Travel Blog

okt 23

Oslo: Moderniteit tussen de wolven

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Oslo is waarschijnlijk de enige hoofdstad ter wereld die geldt als wolvenreservaat. Goed: de stad telt officieel 453 kilometers en is daarmee een van de grootste steden ter wereld, maar het merendeel bestaat uit bos met elanden en ander exotisch en onstads gedierte. De werkelijke stad is een stuk compacter en schurkt zich als een amfitheater in de oksel van de spectaculaire Oslofjord. Ondanks de overweldigende aanwezigheid van de natuur is Oslo geenszins landelijk te noemen. Tix nam een kijkje, en trof een verrassend dynamische, internationaal georiënteerde stad, met alle kunst, architectuur, winkel- en restaurantgeneugten die je van een heuse wereldstad mag verwachten.

Opera-klimmuur

Het Operahuset (Operahuis) van Oslo is zonder twijfel het meest opzienbarende gebouw van Noorwegen. Het hoekige exterieur van hagelwit Italiaans marmer geeft het een aanblik die doet denken aan luxe superjacht. De schuine gevel van het gebouw is zo mogelijk nog populairder dan het interieur (de hoofdzaal biedt plaats aan 1364 operaliefhebbers tegelijk): op elk moment van de dag zie je mensen omhoog klimmen – voor het uitzicht over de stad, of als aanzet tot een sterk staaltje skateboardacrobatiek. Oslo is hierdoor één van de weinige steden waar de Opera nog tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort.

[new_royalslider id=”48″]

 

Blije trui – blije bui

Drie Noorse modeontwerpers achter het bijzonder eigenzinnige modemerk Moods of Norway bedienen zich rijkelijk van iets wat nogal zeldzaam kan worden genoemd in de internationale modewereld: humor en zelfspot. Dat daar grote behoefte aan is blijkt uit de gretige afname ver voorbij de landsgrenzen, vanuit Europa tot Japan. Zelfs als het je allemaal wat te gewaagd is: van een bezoekje aan hun ‘Super Duper’ Flagship store in Oslo wordt iedereen vrolijk.

Hegdehaugsveien 34, MoodsOfNorway.com

moods of norway

 

Brewpubbuurt

Bierconnaisseurs – en ander feestelijk volk – mogen de buurt Grunerlokka niet missen: hier bevinden zich twee van de beste brewpubs van de stad. Ten eerste is er Schouskjelleren Mikrobryggeri, een microbrouwerij die ondanks het feit dat deze nog maar open is sinds 2010, toch een historisch tintje heeft: het proeflokaal is namelijk gevestigd in een voormalige brouwerij uit de 19e eeuw. Verderop bevindt zich Grunerlokka Brygghus, een levendige bierkroeg waar naast de tapbieren ook gekozen kan worden uit een menu van nabij de 100 biersoorten – onder andere van lokale brouwerijen zoals Aegir Bryggeri, Haandbryggeriet, en Kinn Bryggeri. Eén van de lekkerste bezienswaardigheden van de stad.

Schouskjelleren Mikrobryggeri: Trondheimsveien 2, schouskjelleren.no
Grunerlokka Brygghus: Thorvald Meyersgate 30B, brygghus.no

bierbrouwerij-noorwegen

 

Gematigd konijnenvoerpurisme

Bij Maaemo worden alle gerechten bereid met biologisch geteelde, natuurlijke, en als het even kan lokale ingrediënten. Het met veel perfectionisme samengestelde menu reflecteert het lopende seizoen, maar moet vooral ook een ‘opwindende totaliteit’ opleveren. Mocht dat je in de oren klinken als vermoeiend konijnenvoerpurisme: dat is het geenszins. Je kunt hier behalve ‘haver in twee porties’ net zo goed varkenskop op tafel treffen – met ui, peterselie, en de glimlach van een gelukkig leven.

Schweigaards gate 15 B, 91 99 48 05, Maaemo.no

maaemo
Foto: Bandar Abdul-Jauwad

 

Lifestyle experiment

Scandinavisch design is wereldberoemd, en ook in Oslo is het niveau hoog. Het Grims Grenka hotel deed er een schepje bovenop en voorzag het Noors-modernistische interieur van kamers, suites en lounges van een hipchic vleugje Londen en een kosmopolitisch vleugje New York. Het resultaat is een uniek lifestyle experiment op vijfsterrenniveau.

Kongens gate 5, 23 10 72 00, grimsgrenka.no

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 924 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *