Travel Blog

jan 23

Wat te doen tijdens vertraging op een vliegveld

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Het is je vast wel eens overkomen en het gaat je vast ook nog wel een keer overkomen: vertraging van je vlucht. Meestal blijft de vertraging beperkt, maar in sommige gevallen komt het voor dat je enkele uren op het vliegveld vastzit voordat je pas het vliegtuig in mag stappen. Reizen is al vermoeiend genoeg, dus het is handig om op de hoogte te zijn van de ins en outs rondom vertraging op het vliegveld. Waar heb je bijvoorbeeld recht op bij meerdere uren vertraging en wat kun je het beste doen tegen verveling? We hebben een paar tips voor je verzameld.

Reizigersrechten

Wanneer je vlucht minder dan twee uur is vertraagd, zit er niets anders op dan op het vliegveld te blijven wachten tot je kunt vertrekken. Is je vlucht echter langer vertraagd, dan heb je als reiziger bepaalde rechten. Is het personeel bijvoorbeeld onduidelijk geweest over de reden van vertraging en is het vliegtuig veel te laat? Dan heb je volgens de Passenger Bill of Rights recht op een aantal dingen:

  • Zo heb je recht op een maaltijd en wat drankjes
  • Ook mag je twee gratis telefoongesprekken plegen of berichten sturen via e-mail
  • De vliegtuigmaatschappij moet zorgen voor hotelovernachtingen wanneer je bij de vlucht moet overstappen
  • Je hebt recht op een gratis transfer van hotel naar vliegveld en weer terug
  • Wanneer de vlucht meer dan vijf uur vertraagd is, kun je je geld terugvragen en besluiten om de reis niet voort te zetten als dat gewenst is. De maatschappij is namelijk verplicht om jou als reiziger een financiële vergoeding te betalen. De hoogte hiervan hangt af van de reisafstand.

Blijf vriendelijk

Hoe vervelend een heftige vertraging ook kan zijn, blijf vriendelijk en aardig tegen mensen die je proberen te helpen. In de meeste gevallen kan het personeel van de luchtvaartmaatschappij immers ook niets doen aan de desbetreffende vertraging en de maatschappij zelf heeft ook niets aan een vertraging, gezien ze in dit geval de kans hebben om honderden mensen geld terug te moeten betalen. Je kunt er dus van uit gaan dat het personeel er altijd alles aan zal doen om jou zo snel mogelijk op je vlucht te krijgen. Moet je toch (even) wachten? Geniet dan van de reizigersrechten en blijf vriendelijk. Alleen op de manier kun je rustig door het hele vertragingstraject heen.

Tip: ga de stad in

Weet je vooraf al zeker dat de vertraging lang gaat duren, en ligt het vliegveld dicht bij een stadscentrum? Om je tijd te doden is een kleine citytrip leuk om te doen. Ga lekker shoppen of ergens wat eten of vergaap je aan de historische en culturele hoogtepunten van de stad. Je zult zien dat wanneer je iets leuks zoals dit doet de tijd zo voorbij gaat. Houd uiteraard wel het nieuws rondom je vertraging in de gaten!

Tip: doe spelletjes

Ben je met kinderen onderweg of zoek je een leuke manier om verveling tegen te gaan? Zorg er dan voor dat je altijd een spelletje meeneemt in je handbagage. Dit kan een reisversie van een bordspel of een kaartspel zijn, maar ook een spel op een laptop, tablet of telefoon. Heb je niks meegenomen? Check dan de aanwezige winkels op het vliegveld: grote kans dat je ergens een paar spelletjes tegenkomt.

Tip: blijf in beweging

Geen zin om nog vermoeider te raken tijdens het wachten op je vliegtuig? Zorg er dan voor dat je in beweging blijft. Ga even naar buiten (als dat mogelijk is) en haal frisse lucht, loop het vliegveld over, ga een beetje winkelen, koop wat fruit en water en zorg er op deze manier voor dat je je fris blijft voelen. Tussendoor kun je natuurlijk even ergens gaan zitten voor een kopje koffie of thee, maar blijf je benen strekken zodat je in het vliegtuig optimaal kunt ontspannen.

Tip: werk alvast vooruit

Ben je op zakenreis? Dan is de tijd waarin je moet wachten de ideale tijd om even achter je laptop te werken of je financiën bij te werken. Op de meeste vliegvelden kun je tegenwoordig gebruik maken van (gratis of betaald) draadloos internet en er zijn genoeg plekken waar je comfortabel kunt zitten en waar stopcontacten te vinden zijn. Vaak zie je meerdere mensen werken op het vliegveld: maak een praatje met anderen en wie weet wat daar weer uitrolt. Netwerken op het vliegveld kan erg handig zijn!

Tip: pak een goed boek

De laatste tip is sowieso een tips voor wanneer je gaat vliegen, maar helemaal handig wanneer je (lang) moet wachten: neem een boek mee of voeg (nieuwe) boeken toe aan je e-reader of tablet. Lezen is voor veel mensen dé manier om optimaal te kunnen ontspannen. Zorg voor een paar spannende boeken, een hilarisch verhaal of iets anders waarbij je niet kunt stoppen met lezen. Of schotel de kids een film of tv serie voor op tablet of laptop. Je zult zien dat de tijd ineens enorm snel gaat.

Tip: maak alvast een reisplanning

Als je dan toch zit te wachten, kun je net zo goed alvast je reisplanning maken. Omcirkel de bezienswaardigheden die je perse wilt zien in je reisgids, stippel een route uit in een reisapp, of check de reviews van restaurants op je vakantiebestemming. Je kunt zelfs alvast een tafeltje of skip the line tickets reserveren. Of doe onderzoek naar de airlines met de minste vertraging, zodat je daar bij het boeken van je volgende vlucht rekening mee kunt houden.

Gepost in Vliegen | 416 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *