Travel Blog

mrt 13

Regiospecial: Betoverend Toscane

Gepost in Inspiratie binnen Europa | geplaatst door Linda Folkers

Glooiende heuvels, olijfgaarden, heerlijke wijn, historische steden en een rijke cultuur; de centraal-Italiaanse regio Toscane moet je minimaal eens in je leven bezocht moet hebben. Variatie, vriendelijke mensen en een heerlijk klimaat. En als het kwik naar jouw idee tijdens de zomermaanden iets te ver doorstijgt, heb je met de Tyrreense Zee en de Apennijnse bergrug ideale plekken om wat af te koelen.

In deze Toscanespecial lees je meer over dit prachtige Italiaanse gebied, waar veel te ontdekken valt. Voor een echte Toscaanse beleving trek je minimaal twee weken uit, want je zult er je ogen uitkijken.

toscane

 

Florence: Bakermat van de renaissance

Wie denkt aan Toscane, denkt meteen aan de hoofdstad Florence. Deze op-en-top Italiaanse stad wordt wel gezien als de bakermat van renaissance. Renaissance betekent letterlijk ‘wedergeboorte’, en dat zie je in deze stad dan ook goed terug. Veel gebouwen en kunstwerken laten een duidelijke opleving van De Oudheid zien.

De overvloed aan bijzondere architectuur, schilderkunst en beeldhouwwerken is vooral te danken aan de rijke bankiersfamilie De Medici, door wie Florence lange tijd bestuurd werd. De familie was een groot kunstliefhebber en tegenwoordig zijn veel van de door De Medici aangekochte werken te bewonderen in Museum Uffizi, het belangrijkste museum van Florence, gelegen aan het Piazza del Signoria. Oorspronkelijk bedoeld als overheidskantoor, groeide het Uffizi langzaam uit tot een adembenemend museum. De collecties bestaan voor het grootste gedeelte uit Italiaanse schilderkunst, lopende van de Middeleeuwen tot de Barok. Grote namen zijn onder andere Michelangelo, Rubens, Titiaan en Caravagio, maar ook onze eigen Rembrandt is te bewonderen in het Uffizi. Het museum is gevestigd naast het Palazzo Vecchio, het oude paleis waar jarenlang belangrijke gouverneurs en hertogen zetelden. Om het museum te bezoeken kun je het beste online al een kaartje kopen en erg vroeg aanwezig zijn. Vaak zijn er ’s middags wachttijden bij het museum die op kunnen lopen tot vijf uur!

Voor wie graag een kijkje wil nemen in het paleis en tevens woning van De Medici, moet een bezoek brengen aan Palazzo Medici-Riccardi, vlakbij de Basillica San Lorenzo, de kerk die ook in het bezit was van deze zelfde familie.

En heb je altijd al eens de het originele Davidsbeeld van Michelangelo willen zien? Pak dan je kans en ga naar het Galleria dell’Academia. Wat je in ieder geval niet gemist mag hebben is de Basilica di Santa Maria del Fiore, kortweg il Duomo genoemd. Deze Rooms-katholieke kerk met haar ronde koepel is hét symbool van Florence en bevindt zich midden in het oude historische centrum. Het is mogelijk om de kathedraal te beklimmen, en doe dat dan ook zeker want vanaf het hoogste punt heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Florence

 

Siena: Paardenraces in de stad

Wie een bezoek brengt aan Toscane, mag ook zeker Siena niet overslaan. Deze stad, gelegen op een heuvel, is net iets groter dan Florence, maar het inwoneraantal is veel lager. Desalniettemin weten veel toeristen de plek te vinden, en dat is ook niet zonder reden. Jaarlijks worden er de beroemde paardenraces gehouden, de zogenaamde Palio delle contrade. Deze traditie bestaat al zo’n 700 jaar. Tijdens de races strijden de inwoners van de 17 districten om het winnen van de palio.

De paardenraces worden twee maal per jaar gehouden. Een keer voor de inwoners en een keer voor de toeristen, zo wordt er gezegd. Een leuk detail is dat elk van de 17 districten tijdens dit evenement typische gerechten bereidt. Overal vind je de lokale Sienese keuken terug, zoals panzella, een speciale soep gemaakt van oud brood en groenten.

De palio kan er heftig aan toe gaan en je moet dan ook niet raar opkijken als de jockeys van hun paard worden gegooid. De uitbundigheid houdt een hele week aan. Siena en de paardenraces zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Kom je meer voor de mooie architectonische en religieuze hoogstandjes, dan ben je in Siena ook aan het goede adres. In het historische centrum vind je de kathedraal, ofwel de Duomo di Siena. Deze prachtige kathedraal is gebouwd in gotische stijl. Als je binnen bent prijkt daar de preekstoel die gemaakt is door Nicola Pisano, een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers uit de 13e eeuw. Kijk ook eens naar beneden als je er doorheen loopt, want de vloer is een kunstwerk op zich. Wie in Siena is, kan ook niet om het Piazza del Campo heen, het beroemdste plein van de stad. Als je na het vele wandelen en cultuursnuiven trekt krijgt, probeer dan een panforte. Dit brood, gevuld met vruchten en noten, is een lokale lekkernij.

Siena

 

Pisa: Meer dan alleen een scheve toren

Google op ‘Pisa’ en je komt eindeloos veel plaatjes tegen van toeristen die lachend de scheve toren van Pisa ondersteunen. De toren wordt ook wel Torre Pendente genoemd, wat letterlijk ‘scheve toren’ betekent. Het is een klokkentoren die grenst aan de Duomo de Pisa, de kathedraal. De toren is een onderdeel van Piazza dei Miracoli, een plein waar veel belangrijke middeleeuwse kunst te vinden is.

Hier staat ook het Baptisterium, een ronde doopkapel gewijd aan Johannes de Doper. Tot in de 14e eeuw had de koepel van het gebouw een opening, zodat je de hemel kon zien als je naar boven keek. Kijk eens goed naar de rijk versierde preekstoel met personificaties van deugden, als je binnen in de koepel bent. Deze doopkapel mag zich de grootste van heel Italië noemen, wat des te meer reden is voor een bezoekje.

Nog steeds op hetzelfde Piazza dei Miracoli bevindt zich ook de Duomo Santa Maria Assunta, een kerk die is gebouwd in Pisaans-Romaanse stijl. Leuk weetje: bij de preekstoel hangt een bronzen lamp, waar de beroemde in Pisa geboren natuurkundige Galileo Galilei zijn theorie over de slingerbeweging op zou hebben gebaseerd.

Een andere veelbezochte bezienswaardigheid is de Composanto, letterlijk vertaald “het Heilige Veld”. Dit uitgestrekte ommuurde grasveld is een begraafplaats, waarvan wordt gezegd dat de grond afkomstig is van de berg Golgotha, waar Jezus werd gekruisigd. Wil het toeval dat je in Pisa bent op de vooravond van het feest voor de patroonheilige San Rainieri? Ga dan ’s avonds zeker naar buiten om te kijken naar een prachtig verlichte stad, want dan ontsteekt men duizenden olielampen in de vensters van de paleizen die langs de rivier de Arno liggen. Je waant je dan even in een sprookjesachtige stad, met gloeiende olielampjes en kleurig vuurwerk.

Als je na al dat cultuursnuiven zin hebt om eens flink te winkelen, doe dan de Borgo Stretto aan, waar je veel chique kledingwinkels vindt.

Pisa

 

Een oase van rust: Lucca

Wie graag het massatoerisme een beetje wil vermijden kan in Toscane nog steeds aan zijn trekken komen. Zo’n 80 km ten westen van Florence vind je Lucca, een mooie stad met een rijke historie. Bijkomend voordeel: in de binnenstad mogen geen auto’s komen, dus je kan er zonder gevaar voor eigen leven doorheen wandelen.

Al voor de christelijke jaartelling werd Lucca gesticht door de Romeinen. Heel Lucca is omgeven door stadsmuren, waar je heel goed overheen kan lopen. Een van de gezelligste pleinen is het Piazza dell’Antiteatro, waar vroeger het amfitheater stond. Dit ruime plein staat in de zomer vol met terrasjes waar je lekker even tot rust kan komen onder het genot van een lekker Italiaanse wijntje of pasta.

Op de Piazza San Martino vind je de Duomo di Sant Martino, de Sint-Maartenskathedraal. De kathedraal is opgedragen aan de beschermheilige Martinus van Tours, ons wel bekend als Sint Maarten. Er staan dan ook verschillende beeltenissen van Martinus op zijn paard gegraveerd in de kathedraal. In de kapel van de kathedraal ligt de Volto Santo, het Heilig Gezicht van Christus. Elk jaar op 13 september vindt er een processie plaats waarbij dit door wierook bruin geworden hoofd door de straten wordt gedragen. Deze religieuze gebeurtenis heet Luminara di Santa Croce.

Als je na dit heilige evenement nog geen genoeg hebt van mooie kerkjes en kathedralen, dan is de San Michele in Foro ook echt een aanrader. Naar de prachtig versierde en bewerkte voorgevel kan je lang blijven kijken. Vroeger stond hier het Romeinse forum, maar de San Michele doet er zeker niet voor onder, want velen bestempelen hem als de mooiste kerk van Toscane. Maar kijk zeker nog wat verder dan bovenstaande tips, want er is veel meer te ontdekken in Lucca.

Als je de stad in de zomer bezoekt, overweeg dan eens om het Lucca Summer Festival te bezoeken, dat plaatsvindt op het Piazza Napoleone. Er treden grote namen op, dit jaar zijn dat onder meer Robbie Williams, Snoop Dogg, John Legend en Elton John.

Lucca

 

Bijkomen op het strand

Mocht je meer zin hebben in een strandvakantie, of wil je na het urenlange slenteren door de steden een dagje bijkomen, dan heeft Toscane genoeg te bieden. Toscane heeft een kustlijn van zo’n 400 km met brede stranden. Het strand van het middeleeuwse vissersdorpje Castiglione della Pescaia is een goede keuze voor een zonnige stranddag. Het gebied is omgeven met veel groen en prachtige natuur en het heeft een pittoreske haven.

Een zeer populaire strandbestemming is Viareggio, gelegen in de provincie Lucca bij de kust van Versilia. Het is een echte badplaats met veel bars, hotels, restaurants en een brede boulevard. Veel Italianen komen hier hun vakantie doorbrengen. Ben je op zoek naar een kustplaats met meer klasse en stijl, dan zou een bezoek aan Forte dei Marmi een goede optie zijn. Het is een luxe badplaats waar veel exclusieve modewinkels zijn gevestigd. En let goed op, want wie weet loop je nog een beroemde Italiaan tegen het lijf. Die wonen hier namelijk in luxueuze villa’s. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over het berglandschap.

Mocht je op zoek gaan naar een strand in Toscane, let er dan op dat je een strand uitkiest met een Bandiera Blu (blauwe vlag), want hier zijn de stranden het schoonst. 248 strandplaatsen hebben een Bandiera Blu gekregen, dus voor een strandvakantie is Toscane ook een perfecte keuze!

Voor wie graag een mooie wandeling wil maken, is het bezoeken van de Cinque Terre (vijf dorpen) een echte aanrader. Deze vijf kustdorpjes met kleurige huizen, die nét over de grens tussen Toscane en Ligurië liggen, zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelpad. Het uitzicht is werkelijk spectaculair!

Cinque Terre

 

Voor de innerlijke mens

Tijdens je verblijf in Toscane wil je natuurlijk genieten van de lokale keuken, en daarom zetten wij een aantal typisch Toscaanse gerechten en dranken op een rij. In Toscane vind je een breed assortiment aan vlees en worsten. Proef bijvoorbeeld de heerlijke Prosciutto di Parma of ga voor een salsisiccia- of buristoworst. Bekend is ook het geroosterd varken, porchetta. Dit vlees kan je vrijwel overal op marktjes vinden.

Als je Florence aandoet, ga dan zeker voor een Bistecca alla Fiorentina, een heerlijk vetarm stukje vlees van het chianinarund. Houd er wel rekening mee dat het vlees behoorlijk duur kan zijn, want het moet aan allerlei eisen voldoen om deze naam te mogen dragen. Een ander populair stukje vlees is het everzwijn, cinghiale. ’s Middags kan je voor de lunch een paninoteca aandoen, een typisch Italiaanse broodjeszaak. En wat natuurlijk niet ontbreekt in al deze heerlijke gerechten zijn de verse kruiden, de Toscaanse olijfolie en brood. Er wordt vrijwel nergens in Toscane een maaltijd geserveerd zonder brood.

Wil je je onderdompelen in de Toscaanse keuken, bezoek dan eens een eetfestival, Sagra of Feste genoemd. Een bekend eetfestijn is Sagra del tartufo, ofwel het Truffelfestival. Hier en overal in Toscane kan je natuurlijk ook genieten van de heerlijke wijnen die de streek te bieden heeft. De bekendste is zonder meer de Chianti, een heerlijke rode wijn. Oorspronkelijk werd deze wijn verbouwd in het gelijknamige gebied, maar tegenwoordig wordt de wijn ook verbouwd in andere delen van Toscane.

Een tweede bekende Toscaanse wijn is Brunello di Montalcino. Deze wijn wordt verbouwd ten zuiden van Siena en heeft een heerlijk kruidige smaak. Vino Nobile di Montepulciano is er ook zeker een die je geproefd moet hebben. Het is een rode wijn met een volle smaak die goed past bij vleesgerechten.

Eten

 
Kortom: wil je heerlijk eten en drinken in een prachtige omgeving, terwijl je geniet van sierlijke architectuur en traditionele feestelijkheden? Kom dan naar Toscane! Tickets naar Pisa of Florence boek je al vanaf 38 euro per retour.

Gepost in Inspiratie binnen Europa | 38413 keer gelezen

Tags: , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *