Travel Blog

nov 04

Luchtvaartstad Toulouse

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Dat de Franse stad Toulouse is nog relatief onbekend is bij het grote publiek, is een geluk voor degenen die er een citytrip aan wagen. Deze tweede studentenstad van Frankrijk is levendig en authentiek. Tix nam een kijkje en vond meer dan genoeg redenen voor een frisse citytrip: het is nota bene de thuishaven van Airbus!

Het kosmopolitische Toulouse, halverwege de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee, ligt in meerdere opzichten op een kruispunt van werelden. Aan de ene kant is er het stratenplan dat soms nog de contouren van de Romeinse nederzetting aan de rivier Garonne volgt, met bakstenen huizen die de stad de bijnaam ‘La ville Rose’ hebben gegeven. Aan de andere kant zijn Airbus en het Europees lucht- en ruimtevaartconsortium EADS verantwoordelijk voor de aanwezigheid van meer futuristische technologie dan waar ook in Europa. Daarnaast gaat de Franse eetcultuur, met achthonderd restaurants, (waaronder vijf voorzien van Michelinsterren), hand in hand met een lust voor de nacht: de stad telt rond de twintig discotheken en tweehonderd cafés en bars: met negenduizend studenten kan Toulouse bogen op een van de drukste uitgaanslevens van Frankrijk.

Bus langs Airbus

Volg de geschiedenis én toekomst van de luchtvaart met een tour langs de alle locaties van Airbus – het hoofdkwartier, het trainingscentrum, de design- en ontwikkelingsafdelingen en zelfs de fabrieken: alles verspreid over maar liefst zevenhonderd hectares. Een hoogtepunt is een bezoek aan een model op ware grootte van de A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

airbus
Airbus tour, Manatour.fr

 

Take-off cuisine

Twee Michelinsterren voor meesterkok Yannick Delpech: zijn L’Amphitryon, wars van de gebruikelijke stijfheid van Michelinrestaurants, is modern en origineel, jong en dynamisch. Zelfs de locatie is gewaagd – een beetje uit de buurt van alles behalve een vliegveld, dat gelukkig precies ver genoeg van de tafels verwijderd is dat de pittoreske landingsbaantaferelen het servies niet kapot rammelen. Ook hier wordt het onvermijdelijke luchtvaartthema aangegrepen voor een origineel concept: gedurende zogenaamde ‘cockpit intermezzo’s’ kunnen gasten hun culinaire passie delen met de chef.

Amphitryon
Foto: David Nakache

 

Rivierwandeling

De oevers van Garonne – officieel historisch erfgoed – lenen zich uitstekend voor ontspannen wandelingen langs veelbezongen en op canvas gezette stadsgezichten. Loop van Pont Neuf naar Pont St Pierre voor een blik op de oude binnenstad aan de rechteroever; steek over naar de linkeroever voor een picknick in het park. Rond zonsondergang zorgt dompelt de Garonne zich in een oranjebruine gloed.

Toulouse Garonne

 

Luchtpostnostalgie

De eerste avontuurlijke piloten van de Franse luchtpost, waaronder de kinderboeken schrijvende Antoine de St Exupéry (die van Le Petit Prince-faam) verbleven regelmatig in hotel Le Grand Balcon. Dat historische hotel is onlangs onderworpen aan een smaakvolle renovatie waarbij het luchtvaartpioniersthema is hooggehouden. In de receptie worden oude films geprojecteerd uit de vroege hoogtijdagen van Air France; de inrichting van Exupéry’s favoriete kamer (nummer 32) is gewijd aan de legendarische Toulouse – Saint Louis de Senegal route.

grand balcon

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1451 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *