Travel Blog

apr 11

De Vliegvelden van New York

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Met zeven vliegvelden is New York de stad met de meeste vliegvelden ter wereld. In tegenstelling tot Londen, dat zes drukbezochte vliegvelden heeft, zijn vier van de New Yorkse luchthavens echter klein. De overige drie airports zijn echter groot, en kennen aanzienlijke verschillen in afstand naar het centrum, vliegticketprijzen en bijkomende (transfer) kosten. De drie vliegvelden van het unieke New York op een rijtje.

 
vliegvelden new york

 

J.F. Kennedy International Airport

Met bijna 60 miljoen passagiers per jaar is JFK de grootste luchthaven van New York. Veel vluchten vanaf Schiphol, Brussel en Düsseldorf landen op dit vliegveld. Als je mazzel hebt, wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op Manhattan vanuit je vliegtuigraam, maar vanwege de ligging, in het zuiden van de wijk Queens, is die kans klein. Voor een mooi uitzicht op New York zul je daarom andere plekken moeten bezoeken.

Vervoer van en naar JFK Airport
Voor een taxirit van JFK Airport naar Manhattan ben je, inclusief tol en fooi, zo’n 70 dollar kwijt. Vooral tijdens de spits is dit, vanwege de extra reistijd en daardoor duurdere rit, niet de beste optie. Een ritje in een grote shuttlebus (NYC Airporter) of kleinere shuttlebus (diverse aanbieders), is met ongeveer $20 aanzienlijk goedkoper. Net als met de taxi bedraagt de reistijd ongeveer een uur, tijdens de spits wat langer.

De metro is de voordeligste optie (minder dan $10), maar is met veel grote koffers niet ideaal. Eerst reis je per Airtrain naar metrostation Howard Beach of Jamaica, en van daar reis je met metrolijn A (Lower Manhattan) of E (Midtown Manhattan) door naar het centrum van New York. De totale reistijd bedraagt ongeveer anderhalf uur.

Met de Long Island Rail Road Train reis je in iets meer dan een uur naar Manhattan. Ook hier reis je eerst met de Airtrain naar Jamaica, om dan met de commuter train door te reizen naar Penn Station in Midtown Manhattan.

Zoek hier vliegtickets naar JFK International Airport

 

Newark Liberty International Aiport

Hoewel Newark Airport niet binnen de staatsgrenzen van de provincie New York ligt – Newark ligt in New Jersey – wordt de luchthaven gezien als één van de drie grote stadsvliegvelden. Waar Delta Airlines vooral op JFK vliegt, is Newark de ’thuishaven’ van United Airlines. Ruim tweederde van alle Newark-vluchten wordt door United verzorgd. De luchtvaartmaatschappij heeft onder meer rechtstreekse verbindingen met Amsterdam en Brussel. De Belgische hoofdstad behoorde in 2014 zelfs tot de meest aangevlogen luchthavens vanaf Newark.

Vervoer van en naar Newark Airport
Een taxirit van Newark naar Manhattan is, met 70 tot 90 dollar (incl. tol en fooi), niet bepaald goedkoop. Dan is een shuttleservice, van bijvoorbeeld SuperShuttle, NYC Airporter of Go Airlink NYC, een betere optie. De rit duurt ongeveer een uur en kost, afhankelijk van de shuttlemaatschappij, tussen de $18 en $25.

Dankzij de directe AirTrain-verbinding tussen Newark Airport en Newark Liberty International Airport Train Station kun je ook eenvoudig de trein nemen. Je reist dan voor ongeveer $12 in iets minder dan een uur naar Penn Station in Midtown Manhattan.

Zoek hier vliegtickets naar Newark Liberty International Airport

 

LaGuardia Airport

LaGuardia is de kleinste van de drie luchthavens rond New York, maar met ruim 31 miljoen passagiers per jaar (2015) is het voor Europese begrippen nog steeds een enorme luchthaven. De kans is echter klein dat je hier zult landen, want LaGuardia wordt vooral gebruikt voor binnenlandse (Amerikaanse) vluchten van maximaal 2.400 kilometer. Om deze reden is er geen grenscontrole op LaGuardia, wat de snelheid op de luchthaven aanzienlijk bevordert.

Enkel als je onderweg een overstap maakt, loop je de kans om op LaGuardia, dat net als JFK in de wijk Queens ligt, te landen. Dat gemis hoef je niet als nadeel te ervaren, want bij het opstellen van de renovatieplannen waren alle betrokkenen het er over eens dat de luchthaven zó verouderd is, dat het beter was om LaGuardia volledig opnieuw op te bouwen. De kosten van dit project, dat in 2016 van start gaat, bedragen naar schatting 4,2 miljard dollar.

Vervoer van en naar LaGuardia Airport
Vervoer van en naar LaGuardia is relatief voordelig, maar beperkt. De taxi brengt je voor ongeveer $30 (inclusief tol) naar down town Manhattan. Met de busdiensten van NYC Airporter of Express Shuttle USA ben je de helft goedkoper uit, maar ook iets langer onderweg. Op LaGuardia Airport is geen metro- of treinhalte.

Vind hier alle vliegtickets naar New York

 
Wil je meer informatie over New York? In de uitgebreide reisgids van Tix.nl vind je tips van local Gidean Levy. Hij wijst je de weg door The Big Apple, en geeft onder meer advies voor reizen met het openbaar vervoer in New York.

Gepost in Vliegen | 14909 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *