Travel Blog

feb 11

De Mooiste Nieuwe Wereldwonderen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Er zijn een groot aantal prachtige wereldwonderen, verspreid over de hele aardbol. Sommige zijn wereldberoemd, anderen wat minder bekend. En jaarlijks worden er ook weer nieuwe plekken erkend als wereldwonder. Zo zijn deze tien pracht-bezienswaardigheden pas tijdens de afgelopen twee jaar door UNESCO erkend als Werelderfgoed.

1  Trappenput van Rani-ki-Vav, India

Trappenputten zijn karakteristieke, ondergrondse water- en opslagsystemen, die al sinds de 3e eeuw voor Christus worden gebouwd, vooral in India. In de loop der tijd ontwikkelden deze putten zich tot imposante bouwwerken van kunst en architectuur. Rani-ki-Vav is een ruim 30 meter hoog voorbeeld van Indiaas trappenput-vakmanschap.

Rani-ki-Vav, India

 

2  Trang An, Vietnam

De rotsformaties van Ha Long Bay zijn wereldberoemd, maar ook in de Vietnamese binnenlanden zijn even spectaculaire (en minder door toeristen overlopen) landschappen te vinden. Trang An, aan de zuidelijke oever van de Rode rivierdelta, kent vele vergelijkbare kalkstenen karstpieken. De soms onder water staande valleien zijn regelmatig ommuurd door steile, bijna verticale kliffen.

Trang An, Vietnam

 

3  Susa, Iran

Susa, in het zuidwesten van Iran, bevat verschillende lagen van bovenop elkaar gelegen stedelijke nederzettingen. De bouwwerken dateren van de 5e eeuw voor Christus tot de 13e eeuw na Christus, en tonen opeenvolgend de Elamitische, Perzische en Parthische bouwstijlen.

Susa, Iran

 

4  Arabisch-Normandisch Palermo, Italië

Tussen 1130 en 1194 was Sicilië nog een zelfstandig koninkrijk. Op dit -tegenwoordig Italiaanse- eiland kwamen de westerse, islamitische en Byzantijnse culturen samen, wat tot unieke bouwwerken en versierstijlen heeft geleid. Onder meer twee paleizen, een drietal kerken, drie kathedralen (waaronder deze kathedraal van Monreale) en een brug herinneren nog aan het 12e-eeuwse koninkrijk.

Monreale, Palermo

 

5  Namhansanseong, Zuid-Korea

Bijna 550 jaar lang diende Namhansanseong als schuilplaats van de lokale Joseon-dynastie. Bij oorlogen of dreiging, trok men zich terug naar de ommuurde stad in het Zuid-Koreaanse gebergte vlak buiten Seoul. Namhansanseong is altijd bewoond geweest, en was lange tijd de provinciale hoofdstad.

Namhansanseong, Korea

 

6  Forth Bridge, Schotland

Het ziet er uit als een moderne, futuristische burg, maar de bouw van de 2.529 meter lange brug over de rivier de Forth, vlakbij Edinburgh, werd al in 1890 voltooid. De spoorbrug, waarin meer dan zeven miljoen klinknagels zijn verwerkt, is meer dan een eeuw de langste cantileverbrug ter wereld geweest.

Forth Bridge, Schotland

 

7  Aquaduct van Padre Tembleque, Mexico

Het aquaduct van Padre Tembleque is een vreemde eend in de bijt, tussen de Mexicaanse Incaruïnes en Maya-overblijfselen. In de 16e eeuw liet monnik Padre Tembleqe een bijna 50 kilometer lange waterweg bouwen, waarin Romeinse hydraulica en de traditionele Midden-Amerikaanse constructietechnieken met elkaar werden gecombineerd.

Padre Tembleque, Mexico
Foto: UNESCO.org

 

8  Okavangodelta, Botswana

De Okavangodelta is een van de weinige grote inlandse delta’s die niet uitmonden in een zee of oceaan. Een terugkerend fenomeen in dit gebied, waar onder meer bedreigde Afrikaanse wilde honden en neushoorns voorkomen, is de jaarlijkse overstroming van de Okavangorivier. Hierdoor ontstaat in het noordwesten van Botswana een groen en vruchtbaar gebied, met een uniek ecosysteem.

Okavango, Botswana

 

9  Hamburg’s Speicherstadt en Kontorhaus, Duitsland

Architectuurfetisjisten doen er goed aan om een bezoekje aan Hamburg te brengen. In de wijken Speicherstadt en Kontorhaus zijn tussen 1885 en 1927 enorme pakhuisblokken verrezen, met een totale oppervlakte van 300.000 m2. Pronkstuk is het modernistische Chilehaus, in de wijk Kontorhaus.

Chilehaus, Hamburg

 

10  Efeze, Turkije

De antieke stad Efeze in het westen van Turkije, niet ver van de badplaats Kusadasi, was ooit een Romeinse havenstad. In die tijd werd hier één van de originele zeven wereldwonderen gebouwd: de bibliotheek van Celsus. Hiervan staan nog slechts zes zuilen overeind, maar in Efeze zijn veel meer Romeinse overblijfselen, waarvan het enorme amfitheater en het nabijgelegen Huis van de Maagd Maria het bekendst zijn. Pas in 2015 kwam Efeze op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen te staan.

Efeze, Turkije

Gepost in Top 10's | 2019 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *