Travel Blog

feb 29

Bijzondere bestemmingen: Noord-Korea

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

In onze serie ‘Bijzondere Bestemmingen‘ legden we vijf vragen voor aan Rolf. Hij onderbrak zijn werkzaamheden als online marketeer bij Wehkamp.nl voor een wereldreis van drie maanden. Tijdens deze reis bezocht hij onder meer Noord-Korea, dat al decennialang te boek staat als één van de minst toegankelijke landen ter wereld.

1. Waarom ging je naar Noord-Korea op reis?

Zeven jaar geleden waren mijn vriendin en ik in Zuid-Korea op vakantie. Destijds hebben we de DMZ (gedemilitariseerde zone) bezocht. Hierbij kregen we een tour van het Amerikaanse leger. Daarbij werd de oorlog, maar ook gebeurtenissen na de oorlog verteld vanuit het perspectief van Amerika.

Er werd uitgelegd hoe het kon dat aan de grens inmiddels de hoogste vlag ter wereld staat en vertelden ze dat gebouwen in Noord-Korea die je vanaf de grens kon zien niet meer waren dan een “filmset”, oftewel een leeg omhulsel waar niemand woonde. Daarbovenop kreeg je een flink aantal gedragsregels mee, voor het geval soldaten van Noord-Korea zouden provoceren. Dit alles maakte ons eigenlijk alleen maar nieuwsgierig naar de andere kant van de grens om het zelf te ervaren en te oordelen of het echt zo was als ons werd voorgeschoteld. Toen 2 jaar geleden een vakantie naar Iran onze verwachtingen overtrof besloten we direct werk te maken van een andere bijzondere bestemming hoog op ons lijstje; Noord Korea.

noord-korea-2
Dagelijkse activiteit voor Noord-Koreanen én toeristen: respect betuigen aan de grote leiders.

 

2. Wat verwachtte je aan te treffen en te ervaren?

Heel eerlijk, we hebben ons misschien bewust niet al te veel ingelezen. Achteraf ben ik daar eigenlijk ook heel blij om. We werden regelmatig verrast door wat we meemaakten, iets wat naar mijn mening reizen alleen maar leuker maakt. Als je teveel over Noord Korea leest, begin je je reis al met bepaalde vooroordelen en achterdochtigheid. Ik kan niet ontkennen dat naarmate onze week in het land vorderde we ook achterdochtiger werden (moeten deze Noord Koreanen hier echt zijn, of zijn ze hier alleen voor de toeristen), maar het is sowieso een ervaring die je nergens anders op deze wereld kan vinden. Je hoopt dat je gedurende de reis af en toe het echte Noord Korea ziet. Dit is ons zeker gelukt.

noord-korea-panorama
Uitzicht over Pyongyang, met in de verte het iconische hotel dat nooit is afgebouwd.

 

3. Hoe is de reis uiteindelijk bevallen?

Echt heel goed. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld en we hebben geen moment gedacht; “eigenlijk zouden we hier niet moeten zijn”. We hebben ons geen moment verveeld en het tempo lag enorm hoog. Je krijgt zoveel te zien in weinig tijd en je valt van de ene verbazing in de andere.

noord-korea-1
Continue oefeningen voor een militaire parade in Pyongyang

 

4. Wat is je het meest bijgebleven van je bezoek aan Noord Korea?

Ik denk een gesprek dat ik had met 1 van de lokale gidsen. Ze was begin 20 en zong tijdens een karaoke sessie een liedje van de kleine zeemeermin, terwijl ik in de veronderstelling was dat ze Disney niet zou kennen (ze bleek groot fan te zijn). Haar gezicht toen we een foto lieten zien van het kasteel uit Disneyland is onbeschrijfelijk. Disneyland kende ze namelijk niet. Dat ze vervolgens bij een foto van de Eiffeltoren vroeg wat dat is, zet je aan het denken.

Daarnaast waren het bezoek aan het mausoleum waar de grote leiders liggen, een bezoek aan een park waar de nationale feestdag werd gevierd, een bezoek aan een waterpark (Duinrell, eat your heart out!) en een bezoek aan Kaeson Youth Amusement Park erg bijzonder.

5. Zou je het aan iedereen aanraden als reisbestemming?

De enige manier om te snappen hoe het daar is, is door er naar toe te gaan. Ik raad het dan ook echt iedereen aan. Voor mezelf staat Noord Korea (of eigenlijk DPRK zoals ze het zelf liever noemen) misschien wel hoger op m’n lijstje dan ooit. Ik wil zeker over een aantal jaren nog eens heen om te zien hoe het er dan is.

noord-korea-3
Handige, dagelijkse zinnen uit een vertaalboekje in een souvenirwinkel

 

Bekijk ook de andere bijzondere bestemmingen uit deze serie:

Anneke en Nicole in Irak  Foppe de Haan op Tuvalu

Jurriaan Teulings in Antarctica  Ada Rosman in Ethiopië

Gepost in Reportages | 962 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *