Travel Blog

feb 23

Wereldreizen met beperkt budget

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Wendy Pasop

Een wereldreis maak je niet zo maar. Over het algemeen gaat er best wat voorbereiding aan vooraf, zeker ook financieel. Als je voor langere tijd gaat reizen en onderweg niet wilt hoeven werken, moet je toch over een aardig spaarpotje beschikken. Denken veel mensen ;-). Want een wereldreis ligt zeker ook binnen handbereik als je niet een enorme bankrekening hebt! Vandaag geven we je een aantal praktische tips voor een wereldreis on a budget.

Kies een budgetvriendelijke route

Er kan qua kosten echt onwijs veel verschil zitten tussen continenten, landen en zelfs bestemmingen binnen een land. Zo is Zuid-Amerika als continent over het algemeen wat duurder, terwijl je in Bolivia juist voor een paar tientjes per dag rond kunt reizen. Als je een beperkt budget hebt, is het verstandig je van tevoren goed in te lezen in dagbudgetten per land en daar je route uiteindelijk op af te stemmen. Azië is daarbij zonder meer het meest betaalbaar.

Neem je eigen kampeerspullen mee

Na lang wikken en wegen besloten we tijdens de wereldreis die we nu maken onze eigen kampeerspullen mee te nemen. Het neemt best wat ruimte in beslag en maakt je backpack niet bepaald lichter, maar het heeft ons tot nu toe ook al behoorlijk wat kosten bespaard. Zeker in landen als Argentinië, Chili en Brazilië, waar overnachtingen vaak niet heel budgetvriendelijk zijn.

Tix wereldreis bespaartips 2a
Foto: Gerben van der Waals

 

Reis zo veel mogelijk over land

Het voordeel van langer reizen is dat je over het algemeen heerlijk de tijd hebt. Hoewel het misschien niet altijd het meest comfortabel is, wordt reizen over land daarmee een prima optie. Het kost je meer tijd, maar het bespaart tegelijkertijd enorm veel kosten ten opzichte van bijvoorbeeld vliegen. En je ziet ook nog eens meer van een land ;-).

Reis in het shoulder season

Veel verre bestemmingen hebben een duidelijk hoogseizoen en bijvoorbeeld een regentijd. De meeste mensen kiezen dan al snel voor het (dure!) hoogseizoen, terwijl dat echt niet nodig is. Je hebt namelijk bijna overal een zogenaamd shoulder season. Een soort tussenfase tussen het hoog- en laagseizoen, waarbij het veel rustiger is en prijzen soms met de helft zakken. Zeker bij hotel- of hostelovernachtingen kan dit erg in de kosten schelen.

Ga voor een daghap of eet bij een straatstalletje

Het ligt een beetje aan waar je precies reist, maar kosten van eten en drinken kunnen op reis flink oplopen. In Azië barst het veelal van de goedkope straatstalletjes, waar de moeder des huizes haar eigen pad thai verkoopt voor een paar cent. Ideaal! In Zuid-Amerika heb je dat een stuk minder, maar daar heb je weer de daghap. In vrijwel alle landen vind je de zogeheten set menu’s, waarbij je voor 4 á 5 dollar een bord soep, hoofdmaaltijd met vlees of vis en een glas sap krijgt. Goedkoop en lekker!

Tix wereldreis bespaartips 3a
Foto: Gerben van der Waals

 
Kortom, er zijn genoeg manieren om met een beperkt budget voor langere tijd te reizen. Heb jij al eens een langere reis gemaakt? Heb je nog handige bespaartips?

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 3603 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Ellemieke14/04/2016 23:40

Sowieso een InterRail kopen voor Europa, want hiermee kan je onbeperkt van Noord naar Zuid en Oost naar West. Daarbij kun je de hele tijd uit het raam kijken, eten en genieten! Prijzen zijn mij niet helemaal bekend, maar heb dit 2 jaar geleden gedaan en het is zeker een aanrader! Hier staat nog wel wat nuttige info: http://goedkoop-treinkaartje.nl/ns-korting-actie/trein-door-europa-met-interrail


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *