Travel Blog

mei 11

Lekker Lyon in 6 haltes

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Lyon is trots op zijn historie van zijde en celluloid, maar anno 2015 ligt de grootste troef van de stad op het gebied van gastronomie. De vleesgeworden ziel van het culinair etablissement is de 87-jarige überchef Paul Bocuse – een man met zo’n staat van dienst dat de Oscars van de restaurantindustrie naar hem zijn vernoemd. Zijn restaurants en brasserieën in alle hoeken van de stad zijn razend populair; een culinair instituut, een restaurantschool én een delicatessenmarkt zijn naar hem vernoemd. Tix zocht daarom een route vol gastronomisch genot voor je uit: een smakelijk welkom in de tweede stad van Frankrijk, Lyon.

Halte 1: het doolhof onder de Notre Dame

Oriënteer je op stad en omgeving vanaf de witte Notre Dame op de heuvel Fourvière. Vanaf hier loop (of kabelbaan) je naar beneden, recht het UNESCO werelderfgoed van Vieux Lyon in. Daar is het prettig verdwalen in het doolhof van traboules, de beschutte steegjes waardoor ooit de middeleeuwse zijde-industrie werd bevoorraad.

8 Esplanade de Fourvière, www.fourviere.org.

uitzicht

 

Halte 2: moeder’s keuken

Lunch bij een van de beroemde bouchons van de stad. In deze simpele bistro’s kookten vroeger de mères Lyonnaises, de ‘moeders van Lyon’ voor de zijdewevers van de stad. Ze stonden ook aan de wieg van Lyon’s grote gastronomie: Paul Bocuse leerde ooit de kneepjes van het vak van zo’n mère. Le Garet is een instituut onder de bouchons: Klassiekers zijn de saucissons en de salade lyonnaise.

Le Garet, 7 rue Garet, +33 4 78 28 16 94

buchon

 

Stop 3: een designpassage

Voor een bezoek aan creatief Lyon loop je door naar de hellingen van Croix Rousse, waar met name het Village des Créateurs (‘designersdorp’) de aandacht trekt. Hier vind je accessoires, sieraden, designobjecten en mode van jonge ontwerpers uit de regio. Hun winkels bevinden zich aan weerszijden van passage Thiaffait – een gerenoveerde traboule tussen rue René Leynaud en rue Burdeau.

Village des Créateurs, 19 rue René Leynaud, www.villagedescreateurs.com.

VillagedesCreateursPassageThiaffait@LoicBenoit2

 

Halte 4: de beste markt ter wereld?

Niet te missen zijn Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Deze markthallen vormen het gastronomisch middelpunt van de stad. Je vindt er delicatessen, pralines, kazen, wijnen, fruit en groente van de allerhoogste kwaliteit. Probeer de beroemde St. Marcellins-kaas bij fromagerie Mère Richard. Of de saucissons van Sibilia, bekend als de beste charcuterie van Frankrijk. Kom desnoods even bij met een paar oesters en een glaasje Châteauneuf-du-Pape.

102 Cours Lafayette, www.hallespaulbocuse.lyon.fr.

halles
Les Halles de Lyon Paul Bocuse: van oesters tot pralines

 

Halte 5: zie de eerste film ooit

Aan de toepasselijk hernoemde Rue du Premier film vindt u het Institut/Musée Lumière. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de eerste film in de wereldgeschiedenis werd gemaakt: een 50 seconden durend epos, getiteld ‘Arbeiders verlaten de Lumière-fabriek’. Behalve een overzicht van de technische innovatie die er aan vooraf ging, kun je er – uiteraard – ook veel films zien.

Musée Lumière 25 Rue du 1er Film, www.institut-lumiere.org.

lumiere
Insitut Lumière, hier op een archieffoto

 

Halte 6: een betaalbare Bocuse

Op vijf minuten loopafstand bevindt zich de onlangs volledig gerestaureerde villa die ooit aan toebehoorde aan één van de Lumière-broers. Hier opende Paul Bocuse onlangs zijn zesde brasserie in de stad, vernoemd naar Lumière’s vrouw Marguerite. Met een ‘Menu Lumière’ van €42 een zeer schappelijk alternatief op het driesterrenrestaurant l’Auberge du Pont de Collonges, een halfuurtje noordwaarts.

Marguerite, 57 avenue des Frères Lumière, +33 4 37 90 03 00, www.nordsudbrasseries.com.

869©JeffNalin

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 2727 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *