider. Ze is een fantastisch persoon omdat ze veel van het land kan vertellen, maar ook heel goed begrijpt hoe Nederlanders in elkaar steken. Ze kent het land zeer goed en brengt je echt bij de mensen thuis.

 
Meer weten over Anneke en Nicole’s reis naar Iraaks Koerdistan? Lees hier hun reisreportage

 

Bekijk ook de andere bijzondere bestemmingen uit deze serie:

Ada Rosman in Ethiopië  Foppe de Haan op Tuvalu

Jurriaan Teulings in Antarctica  Rolf in Noord Korea

Gepost in Reportages | 1645 keer gelezen

Tags: , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *