Travel Blog

aug 14

Bestemming: Verrassend – Backpacken in Iran

Gepost in Reportages | geplaatst door Roger Hulsen

Bij Iran denken de meeste Nederlanders niet gelijk aan een leuk vakantieland. Dit snappen we zeker, maar toch is Iran is een van de favoriete nieuwe bestemmingen onder reizigers. Diegene die het aandurven om dit onbekende land te verkennen worden beloond met ontzettend gastvrije mensen, schitterende bezienswaardigheden, gevarieerde landschappen en heerlijk eten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het bovendien een veilig land. Genoeg redenen dus om dit bijzondere land te bezoeken.

 

De bestemmingen

Je begint je reis door Iran in de hoofdstad Teheran. Als drukke en grote stad is dit een goede plek om te wennen aan de Iraanse cultuur en gebruiken. Teheran is bovendien een verrassend moderne stad. Er zijn een aantal interessante locaties die je kunt bezoeken in de hoofdstad. Zo is het ‘Spionnennest’ een must see, hier werden 52 Amerikaanse diplomaten voor meer dan een jaar gegijzeld tijdens het hoogtepunt van de Amerika – Iran crisis.

Vanuit hier kan je doorreizen naar andere, nog leukere, bestemmingen in Iran. Een van mijn favoriete steden in Iran is Shiraz. In en rondom deze stad zijn veel bezienswaardigheden te vinden die je niet mag missen tijdens je reis door Iran. De kleurrijke Nasir Al Mulk moskee is een van deze bezienswaardigheden. Bezoek deze prachtige moskee en schiet je camera vol met prachtige plaatjes. Net buiten Shiraz ligt het beroemde Persepolis. Dit is het voormalige hart van het machtige Perzische rijk, tegenwoordig zijn alleen de ruïnes nog over.

Ook de stad Isfahan kan je niet overslaan. Bezoek hier het Meidan Emam plein. Dit is een van de grootste pleinen ter wereld en bovendien ontzettend mooi. Ga hier rustig zitten en bekijk al het moois om je heen. Met name rond zonsondergang is de sfeer hier prachtig. Andere hoogtepunten in deze stad zijn de Sheikh Lotfollah Moskee en de Qaisarieh Bazaar.


Het enorme Meidan Emamplein, klik voor een grotere versie

In andere gedeelten van Iran is ook nog genoeg moois te bekijken. Het oude centrum van het liefst 5000 jaar oude stad Yazd is eigenlijk een grote bezienswaardigheid. In het heilige Qom zie je de grote rol van het geloof op het leven in Iran.

Normen en waarden

In een islamitisch land als Iran komen net wat andere regels, normen en waarden bij kijken. Zo is alcohol streng verboden in het land. Niet iedereen houdt zich hier aan, maar het is niet aan te raden om hier de grenzen mee op te zoeken. Hand in hand over straat lopen als stel is ook niet oké, laat staan openbaar zoenen of andere vormen van affectie. Vrouwen moeten bovendien verplicht een hoofddoek dragen in het openbaar. Hier wordt wel steeds minder moeilijk over gedaan. Zeker voor toeristen hoeft de hoofddoek slechts een gedeelte van het haar te beslaan. Als je de lokale gebruiken respecteert zul je zien hoe gastvrij, vriendelijk en behulpzaam de lokale bevolking is, zeker voor toeristen. Iraniërs lopen gerust een halfuur met je mee om je te helpen bij iets, zonder dat ze daar iets voor terugverwachten.

Dit – en nog veel meer hoogtepunten – maakt van Iran een geweldige bestemming voor de avontuurlijke backpacker.

Gepost in Reportages | 1212 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *