Travel Blog

apr 10

6 keer Ongewoon Dublin

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Iedere toerist weet Dublin’s beroemde bezienswaardigheden als de Guinness brouwerij, de dierentuin en Trinity College makkelijk te vinden. Maar er valt natuurlijk veel meer te ontdekken. Heerlijk eten, een verfijnd glas whisky, modern Iers ambacht en een rumoerig cultureel leven: Dublin heeft het allemaal – en meer. 6 tips voor een ongewoon middagje in de Ierse hoofdstad.

Foodie-fix

Begin je route met een uitgebreide lunch (of koffie en cake) bij Fallon & Byrne. Deze combinatie van restaurant, café, wijnkelder, groente- en delicatessenmarkt is een walhalla voor foodies. Alles in de ‘collectie’, waaronder meer dan 3000 flessen en potten vol lekkernijen, is met veel zorg uitgekozen. Daarmee heeft dit etablissement al de titel van beste ambachtelijke voedingsmiddelenwinkel van Ierland in de wacht gesleept.

11- 17 Exchequer Street, www.fallonandbyrne.com

 

Iers Design

Struin vervolgens langs de vele onafhankelijke winkeltjes in de buurt. Bijvoorbeeld Irish Design Shop, een winkel van twee juwelenmakers met een kien oog voor modern Iers ambacht en design. Of het nu oorbellen, behang, briefpapier of bijzonder keramiek betreft – alles is er op en top Ierse kwaliteit en vakmanschap.

41 Drury Street, www.irishdesignshop.com


Foto: Al Higgins

 

Herboren Whisky

Als het ergens in de wereld 5 uur is, dan is het nu tijd voor een proeverij en/of tour in de Teeling Whisky Distillery, Dublin’s ‘nieuwste’ whiskystokerij in 125 jaar. ‘Nieuw’ tussen aanhalingstekens, want het betreft een nieuwe generatie van stokers (telgen van de Teeling-familie) die hun oude familie-business een nieuw leven in hebben geblazen. De stokerij ligt op een steenworp van de locatie waar in 1782 hun voorvader Walter Teeling zijn Whisky-imperium startte.

13-17 Newmarket, www.teelingdistillery.com

 

Landhuis

Maak een ontspannen tourtje door Farmleigh House, een bijzonder landhuis dat ooit behoorde het toe aan de Guinness familie die zijn naam aan Ierlands populairste drank verleende. Hier bevindt zich ook de Benjamin Iveagh Library met een collectie van zeer zeldzame boeken en manuscripten uit de 18e tot 20e eeuw. Bij mooi is een wandeling door de prachtige tuinen een verademing.

White’s Rd, Castleknock www.farmleigh.ie

 

Cultureel plein

Maak een keuze uit de opties op het ‘outdoor/indoor’ Meeting House Square. Dit plein in het culturele hart van Dublin wordt omringd door de Gallery of Photography, The National Photographic Archive en The Ark – een cultureel centrum speciaal voor kinderen. De reusachtige parasols op het plein kunnen het desgewenst overdekken. Erg prettig als het net regent tijdens Temple Bar Farmers’ market, die hier elke zaterdag plaatsvindt. Let ook op de evenementen en (film) voorstellingen op het door de Catalaanse architect Calatrava ontworpen podium.

Meeting House Square, www.meetinghousesquare.ie


Foto: John McCarthy

 

U2 historie

Eindig de dag met een bezoek van het Project Arts Centre, dat vorig jaar zijn 50e verjaardag heeft gevierd. Het centrum werd ooit bestierd door de beroemde filmregisseur Jim Sheridan en het was hier dat U2 manager Paul McGuinness Bono en kornuiten ooit voor het eerst in actie zag. Maak er een bijzondere avond van door er een voorstelling bij te wonen. Als daar geen gelegenheid toe is, dan zijn er ook regelmatige tentoonstellingen te bezoeken, of geniet gewoon van de sfeer en drink een drankje aan de bar.

39 East Essex St, www.projectartscentre.ie


Foto: Ros Kavanagh

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1146 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *