Travel Blog

mei 20

Schitterend Schotland

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Op 21 mei is het World Whisky Day – het ideale moment om een virtueel bezoek te brengen aan het thuisland van de whisky: Schotland. Het meest noordelijke land van Groot Brittannië is bijzonder veelzijdig en heeft voor ieder reizigers-type wel iets moois te bieden.

Bruisend Schotland: Glasgow en Edinburgh

Ongeveer 20% van alle Schotten woont in de hoofdstad Edinburgh of in het iets grotere Glasgow. Voor het drukke stadsleven moet je dan ook in één van deze twee steden zijn. Edinburgh en Glasgow liggen slechts 70 kilometer van elkaar, maar hebben een sterk verschillend karakter.

In de hoofdstad Edinburgh wandel je door een oud stadscentrum vol statige, historische gebouwen, waarvan er bijna 2.000 door UNESCO worden beschermd. Mede dankzij Edinburgh Castle doet het op sommige plekken bijna middeleeuws aan. Wil je graag kans op goed weer? Verkies dan Edinburgh boven Glasgow, want hier is de kans op regen bijna tweemaal zo klein. Of bezoek de steden allebei, want een treinrit van Edinburgh naar Glasgow duurt slechts drie kwartier.

Edinburgh
De oude Schotse hoofdstad, met Edinburgh Castle bovenop de berg

 
Glasgow is een veel modernere stad. Niet voor niets kreeg de stad in 1999 de titel ‘British City of Architecture and Design’. Ook is het een winkelstad bij uitstek. De gelikte uitstraling heeft Glasgow niet altijd gehad, want ooit was het een grauwe industriestad met 1,1 miljoen inwoners. Een halvering van het inwoneraantal en de grote hoeveelheid vervallen huizen en fabrieken maakten een grootschalige modernisering noodzakelijk in de jaren ’60. De grauwe industrie maakte op sommige plekken plaats voor strak design, maar is op veel plekken in Glasgow nog steeds aanwezig. De rivaliteit tussen de grootste Schotse steden blijft hierdoor aanwezig; de elite van Edinburgh versus de arbeiders uit Glasgow.

glasgow
Clyde Arch in het modernere Glasgow

 

Whiskywalhalla: Islay en Dufftown

Onder whiskykenners is Islay één van de bekendste eilanden ter wereld. Hier wordt namelijk een whiskytype met een typische, sterke smaak gestookt: de rokerige Islay-whisky. Deze is zo populair dat het eiland te klein is om alle benodigde ingrediënten te verbouwen, veel moet per boot naar het eiland worden vervoerd. De economie van Islay draait voor 99% op whisky, want ook de tienduizenden toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken komen vooral voor de sterke drank.

Islay
De Ardbeg-destilleerderij op Islay

 
Whiskyfans kunnen ook terecht in Strathspey. Het gros van de Schotse whiskyproducenten bevindt zich in deze noordelijke regio aan de rivier de Spey. Zo is er het dorpje Dufftown, waar de 1.600 inwoners jaarlijks meer dan twintig miljoen liter whisky produceren, in zes verschillende whiskydistilleerderijen. En daar vertellen ze trots over in het plaatselijke whiskymuseum. Vanuit Dufftown zijn eenvoudig uitstapjes te maken naar andere whisky-dorpen in de omgeving.

Speyside
Een whiskydestilleerderij ligt wat verscholen in het Speyside-landschap

 

Majestueuze natuur: Skye en Glen Coe

Skye is iets groter dan de provincie Flevoland, en daarmee het op-één-na grootste eiland van Schotland. Het eiland staat bekend om haar prachtige natuur. Majestueuze landschappen vol groene valleien en scherpe, donkere bergtoppen maken nog meer indruk dankzij de oorverdovende stilte. Bezoek pittoreske dorpjes als Portree en Armadale, laat je betoveren door het feeërieke landschap van Fairy Glen of het romantische Dunvegan Castle, of ervaar de ruigheid van het eiland op Neist Point.

[new_royalslider id=”59″]

 
Glen is het Schotse – of beter: Gealische – woord voor vallei. De plaatselijke landkaarten liggen bezaaid met Glens, Bens (bergen) en Lochs (meren). Glen Coe heeft het allemaal: een prachtige vallei, omringd door vulkanische bergen en grenzend aan Loch Leven. En het gelijknamige dorpje Glencoe als charmante uitvalsbasis. Bij een Schotse verkiezing werd Glen Coe uitgeroepen tot de mooiste Glen van het land. Bovendien is het één van de best bereikbare Glens, want de verkeersroute A28 kronkelt zich door de vallei.

[new_royalslider id=”60″]

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1911 keer gelezen

Tags:


Reacties

smokey cocktail03/04/2024 12:49

Nice and good post thanks for sharing if you are searching for best finest Barware, luxury home decor and serve ware. We provide a massive selection of premium glassware appropriate for every situation. We have everything you need to improve your drinking experience, whether you're a whisky lover or wine lover. Then just visit our smokey cocktail website you also visit our outlet. https://smokeycocktail.com/


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *