Travel Blog

jan 21

Wegdromen bij de mooiste eilanden

Gepost in Top 10's | geplaatst door Jurriaan Teulings

Droom jij in de winter niet van glühwein en skipistes, maar juist van een lekker warm eiland, ver weg van de Nederlandse regen en kou? Dan dromen we graag even met je mee. In dit lijstje van 6 vind je de mooiste eilanden met het zachtste zand en het lekkerste eten. Een eerste stap richting het waarmaken van die warme winterdromen!

De mooiste stranden

De Seychellen

Er zijn er 115, dus het is even kiezen, maar echt mis kan het niet gaan: nagenoeg elk eiland van de Seychellen is omzoomd met een luxueus lint van wit zand. Gewassen door kristalhelder water aan één zijde en gedecoreerd met glooiende rotsen en paradijselijke flora aan de andere. Ondanks dat alles is het er weldadig rustig. Misschien omdat de Seychellen bekend staan als een verre miljonairsbestemming vol onbetaalbare resorts. Dat beeld klopt wel een beetje, maar niet helemaal: er zijn hotels en resorts voor elk budget. En het zand: da’s toch voor iedereen even luxe.

seychellen

 

Boracay

Dé trofeestranden van de Filipijnen, en in een land waar men het kiezen heeft uit 7.107 eilanden wil dat wel wat zeggen, zijn te vinden op het piepkleine Boracay. Aan de westkust is er het uitnodigende zandtapijt van White Beach. Dat is dermate uitgestrekt dat men het heeft opgedeeld in vijf zones, variërend van druk en gezellig met oneindige strandfeesten, tot exclusief en weldadig, spaarzaam bevolkt met uitpuffende luxedieren. Bulabog Beach, aan de oostkust, geldt dankzij een betrouwbaar straffe bries als kitesurfersbestemming nummer één van Azië.

boracay

 

Anguilla

Dreunende muziek, racende waterscooters en naakt volleybal vind je niet op Shoal Bay East, het zachtste strand van Anguilla. Wat je er wél treft: water zo helder dat het van een afstand lijkt dat je er door de lucht zwemt, en zand als poedersuiker. Trouwens, ook op de andere 32 prachtige stranden van dit eiland nét ten noorden van Sint Maarten, zijn van een tropische perfectie die in de Caraïben onovertroffen is. En toegankelijk: zelfs op het zand van de exclusiefste celebrity-resorts is iedereen welkom.

anguilla

 

Het lekkerste eten

Sicilië

Sicilië is, behalve een uitermate pittoresk en warm onthalend eiland, vooral ook een gastronomische bestemming bij uitstek. Bezoekers komen er tafelen zoals men elders komt snorkelen of bungeejumpen. Wat tegenwoordig als het typische Siciliaanse smakenpalet wordt beschouwd is in feite het product van fusion cuisine avant la lettre. Wijn werd er geïntroduceerd door de Oude Grieken; de voorkeur voor zoetzure smaken is overgenomen van Byzantijnen; de binnenvallende Arabieren zetten citrusfruit, meloen, rijst en saffraan op de kaart. Zo levert elke maaltijd een hapklare geschiedenis.

sicilie

 

Sint Maarten

Sint Maarten is precies even groot als Terschelling, met het belangrijke verschil dat er Boeing 747’s kunnen landen. Ondanks de bescheiden omvang kent het eiland verbazingwekkende hoeveelheid restaurants – zo’n 400 – waarvan de gemiddelde kwaliteit dusdanig is dat Sint Maarten inmiddels faam geniet als hét culinaire centrum van de Caraïben. Reken echter niet teveel op Hollandse pot; Franse en Creoolse menu’s overheersen. Mét aperitiefjes van lokale rum natuurlijk.

sint-maarten

 

Penang

Het Maleisische eiland Penang is niets minder dan een paar honderd vierkante kilometer groot lopend buffet. Dat er mooi is, vol verdienstelijk natuurschoon en historisch erfgoed, dat doet er bijna niet meer toe: deze culinaire smeltkroes wordt alom geprezen als de beste plek ter wereld om op straat te eten. Wandelen is watertanden op het eiland, waarboven vermoedelijk meer kookdampen dan wolken hangen: de behendigheid van de Chinese, Indiase, Maleisische en Thaise straatchefs is een spektakel op zich. Alles wordt in een handomdraai voor je ogen bereid: loeihete sambals en curries, spetterende noedels, en heel veel verse vis.

penang

Gepost in Top 10's | 917 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *