Travel Blog

nov 13

5 tips voor het plannen van een wereldreis

Gepost in Top 10's | geplaatst door Wendy Pasop

Eindelijk is het zo ver. Je hebt de knoop door gehakt en besluit om een langere reis te gaan maken. De wereld te gaan ontdekken en te genieten van al het moois dat je onderweg tegen zult gaan komen. Fantastisch! Hoewel het reizen zelf prima op de bonnefooi kan, is het verstandig om vóór vertrek een aantal zaken goed af te wegen en/of te regelen. Vandaag geven we je 5 praktische tips voor het plannen van een langere reis!

1.Maak je ideale bucketlist

Je maakt niet elk jaar een langere reis. Zeker als het om een half jaar of zelfs langer gaat. Begin daarom met het maken van je ideale bucketlist, zonder daarbij na te denken over praktische bezwaren of geografische obstakels. Welke landen heb je altijd al willen bezoeken of door welke gebieden wilde je altijd al eens reizen? The sky is the limit!

2.Check dagbudgetten

Vanuit je ideale bucketlist kun je vervolgens gaan kijken wat een logische route zou kunnen zijn. Het kan zijn dat er dan wat bestemmingen sneuvelen, maar probeer het onderste uit de kan te halen. Van daaruit kun je gaan beginnen met de budgettering. Check per land wat een gemiddeld dagbudget is voor slapen, eten en vervoer. Op die manier krijg je inzicht in de kosten die je kunt verwachten. Neem ook extra posten op voor bijzondere, maar tegelijkertijd duurdere uitstapjes. Uiteraard zijn er nog veel meer bespaartips voor langere reizen.

Brazilie budget tourtjes
Een prachtig uitzicht: gratis! Foto: Gerben van der Waals.

3.Onderzoek de opties met je huis

Heb je een koophuis in Nederland? Afhankelijk van hoelang je wilt gaan reizen, kun je er voor kiezen je huis onder te verhuren. Op die manier worden de kosten wat gedekt en staat je huis niet langere tijd leeg. Hier heb je echter wel officieel toestemming van je hypotheekverstrekker voor nodig. Daar kan best even over heen gaan, dus begin tijdig met het onderzoeken van je opties.

4.Kies de juiste reisverzekering

Als je langer dan 6 maanden wilt gaan reizen, volstaat een reguliere reisverzekering in Nederland niet meer. Er zijn verschillende aanbieders van specifieke reisverzekeringen die zorgkosten en dergelijke dekken als je een langere reis gaat maken. Zowel in het buitenland als voor onverhoopte terugkeer naar Nederland. Zo is er bijvoorbeeld de Globetrotterverzekering van Allianz of de Lang-op-Reisverzekering van de Europeesche.

5.Informeer bij je gemeente over uitschrijving

Officieel moet je je bij vrijwel alle Nederlandse gemeentes uitschrijven als je 8 maanden of langer wilt gaan reizen. Mocht je in die categorie vallen, is het echter aan te raden je eerst goed te laten informeren. Er kunnen namelijk consequenties zijn voor je rechten in Nederland (denk aan AOW of je zorgverzekering) en/of het verhuren van je eigen huis.

Zo zijn er best nog wat zaken waar je (ruim) van tevoren even over na moet denken voor je die prachtige, langere reis gaat maken. Hopelijk heb je iets aan deze tips! Heb jij al eens een langere reis gemaakt of misschien droom je er van?

Gepost in Top 10's | 1092 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *