Travel Blog

okt 21

De Complete Gids voor het Vliegen met Kinderen

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Waar een vakantie eigenlijk voor ontspanning en rust zou moeten zorgen, is het voor veel Nederlanders juist een stressvolle periode. Extra drukte op het werk, inpakfrustratie en veel geregel voor de periode dat je van huis bent. En dan die reis, zeker als je (jonge) kinderen hebt…

Maar een vliegreis met kinderen hoeft absoluut geen helse trip te worden. We zetten onze eigen ervaringen op een rijtje en vroegen ook enkele experts (voor zover je een expert kunt zijn in reizen of ouderschap) om tips te delen. Met de juiste tips houd je zelfs het drukste kind rustig tijdens een lange vliegreis. Nou ja, een beetje rustig dan, want het blijven kinderen…

1  Vooraf

Een lange nachtvlucht vraagt uiteraard een andere aanpak dan een korte vlucht in de namiddag. Een goede reis kent dan ook een goede (passende) voorbereiding. Dat wil niet direct zeggen dat je vooraf begrip moet vragen aan je medepassagiers (hoewel dat een prima idee kan zijn), maar houd wel rekening met een aantal dingen.

Oorpijn?

Vanwege drukverschillen mag je niet vliegen als je een oorontsteking hebt. Jonge kinderen (die hier extra gevoelig voor zijn) kunnen dit vaak niet aangeven. Is je kind voor vertrek onrustig, huilerig, of grijpt hij of zij vaak naar het oor? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts!

Snoepgoed: zoethouder, of problemenmaker?

Veel ouders proberen hun kinderen te kalmeren met wat snoep of andere lekkernijen. Best logisch, want de kids zijn even stil, of zijn rustig te houden met snoepgoed in het vooruitzicht. En toch werkt dit vaak juist averechts.

Het is niet zozeer de suiker, maar het zijn vooral de kunstmatige kleurstoffen die van snoepgoed slechts een tijdelijk werkend hulpmiddel maken. Veel kinderen zijn hier overgevoelig voor en worden alleen maar drukker. Zo geeft een snoepje min of meer hetzelfde effect als een blikje Red Bull.

Let bij het doen van inkopen dus goed op de ingrediënten en probeer zoete producten met kunstmatige kleurstoffen dus te vermijden. Dat geldt overigens ook voor koolzuurhoudende dranken, want daar kun je op grote hoogte last van krijgen.

Batterijen opladen

Een spelcomputer of draagbare dvd- of muziekspeler kan, net als puzzel-, lees-, kleur- of vakantieboekjes trouwens, ideaal zijn in een vliegtuig. Maar voorkom dat het plezier slechts van korte duur is en zorg voor goed opgeladen batterijen!

Bereid de kinderen voor

Als kinderen weten wat er gaat gebeuren, zijn ze een stuk minder onrustig. Christel van Ouders Online raadt daarom aan om kinderen voor te bereiden op wat ze te wachten staat in het vliegtuig. Wat doen de stewardessen? Wat mag wel en niet in een vliegtuig? Wat is stijgen en landen? Speel bijvoorbeeld een tijdje vliegtuigje, in plaats van winkeltje. Of lees samen een boekje over het vliegveld.

Alles bij de hand

Zorg ervoor dat je in het vliegtuig alles bij de hand hebt. Dat doe je uiteraard niet tijdens het boarden, maar al bij het inpakken van de handbagage. En het zal een hele uitdaging worden om al je benodigdheden binnen de door de luchtvaartmaatschappij aangegeven afmetingen te proppen.

Zeker met een baby (melk, speen, luiers, praktische speeltjes) zit je tas zo vol. Omdat je ook babydoekjes, boekjes, eten en drinken en wat extra kleding mee wilt nemen, blijft er voor jezelf weinig ruimte over. Maar als geluk bij een ongeluk heb je onderweg waarschijnlijk toch te weinig tijd om iets voor jezelf te doen.

vliegen-kinderen-1

 

2  Op de luchthaven

Voorkom stress, wees op tijd. Voor vluchten binnen Europa hoef je vaak niet lang van tevoren aanwezig te zijn, maar voor intercontinentale vluchten wordt geadviseerd om ongeveer 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Voor kinderen is dat een lange tijd, zeker voor jonge kinderen.

Speeltoestellen

Op veel middelgrote en grote vliegvelden zijn speeltoestellen aanwezig. Benut deze laatste kans voordat je aan boord gaat en laat je kinderen hun overtollige energie kwijtraken. Stilzitten kunnen ze de hele vlucht nog.

Maak van wachten een speurtocht

De redactie van J/M, ook bekend van GezinOpVakantie.nl, heeft een goede tip voor reizigers met kinderen die al wat ouder zijn: houd hen bezig met een speurtocht. Geef je kind bijvoorbeeld een camera of oude telefoon met camerafunctie en een opdracht. Bijvoorbeeld: fotografeer tien rode voorwerpen.

Geef ze verantwoordelijkheid

Naast opdrachten kun je je kinderen ook een échte taak geven die bij hun leeftijd past. Het dragen van hun eigen trolley, het meehelpen met zoeken naar het juiste gatenummer of het in de gaten houden van de tijd geeft kinderen een positieve afleiding.

Een laatste plas

Laat de kinderen vlak voor het boarden nog even naar de wc gaan en voorzie de kleinsten nog even van een schone luier. Op het vliegveld heb je hiervoor de ruimte, in een vliegtuig is het erg krap en onhandig.

Boarden

Veel luchtvaartmaatschappijen geven gezinnen met kinderen prioriteit bij het instappen. Als dit niet het geval is, en je hebt vooraf aangewezen plaatsen in het vliegtuig, kun je het beste wat later in de rij gaan staan. Voor kinderen kan het lange wachten in de rij al snel vervelend worden.

Buggy

Bij de meeste airlines mag je een (paraplu)buggy meenemen tot aan het vliegtuig en hoef je deze niet tegelijk met je koffers af te geven bij het inchecken. Maak hier maximaal gebruik van. Zo kan je kind even uitrusten en hoef je hem of haar niet continu in de gaten te houden terwijl je naar de juiste gate loopt. En zo’n buggy is natuurlijk erg handig voor het dragen van je handbagage.

vliegen-kinderen-2

 

3  In het vliegtuig

Spanje (2,5 uur) of Turkije (ongeveer 3,5 uur) zijn nog wel te doen, maar een vliegreis met kinderen naar bijvoorbeeld de Amerikaanse westkust of naar Thailand (ongeveer 10 uur) is een stuk ambitieuzer. Dan kun je beter goed voorbereid het vliegtuig instappen.

Drinken

Geef peuters wat te drinken tijdens het stijgen en landen. Het is lastig om aan jongere kinderen uit te leggen waarom ze ineens last van hun oren krijgen en het drinken verlicht de druk op hun oren. Ook is het een welkome afleiding van het verplichte stilzitten tijdens het opstijgen of de landing. Probeer wel te voorkomen dat ze continu aan het drinken zijn, want wat erin gaat, moet er ook weer uit…

Beloon goed gedrag

Afleiding met beloning is eigenlijk een vorm van omkopen, maar het werkt wel, weet ook Ouders Online. Dus steeds een beloning geven voor goed gedrag eigenlijk. “Als je deze hele DVD netjes blijft zitten op je stoel, dan krijg je weer een cadeautje”.

Houd ze bezig

Met de juiste afleiding lijkt de tijd sneller te gaan. De allerkleinsten houd je bezig met wat kleine speelgoedjes, babyboekjes of een DVD met een baby- of kinderprogramma. Peuters en kleuters kun je ook vermaken met kleurboekjes (kleurpotloden, geen stiften!), terwijl je voor oudere kinderen ook een muziekspeler, leesboekje of spelcomputer mee kunt nemen.

Online magazine Moodkids.nl geeft als tip om een tablet mee te nemen. Niet alleen voor spelletjes, maar ook voor video. Je kunt dit voordat je op vakantie gaat op de tablet zetten, zodat de kids ook zonder internet hun favoriete filmpjes kunnen zien. Met de app Tel de dieren leert je kind in diverse talen tot 20 tellen – wel zo leuk als je al een beetje de taal spreekt!

Laat je kinderen ook één of twee items uitkiezen die ze mee mogen nemen, want zelf uitgekozen speelgoed is het leukst. Niet te groot of te zwaar uiteraard, vanwege de bagagebeperkingen. Stop het item dat bij deze keuze als laatste is afgevallen onderin de tas, zodat je ze er later mee kunt verrassen. Het is hun eigen speelgoed, maar nu ineens net zo leuk als een nieuw speeltje.

Een nieuw gezicht

Nog een tip van J/M: wissel zo nu en dan van zitplaats. Kinderen naast elkaar, ouders naast elkaar, de ene ouder naast de jongste en de ander naast de oudste, enzovoorts. Doe dit uiteraard niet zo vaak dat je medereizigers er last van hebben.

vliegen-kinderen-3

 

4  Op de plaats van bestemming

Het vliegtuig is geland, maar je bent er nog niet. Een lange rij bij de douane, een lege bagageband en een hobbelige rit naar je eindbestemmingen staan nog op je te wachten. Nog even doorbijten, maar met deze tips redden jij en je kids het laatste stukje ook nog wel.

Nog een nieuw boekje

Verschiet niet al je kruit in het vliegtuig, maar bewaar nog een boekje of cadeautje voor het laatste deel van je reis.

Onderweg-spelletjes

Het laatste stuk reis je waarschijnlijk per bus, auto of trein. Het voordeel hiervan (ten opzichte van het vliegtuig), is dat je meer ziet dan enkel wolken als je naar buiten kijkt. Dat biedt meer afleiding voor de kinderen, maar ook mogelijkheden voor spelletjes. Ik zie ik zie wat jij niet ziet, herken het verkeersbord, nummerbordenbingo – de mogelijkheden zijn eindeloos.

5 Maar bovenal…

Bijna alle bovenstaande tips zijn gericht op je kinderen, maar een goede reis begint bij jezelf. Als je voor je vertrek en onderweg het gevoel hebt (of uitstraalt!) dat je alles onder controle hebt, ben je een stuk rustiger en kun je meer hebben. En voelen je kinderen zich dus ook meer op hun gemak.

Ook Sonja Bakker, die eerder dit jaar door magazine Flair werd uitgeroepen tot ‘Moeder van het Jaar 2013’, deelt deze mening: “Doordat wij heel veel reizen is onze Bram er aan gewend”. Rust is hierbij erg belangrijk geweest. De beste tip volgens Sonja? “Zelf ontspannen zijn en dat overbrengen op je kind.”

Relax. Tel eventueel een keertje extra tot tien. Houd je niet bezig met wat anderen van je denken, maar met jezelf en je reisgezelschap. Dan heb je de meeste kans om op je eindbestemming aan te komen met zo min mogelijk nieuwe grijze haren.

Goede reis!

 
Deze special is mede tot stand gekomen dankzij J/M voor Ouders, Moodkids.nl en Ouders Online.

Gepost in Vliegen | 6382 keer gelezen

Tags:


Reacties

Leonie05/08/2016 22:27

Leonie van http://vliegtuigradar24.nl : 's Avonds vliegen vind ik zelf ideaal. Mijn kleuter slaapt gewoon door, alsof het haar niks uitmaakt. Dat zal ik helaas echt nooit kunnen...


Tips voor een verre reis met kinderen02/06/2015 08:56

[…] Handige tips ♡ Reisverzekering Als je op pad gaat naar een verre bestemming, is het aan te raden je reisverzekering goed na te kijken. Staat deze op werelddekking, krijg je hulp bij pech in het buitenland en zijn extreme sporten meeverzekerd? ♡ Vaccinaties Vergeet ook niet op de website van de GGD te kijken voor eventuele vaccinaties die je vooraf moet halen. ♡ Vliegtips Vind je het spannend om met kinderen een lange vliegreis te maken, lees hier dan nog meer handige tips. […]


Weekendje Londen met kinderen15/08/2014 08:23

[…] Vliegtuig Je kunt ook met het vliegtuig te gaan. Je kunt goedkope vliegtickets vergelijken op Tix.nl/Londen. Met het vliegtuig ben je binnen no-time in Londen. Zo zullen de kinderen niet verveeld raken en vervelend worden. Wil je meer tips voor het vliegen met kinderen? Check dan zeker even deze site >>>> […]


7 tips voor een lange reis met kinderen - Ecomama15/07/2014 10:34

[…] Foto: de complete gids voor het reizen met kinderen […]


Tix Redactie12/11/2013 16:22

Geen probleem Sam, graag zelfs!


Sam12/11/2013 15:44

Sam van http://www.vliegtickets-new-york.com: altijd handig deze info, vinden jullie het goed als wij ook een linkje naar deze pagina opnemen op onze website?


Vliegreis met kids hoeft geen helse trip te worden30/10/2013 10:53

[…] Klik hier om alle tips te lezen. […]


Help! Een lange vliegreis met kinderen » Vrolijke Mama's29/10/2013 06:32

[…] Op vakantie met kinderen, veel ouders zien het als het grote uitdaging. De meeste ouders zien vooral op tegen de reis naar de bestemming toe. Het is natuurlijk een gegeven dat de meeste kinderen niet van stil zitten houden. Toch hoeft de reis echt geen helse trip te worden. Tix.nl heeft ervaringen en tips op een rij gezet. […]


Vliegreis met het hele gezin tips - Moeders25/10/2013 07:14

[…] hoe je kinderen reageren op de vliegreis en je wilt natuurlijk het liefst dat ze rustig blijven. In samenwerking met verschillende experts heeft tix.nl de beste tips voor het reizen met kinderen op…. Hier zal ik de beste, leukste en merkwaardigste tips […]


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *